Hopp til innhold

I denne snekka ble jøder smuglet til Sverige

– Vi måtte putte lommetørklær i munnen på barnet som gråt, så ingen skulle høre han.

Fraktet flykninger til Sverige

Snekka til Erling Moen (innfelt) ble brukt til å frakte blant annet jøder til sikkerhet i Sverige under andre verdenskrig.

Foto: Privat

Oddvar Olavesen viser hvor faren hans sto i mange lange timer da han fraktet flyktninger i snekka under andre verdenskrig.

Oddvar Olavesen

Oddvar Olavesen viser hvor faren hans sto da han fraktet flyktninger til Sverige.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Her sto han i all slags vær. Det var nok mange kalde turer, sier han.

Snekke-losene satte egne liv i fare for å hjelpe andre under andre verdenskrig. På Hvaler og i Fredrikstad var det flere fiskere som risikerte dødsstraff for å frakte flyktninger over til Sverige.

Risikerte dødsstraff

Oddvar og Kjell Moen vokste begge opp med fedre som natt etter natt risikerte livet for å redde andre. I en snekke ble jøder, flyvere og sabotører fraktet over til Sverige.

– Her lå det med presenning over seg, sier Kjell mens han viser frem området foran i tresnekka.

Anker Olavesen og Erling Moen var to av losene som risikerte dødsstraff og tortur ved å hjelpe flyktningene. Under dekke av å være fiskere reddet de livet til flere hundre mennesker. Men heltene var tause om sin innsats også etter krigen.

Kjell Moen

Som 15-åring var Kjell Moen med på å redde to jødiske familier.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Han sa ikke mye. Jeg angrer på at jeg ikke spurte mer, sier sønnen Oddvar.

– Det siste faren min sa til meg før han ruslet var at nå må du ta vare på historien for det blir aktuelt en gang, forteller Kjell.

Var med

Og Kjell har mye å fortelle. Han var selv med på en illegal tur fra Kråkerøy i Fredrikstad og over svenskegrensa. 15 år gammel hjalp han faren med å redde to jødiske familier i sikkerhet.

– De hadde vel tre-fire unger. Så begynte den ene å skrike, og det var jo ikke bra for folk kunne høre det. Så da dyttet vi lommetørklær i munnen på han for at han skule tie stille.

Dette er kun en av utallige turer Erling tok over sjøen til Sverige. Snekka som Kjells pappa brukte blir nå en del av museet på Isegran for å hedre heltene som forble tause om hva de hadde gjort.

Se hele TV-reportasjen her:

Snekke-losene satte egne liv i fare for å hjelpe andre under 2. verdenskrig. På Hvaler og i Fredrikstad var det flere fiskere som risikerte dødstraff for å frakte flyktninger over til Sverige. På Isegran i Fredrikstad står en av snekkene til minne om heltene.

I dette rommet lå flyktningene gjemt under båtturen til Sverige.