Hopp til innhold

Thomas får ikke bruke BankID fordi han ikke kan lese og skrive

Strengere regler for BankID har gjort at flere brukere har mistet tilgang: – Diskriminering, mener Thomas Martiniussen (26), som har cerebral parese.

Portrettbilde av Thomas Martiniussen.

Det har blitt vanskeligere for Thomas Martiniussen å komme i kontakt med det offentlige etter han ble fratatt BankID-tilgangen.

Foto: Maria Bjerkensjö / NRK

– Thomas har hatt BankID hele tiden. Men når han skulle ordne Spotify nå, så hadde han fått nytt bankkort. Da måtte han slå inn koden, og da gikk det ikke, sier Elisabeth Kjelsås.

Hun er moren og vergen til Thomas Martiniussen, som har cerebral parese (CP).

Da sønnen ikke fikk betalt for Spotify tok de kontakt med banken. Der ble de spurt om Thomas kunne lese og skrive, noe han ikke kan.

– Vi fikk da beskjed om at han ikke kunne få tilgang til BankID på grunn av nye og strengere regler, sier hun.

Bankene har iverksatt nye sikkerhetstiltak for kontroll av kundens identitet. Dette er i tråd med forslaget til ny finansavtalelov, som ble vedtatt i Stortinget i fjor høst.

Føler seg diskriminert

Verken Thomas eller hans økonomiske verge kvalifiserer til å få BankID. Det gjør dagligdagse gjøremål som bestilling av varer og tjenester på internett vanskelig.

Kontakt med det offentlige har også blitt tungvint. Nå må de ringe hver gang Thomas skal komme i kontakt med Nav. Det samme gjelder når han skal inn på Helsenorge.

– Jeg forstår slike ting skal være strengt, men samtidig syns jeg det er urettferdig for det går ut over meg selv og mange andre med funksjonsnedsettelse, skriver Thomas i et Facebook-innlegg.

– Men en verge for eksempel, kunne godkjent en betaling av en liten sum på nettet, mener Elisabeth Kjelsås.

Thomas føler seg diskriminert, og håper at en varig løsning snart skal komme på plass.

Skjermdump av en facebook-post Thomas Martiniussen publiserte i går. Teksten:
Hei!
Jeg er en ung mann på 26 år med Cerebral Parese og er avhengig av å få hjelp til det meste i hverdagen. Utenom det, er jeg som de fleste på min alder og har de samme interressene. Jeg liker å dra på fotball kamp, dra ut å fiske, glad i musikk, reise osv. 
Jeg er også glad i smarte løsninger, som for eksempel å kunne bestille ting på nett eller å få coronasertifikatet digitalt. Det er helt fantastisk, men det er et problem.. I følge myndighetene får ikke jeg lov til å ha BankID, vipps og skulle egentlig ikke hatt et bank kort engang siden jeg fysisk ikke klarer å administrere en kodebrikke. Verge kan heller ikke administrere. Jeg forstår slike ting skal være strengt, men samtidig syns jeg det er urettferdig for det går ut over meg selv og mange andre med funksjonsnedsettelse. Bare å skaffe meg Spotify premium blir et problem. Og jeg kan love dere jeg ikke er den eneste som har trøbbel med slike ting.. 
Syns det er diskriminerende å digitalisere alt uten å ha en løsning for mennesker med funksjonsnedsettelse som ikke har elektronisk ID. Verdiene i samfunnet vårt er basert på likestilling og inkludering, men akkurat nå føler jeg dette ikke stemmer i hele tatt. 
Dette er et problem som trenger oppmerksomhet. Lik, del og prat om det!

Innlegget Thomas Martiniussen delte på Facebook torsdag, har blitt delt over 4.000 ganger.

Foto: Skjerbilde

Advarer mot misbruk

Kommunikasjonssjef i Vipps, Hanne Kjærnes, skriver i en e-post til NRK at de ikke jobber med dette nå, men at det er igangsatt et prosjekt i det offentlige for å få på plass bedre løsninger for personer med verge.

Kommunikasjonssjef i Vipps - Hanne Kjærnes

Kommunikasjonssjef i Vipps, Hanne Kjærnes.

Foto: Gabrielle Steinagard / NRK

– Fordi bankene ikke kan sjekke et register over hvilke typer vergemål det dreier seg om, så sier regler om BankID i dag at du ikke få BankID hvis du er fratatt rettslig handleevne, uansett om det dreier seg om delvis vergemål, utdyper Kjærnes.

Hun minner videre om hvilke konsekvenser en oppmykning i reglene kan få.

– Det får store konsekvenser dersom man deler sin BankID med en god hjelper, hvis hjelperen blir fristet til å misbruke tilliten og svindle.

Kan finnes en løsning

Tillitsvalgt i Norges Handikapforbund (NHF), Håvard Ravn Ottesen, forteller at Thomas er ikke den eneste som har opplevd dette problemet. Ottesen ser på den nåværende praksisen som direkte diskriminerende.

– Systemet er bygget opp på at du skal være «normal», og så blir han unntaket som ikke passer inn, dermed så skvises han ut og der er han jo ikke alene i det hele tatt, sier Ottesen.

Han er tydelig på at det finnes gode løsninger for at Thomas og andre i hans situasjon skal kunne ha BankID, blant annet en forstørret BankID brikke for svaksynte som kan festes på veggen. Han ser derfor ingen grunn til at Thomas ikke skal kunne ha BankID.