Hopp til innhold

Foreldrene mener han må bli røffere og grovere

Selv om Vebjørn Sand opplever stor suksess, mener foreldrene han bør kline til enda mer i maleriene sine.

Vebjørn og Øyvind Sand

FAR OG SØNN: Selv om Øyvind Sand er 30 år eldre enn sønnen, Vebjørn, mener han at han er både friskere og mer fargerik i stilen. Det mener han også sønnen kan bli.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Fredag fyller Vebjørn Sand og tvillingbroren Aune 50 år. Det siste året har han opplevd stor suksess med utstillingen «Individets valg», som er på norgesturne. Men det er langt fra nok. Nå vil han videre og oppover.

– Jeg har mine beste år foran meg, smiler han.

Fant maleriet på en spiker

Bursdagsuka har blitt innledet med dramatikk. Kofferten hans ble stjålet mens han satt på toget, og et maleri til 300.000 kroner lå i kofferten. Men nå har det kommet til rette, og det ble funnet på veggen hos tyven.

– Bildet var hengt opp med en fire tommers spiker, men jeg er bare glad de synes det var så fint at de ville henge det opp, smiler han.

Nå kan spikermerket bli værende som et minne.

Vebjørn Sand

JUBILANT: Vebjørn Sand fyller 50 år 11. mars og feirer bursdagen med familien. En fest må vente til senere.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Når han nå fyller 50 år, har han planer om å bli både røffere og råere. For selv om han har satt salgsrekorder på utstillingene sine, har han to arge kritikere hjemme. Både moren og faren mener sønnen kan kline til enda mer.

– Min mor mener jeg kan male enda røffere og enda grovere, så hun kjefter på meg der. Hun har jo helt rett, smiler han.

Drømmer om et stort atelier i Norge

Faren på 80 år synes også sønnen kan være litt friskere i stilen.

– Han sier at han er friskere, mer moderne, røffere og mer fargerik enn meg, også han har jo rett. Han lager sine beste bilder nå, så det skal nok gå seg til.

Selve feiringen og festen er utsatt til senere, men kunstneren har et ønske på lur. Selv om familien har Galleri Sand i New York, drømmer han om et eget atelier her hjemme.

– Galleriet i New York har tatt mye fokus, så jeg kunne tenkt meg å bygge opp et atelier her i Norge. Når jeg her hjemme, bor jeg enten hos foreldrene mine på Hvaler eller på hotell. Så det er drømmen fremover.

Utstilling Vebjørn Sand

FOLKSOMT: Over hele landet popper det opp utstillinger fra Vebjørn Sand. Nå senest i Bergen. Dette bildet er fra åpningen på Tjuvholmen.

Foto: Anette Torjusen / NRK