Hopp til innhold

Thomas ble fratatt tilgangen til BankID – Frp vil endre loven som gjorde det mulig

En lovendring gjorde at Thomas Martiniussen mistet muligheten til å handle på internett eller hente ut koronapasset sitt. Nå vil Sylvi Listhaug ta saken til Stortinget.

Sylvi Listhaug vil ta saken til stortinget etter at Thomas Martiniussen og mange fler har mistet tilgangen til BankID som følge av ny lov.

Sylvi Listhaug vil gjøre endringer i loven etter at Thomas Martiniussen og flere i lignende situasjon har blitt fratatt tilgangen til BankID.

Foto: MARIA BJERKENSJÖ/STIAN LYSBERG SOLUM / NRK

Forrige uke skrev NRK om Thomas Martiniussen, som har mistet tilgangen til BankID, som følge av en ny finansavtalelov.

26-åringen har cerebral parese og kan verken lese eller skrive. Han er også avhengig av økonomisk verge. Det gjør at Thomas, og flere andre i hans situasjon, ikke kvalifiserer til BankID med de nye reglene.

Dagligdagse gjøremål, som bestilling av varer og tjenester på internett, blir dermed vanskelig for den rammede gruppen.

Nå varsler Frp-leder Sylvi Listhaug at hun vil ta saken til Stortinget.

– Når vi får tilbakemeldinger fra brukerne om at dette slår så galt ut, mener jeg at vi som politikere har en plikt til å høre på det – og til å gjøre om på de vedtakene som er gjort – slik at dette blir et system som fungerer i praksis.

Hun mener personer som Thomas, og andre som nå har mistet muligheten, igjen må få ta i bruk BankID.

– Når Stortinget trer sammen igjen, er det naturlig at vi tar opp denne saken og ser på hvilke muligheter som finnes for å gjøre om på loven, sier hun.

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug (Frp) mener det ikke er holdbart å ha en situasjon der mange mennesker i vårt samfunn er fratatt retten til å bruke BankID.

Foto: Synnøve Hole / NRK

Kan bryte FN-konvensjon

Helsepolitisk talsperson i SV, Nicholas Wilkinson, mener at alle skal få mulighet til å leve et godt liv. Han reagerer sterkt på det som har skjedd med Thomas.

– Det er diskriminerende, og jeg tror det kan bryte med CRPD når de som har en nedsatt funksjonsevne ikke får mulighet til å styre pengene selv, sier han.

CRPD, Rights of Person with Disabilities, er FNs konvensjon om funksjonshemmedes rettigheter. Den går ut på at alle, også de med nedsatt funksjonsevne, skal få mulighet til å leve et godt liv.

Helsepolitisk talsperson i SV, Nicholas Wilkinson

Helsepolitisk talsperson i SV, Nicholas Wilkinson.

Foto: Johan Granerud

Wilkinson ønsker at alle skal ha muligheten til å gjøre hverdagslige ting som å betale regninger, bestille konsertbilletter, få digitalt koronapass og logge seg inn på Helsenorge.

– Jeg og SV krever en lovmessig kontroll over denne saken, for at alle skal få en mulighet til å styre pengene sine. Vi må lage et system for at de kan få kontroll over livet sitt, sier Wilkinson.

Enstemmig vedtatt

Den nye finansavtaleloven ble enstemmig vedtatt av Stortinget i fjor. Listhaug sier likevel at Fremskrittspartiets holdning er at dersom en lov får uheldige utslag, så må man gjøre noe med det.

– Vi kan ikke sitte å se på at Thomas og mange andre nå har blitt fratatt en så viktig del av det de trenger i hverdagen for å få et enklere liv, sier hun.

SVs Nicholas Wilkinson sier han ikke visste at dette kom til å skje da saken ble vedtatt og at han vil ha en ny gjennomgang av saken.

– Hvis dette har skjedd må vi endre loven, eller se på andre tiltak for at Thomas og andre kan få kontroll over livet sitt, sier han.

Portrettbilde av Thomas Martiniussen.

Thomas skulle betale for abonnementet på Spotify da han oppdaget at han var fratatt muligheten til å bruke BankID.

Foto: Maria Bjerkensjö / NRK

– Ingen skal falle utenfor

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Lars Jacob Hiim (H), sier at det var viktig å styrke forbrukervernet i den nye finansavtaleloven.

Regjeringen jobber nå med en strategi som skal sikre alle tilgang til sikker elektronisk ID. Den skal være klar i løpet av året.

– Ingen skal falle utenfor, og regjeringen vil vurdere om det er behov for en offentlig elektronisk ID på et høyere sikkerhetsnivå enn det vi har i dag, sier han.

Lars Jacob Hiim, statssekretær i justis- og beredskapsdepartementet (H)

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Lars Jacob Hiim (H).

Foto: Frode Fjerdingstad / NRK

Hiim sier at det er bankene som må svare for deres tilbud til personer med funksjonsnedsettelser.

– Jeg vil oppfordre dem til å finne gode løsninger for kundene deres, også de med andre behov enn flertallet, sier han.

Kommunikasjonssjef i Vipps, Hanne Kjærnes har tidligere uttalt til NRK at personer som er fratatt rettslig handleevne ikke kan få BankID, slik situasjonen er i dag.

Hun påpekte også at å gi verger tilgang til vergehavers bankkonto kan føre til at flere personer blir svindlet.