Hopp til innhold

Nå er det firefeltsvei hele veien til København

I ettermiddag åpnet svenskene den siste strekningen av nye E6, ved Tanum i Bohuslän. En lang periode med kø på smale veier er over.

Ny E6-motorvei ved Tanum i Bohuslän

Den nye motorveistrekningen gjennom Tanum i Bohuslän ble tatt i bruk i ettermiddag.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

– Det har vært smalt, det har vært mye kø, sier Anders Berlini.

Harleyføreren sto i kø for å få teste den nye firefeltsstrekningen i dag. Han har kjørt det som nå blir gamleveien siden 60-tallet.

– Spesielt i de store helgene, midtsommernatt og ferietid. Det tok to og en halv time å kjøre fra Göteborg til hytta i Hunnebostrand. Nå tar det vel en time og ti minutter, forteller han.

Fire felt til Europa

De siste sju kilometerne av nye E6 som ble åpnet i dag betyr at det nå er sammenhengende fire felts motorvei fra Kolomoen før Hamar til København. Og enda lenger ...

– Det er en etterlengtet dag. Det var den 22. etappen vi har bygd mellom Göteborg og norskegrensen. Og det var den siste. Nå er det slutt på den tiden da man satt i kø i flere timer, sier Håkan Wennerström, regionaldirektør i Trafikverket.

Han bruker situasjonen før motorveien ble åpnet i ettermiddag som et eksempel:

– Da ledet vi trafikken på den gamle veien gjennom Tanumshede. Det var en enorm kø der i dag.

Masse fornminner

At dette er den siste strekningen motorveien blir ferdigstilt, er ikke tilfeldig: Veien går gjennom et område der det er svært tett med fornminner:

– Her har vi funnet boplasser som er over 8000 år gamle. Uten veiutbyggingen, hadde vi ikke hadde gjort disse funnene, sier arkeolog Christina Toreld. Hun har vært med på utgravningene på denne siste strekningen.

Nå er boplassene borte, veien ligger der i stedet. Men funnene er tatt vare på og flyttet til museer:

– De ligger på Bohusläns museum. Det er det en utstilling i sommer som det går an å besøke. Det finnes mye på Vitlycke museum, vi kan se en utstilling der også. Informasjon blir også å finne i databaser, rapporter og bøker, vi har flyttet fornminnene inn i museer og arkiv, sier Toreld.

Kø på E6 i Bohuslän

Før den nye motorveien åpnet i dag var det kø mot omkjøringsveien.

Foto: Lars Håkon Pedersen