Hopp til innhold

Ønsker GPS-sporing av demente

Om ikke lenge kan det bli mulig å spore demente personer med GPS, dersom regjeringens forslag til lovendring blir vedtatt.

Anne Grete Strøm-Erichsen

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ønsker GPS-sporing av demente.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Regjeringen varsler lovendringer som vil gjøre det mulig å GPS-spore brukere som ikke kan gi samtykke.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sender forslaget ut på høring i løpet av høsten.

– Fordi de er demente, er det ikke sikkert de selv kan gi samtykke til at de kan finnes via elektronisk sporing, selv om det åpenbart vil være i deres interesse, sier Strøm-Erichsen.

Jon Jæger Gåsvatn (Frp)

Jon Gåsvatn fra Sarpsborg er positiv til forslaget.

Foto: Stortinget

Frp fremmet forslag om dette før sommeren, og eldrepolitisk talsmann Jon Gåsvatn fra Sarpsborg sier dette vil gjøre hverdagen enklere for pasienter, pårørende og ansatte.

– Det er gledelig at eldre demente nå kan få en mye større mulighet til frihet. Vi kan få pasienter som kan få bevege seg fritt fra institusjoner, og både ansatte og pasientene kan være trygge på at det blir lettere å spore dem opp, dersom de skulle rote seg bort, sier han til NRK.no.

– Pasienter vil ha stor nytte av dette

Strøm-Erichsen understreker samtidig at teknologien ikke skal være en erstatning for menneskelig kontakt og kompetanse, men at den kan bidra til at demente får et friere og tryggere liv.

– Bruk av GPS er et eksempel på hvordan teknologi kan bidra til en bedre omsorg. Bruk av denne type teknologi overfor pasienter som ikke alltid er i stand til å uttrykke hva de selv mener, stiller oss overfor noen etiske valg. Her mener jeg imidlertid at både pasienter og pårørende vil ha stor nytte av teknologien, og derfor vil jeg åpne for det i lovverket, sier Strøm-Erichsen.

I Norge regner man med at 70.000 mennesker har demens, og tallet blir trolig fordoblet de neste tiårene på grunn av høy levealder.

Les også:

(NRK/NTB)

Flere nyheter fra NRK Østfold