Hopp til innhold

Unngå å bli syk av grillmaten

Grille i helgen? Med disse tipsene fra Mattilsynet unngår du å matforgifte grillgjestene dine.

Gassgrill

Det er høysesong for grilling, men grill med vett, mener Mattilsynet.

Foto: Maria Elsness / NRK

Sommerkvelder innbyr til grilling på terrassen, men på varme sommerdager er det ekstra viktig å være nøye med maten for å unngå å bli matforgiftet.

Ifølge Mattilsynet er det en risiko for at maten ikke blir godt nok gjennomvarmet eller gjennomstekt når man griller.

– Legg en plan for grillingen. Et godt råd kan være å legge rått kjøtt på én side av grillen, mens det ferdigstekte kjøttet legges på et fat på den andre siden, sier Kjersti Nilsen Barkbu, seniorrådgiver i Mattilsynet, seksjon hygiene og drikkevann.

Viktig med hygiene

Kylling på grillen

Kyllingkjøtt må være helt gjennomstekt.

Foto: Gøril Furu / NRK

Det som er viktig å huske på er at fjørfekjøtt, rå kjøttfarseprodukter og bearbeidede kjøttprodukter som hamburgere og pølser må gjennomstekes.

– Rå farseprodukter er dårlig egnet på grill fordi de er så vanskelig å gjennomsteke, slik at det oppnås en kjernetemperatur på minimum 75 grader, sier Nilsen Barkbu.

På hele kjøttstykker som biff og koteletter derimot holder det at overflaten stekes, fordi bakteriene finnes på utsiden.

Nilsen Barkbu minner om at god hygiene alltid er viktig når man lager mat.

– Bruk rene redskaper, det vil si ikke bruk samme redskap til salat og ferdig grillet mat, som du bruker til rått kjøtt. Marinade som er brukt til rått kjøtt må ikke brukes på mat som er ferdig stekt. Husk også å oppbevare maten kaldt frem til grilling, for eksempel i en kjølebag.

Grillmat

Det er godt med grillmat på sommerkvelder, men pass på at den er riktig tilberedte.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

– Vend ofte

Kull

Grillkullet skal være glødende med grå overflate.

Foto: Colourbox

Før man legger kjøttet på grillen må man passe på at mat som har vært frossen er helt opptint. Vent også til kullet er glødende og har fått en grå overflate.

Grillmat

Forkullet grillmat er hverken godt eller sunt.

Foto: Colourbox

– Det er lurt å vende grillmaten ofte, samt å flytte den rundt på grillen for å få jevn steking. Selv om maten er godt stekt på overflaten er den ikke nødvendigvis tilstrekkelig gjennomstekt. Saft fra fjørfekjøtt og bearbeidede kjøttprodukter skal være klar, ikke rød eller rosa, sier Nilsen Barkbu.

Forkullet mat skal ifølge myten gi deg fin sangstemme, men er lite godt for helsen.

– Sort og forkullet mat er hverken godt eller sunt å spise, så du burde grille forsiktig. Hard steking kan blant annet føre til dannelse av kjemiske og helsefarlige stoffer.