Hopp til innhold

Slik gjør du bilen klar for vinterveier

Her er ekspertens huskeliste til hva du bør gjøre med bilen nå som kulda setter inn.

Amir står mellom stabler med dekk

VINTERDEKK: Det er mange feller man kan gå i når man bytter til vinterdekk, forteller Amir Ahmic hos Dekkmann Sarpsborg.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– Det aller viktigste er å sette på ordentlige vinterdekk på bilen. Det er ekstremt viktig, sier senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal.

Det er mange feller å gå i når man bytter fra sommerdekk til vinterdekk. På verkstedet til Dekkmann i Sarpsborg får de nesten daglig inn biler med feilmonterte vinterdekk.

– Mange gjør feil. Det vanligste er dekk med piler som viser rulleretningen. Disse må monteres riktig vei for å få godt veigrep. Jeg har hatt tre biler inne bare denne uka med akkurat denne feilen, sier kundeveileder Amir Ahmic.

Her er hans og NAFs beste råd, både til bytte av vinterdekk og andre tips til hvordan du vedlikeholder bilen i vinterkulda.

Husk dette når du bytter dekk

  • Er dekkene retningsbestemte? Sett dem på riktig vei!
  • Bruk riktige bolter
  • Sjekk lufttrykket i dekkene når de er montert
  • Etterstram boltene etter å ha kjørt tre til fem mil
Piggdekk på lager

Piggdekk kan brukes fra og med 1. november og til og med første søndag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekk brukes fra og med 16. oktober til og med 30. april, eller når forholdene krever det.

Foto: Kaj Hjertenes / Nrk

Husk også å sjekke mønsterdybden på dekkene. For vinterdekk er kravet 3 millimeter.

– I tillegg kan det være greit å sjekke alderen på dekket. Er dekkene eldre enn sju år, kan gummien bli hard og du får dårligere kjøreegenskaper, sier Ahmic.

Batteritrøbbel

Det er ikke bare elbileiere som bør være oppmerksomme på hvor mye strøm de har på batteriet. Flate batterier står for brorparten av NAFs oppdrag på vinterstid.

– Det kan man enkelt gjøre noe med, hvis man har en vedlikeholdslader. Det er enkelt å bruke og koster ikke så mye heller, sier Sødal.

Nils Sødal

– Vedlikehold av bilens batteri og gode vinterdekk er det viktigste å tenke på før vinteren kommer, sier senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal.

Foto: NAF

Han legger til at det er viktig å være forsiktig med startkabler på moderne biler. Man må ha kabler med overspenningsvern og være nøye med hvordan man kobler dem.

– Gjør man det feil, kan det slå ut elektronikken. Moderne biler er nesten rullende datamaskiner, så man må være mer forsiktig enn man var i gamle dager.

Vask bilen

  • Sjekk batteri og frostvæske
  • Fyll på spylervæskebeholderen
  • Vask bilen jevnlig
  • Bruk felgrens

Sjekk av batteri og frostvæske er noe man kan få hjelp til på verksted om nødvendig.

– Ikke glem å vaske bilen om vinteren, og bruk gjerne såpe som er beregnet til saltfjerning, sier Ahmic.

Han har også opplevd at mange bytter ut spylervæske med vann om sommeren. Bruk heller vannet til å vaske felgene og hold deg til spylervæske på frontruta er hans råd.

– Går du over felgene med felgrenser, unngår du skitne, misfargede felger. Det er nesten umulig å vaske av skitt hvis du ikke har gjort dette først, sier han.