NRK Meny
Normal

Rygge: Ryanairs største Norden-base

Lufthavndirektør Pål Tandberg tror veksten vil fortsette, men ikke like sterkt som før.

To Ryanair Boeing 737 på Rygge

Ryanair har satset kraftig på Rygge siden de begynte å fly derfra for tre år siden

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Ryanair har satset kraftig på Moss lufthavn Rygge siden de begynte å fly derfra for tre år siden. Nå har de seks faste basefly i Østfold, og tallet vil øke til sju i juli.

Pål Tandberg

Lufthavndirektør ved Moss lufthavn Rygge, Pål Tandberg

Foto: Tor René Stryger / NRK

Antall destinasjoner fra Rygge vil være flere enn det Ryanair har fra en rekke byer i Europa, inkludert Stockholm, Liverpool, Warsawa og Madrid.

Lufthavndirektør Pål Tandberg tror veksten vil fortsette, men ikke like sterkt som før.

– Vi har hatt en veldig sterkt vekst i det nivået vi har nå, den vil nok flate ut og vi vil følge en mer normal vekstkurve, sier han til NRK.

– Vi har nok hatt en veldig sterk vekst som følge av at vi har vært i en oppstartsperiode, fortsetter Tandberg.

– Helt urimelig

Ryanair sier selv at de vil øke enda mer i Østfold. Pengesterke nordmenn flyr gjerne billig og ofte, men begrensningen på antall flybevegelser som ligger på Rygge i dag hindrer veksten.

Neste år skal konsesjonen for Moss lufthavn Rygge fornyes av regjeringen. Der søkes det om at trafikktaket fjernes, slik både Høyre og Fremskrittspartiet har lovet hvis de kommer i regjering.

– Det er helt urimelig at vi, som eneste flyplass i Europa, skal ha en konkurrent som kontrollerer oss på den måten, og avgjøre hvor store vi skal bli, sier Tandberg til NRK.

Michael O'Leary og Dag Falk-Petersen

Ryanair-sjef Michael O'Leary og Dag Falk-Petersen i Avinor.

Foto: Martin Steinholt / NRK

Det er Staten ved Avinor som eier de fleste flyplasser i Norge, inkludert Oslo Lufthavn Gardermoen.

Tidligere i år sa Michael O'Leary at Ryanair håper å fly innenriksruter i Norge i løpet av tre år. Lavpriskongen mener imidlertid at Avinors flyplasser er for dyre, og sier det hindrer utviklingen på de regionale flyplassene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Enklere å få time for pass

  Passkontoret på Råde legger nå ut nye timer hver uke. Tidligere i år fikk passkontoret kritikk fra Politidirektoratet da det det var fullbooket på passkontoret flere uker fremover.

  Øst politidistrikt har nå satt inn ekstra personell, og det er igjen mulig å bestille time.

  Norsk pass
  Foto: Heidi Gomnæs / NRK
 • Utelukker ikke Østfoldstatsråd

  Førsteamanuensis Harald Borgebund ved Høgskolen i Østfold sier Høyre kan få enda en minister i regjeringen etter at Sylvi Listhaug trakk seg som justisminister i går.
  Han mener det ikke er automatikk i at det er en ny Frp-statsråd som skal erstatte Sylvi Listhaug, og trekker frem Ingjerd Schou som en aktuell kandidat.

  Harald Borgebund
  Foto: Bengt-Eigil Ruud/NRK