Hopp til innhold

Bønder frastjålet verdier for over 1 million kroner

I løpet av få uker har det vært minst 17 GPS-tyverier i Østfold og Follo. Bøndene fortviler.

– Til og med på lyse dagen kan de komme og stjele fra oss. Det er vemmelig å tenke på, sier Karl Emil Rosnæs.

To ganger har grønnsakbonden i Rygge opplevd å bli frastjålet GPS-er. Tyvene har tatt seg inn i en traktor på gården hans.

Rosnæs anslår at utstyret hadde en verdi på over 200.000 kroner.

– De er veldig mye penger. I tillegg føler man seg utrygg på egen eiendom når det er folk som går rundt og ikke vil deg vel.

GPS-skjerm i traktor

Slik ser GPS-skjermen til grønnsakbonden ut. En lignende ble stjålet fra ham i januar i år. Da ble ledningen til skjermen klippet av og revet fra hverandre.

Foto: privat

Bare de siste ukene har det vært minst 17 GPS-tyverier i Østfold og Follo. Senest natt til mandag ble det stjålet verdifulle GPS-er fra to gravemaskiner i Sarpsborg.

– Bare rundt en radius på 4 kilometer fra der jeg bor har det skjedd minst seks tyverier. Det blir millioner av dette over tid, sier Rosnæs.

Verdt flere hundre tusen

Ifølge politiet fremstår tyvene svært målrettede. De går som regel etter GPS-er i traktorer.

Politistasjonssjef Olav Unnestad i Indre Østfold mener det trolig er mobile vinningskriminelle som herjer i distriktet.

– Vi har i Indre Østfold politistasjons distrikt hatt fire tyverier. Nedover mot Nedre Glomma, rundt Fredrikstad og Råde, har det vært relativt mange, sier Unnestad.

Traktor på en gård i Rygge i Østfold

Karl Emil Rosnæs på gården i Rygge vil helst ha traktoren innenfor synsfeltet, for å unngå flere tyverier.

Foto: privat

Natt til søndag forrige uke tok tyver seg inn i tre traktorer på én og samme gård på Elingaard i Fredrikstad. GPS-ene hadde en samlet verdi på 300.000 kroner.

Også på nabogården til grønnsakbonden i Rygge ble det for kort tid siden stjålet GPS og utstyr verdt over 250.000 kroner.

– Vi snakker om flere enkelttilfeller. I sum blir det store beløp, sier Unnestad.

Krevende etterforskning

Ingen er foreløpig mistenkt eller pågrepet i sakene. Unnestad sier at politiet har sikret mange tekniske spor som er sendt inn for videre tekniske undersøkelser.

Olav Unnestad i politiuniform på eget kontor

Politistasjonssjef i Indre Østfold Olav Unnestad sier at de jobber etter en teori om at det er mobile vinningskriminelle som står bak GPS-tyveriene.

Foto: Stein Ove Korneliussen/NRK

Dersom det er mobile vinningskriminelle som står bak, er det en god mulighet for at GPS-ene kan ha passert grensa ut av Norge allerede.

– Det kan være en mulighet, men vi har jo drevet etterforskning mot tilsvarende miljøer tidligere, så det er jo på ingen måte håpløst. Men vi skal ikke underslå at det er en krevende etterforskning, sier han.

Eskalert de siste to årene

Ifølge lederen av Østfold bondelag, Ole Kristian Bergerud, har tyveriene eskalert de siste to årene. Utviklingen kaller han en stor utfordring.

– Vi ser at tyveriene har økt de to-tre siste årene, i takt med at vi tar i bruk mer ny teknologi. Det er bekymringsfullt fordi utstyret forsvinner når man bruker det, sier Bergerud.

Leder av Østfold bondelag, Ole-Kristian Bergerud, inne på lageret på gården.

Leder av Østfold bondelag Ole Kristian Bergerud sier GPS-tyveri begynner å bli en utfordring for mange bønder. Han anbefaler de som kan å ha traktorene låst innendørs.

Foto: Stein Ove Korneliussen/NRK

Med en GPS kan en bonde overvåke og korrigere kjøremønster, og holde rette avstander. Det gjør at en mye lettere kan unngå overlapp.

– Vi blir raskere og mer presise med GPS. Det fører til mindre bruk av drivstoff, og bedre utnyttelse av gjødsel, såvarer og plantevernmidler.

Grønnsakbonden Karl Emil Rosnæs har tatt grep for å unngå flere tyverier. Når han ikke er i nærheten av traktoren fjerner han det han kan av verdifullt utstyr.

– Det er jo litt bryderi. Jeg vet eksempler på at de har blitt frastjålet utstyr når de har vært inne og spist, derfor forsikrer jeg meg også når vi tar en matpause.

Les også Villsvin GPS-merka i Noreg for første gong

Villsvin som ligger på siden på et pledd.

Les også 30 sauer døde etter ulveangrep i Aremark

Aremark kart