NRK Meny
Normal

Kraftig økning i år

Ryanair vil sørge for at Moss lufthavn Rygge nærmer seg to millioner passasjerer i 2011. Rygge regnes fortsatt som en av de raskest voksende lufthavnene i Europa.

Moss lufthavn Rygge

Moss Lufthavn Rygge opplevde en voldsom vekst i antall passasjerer i fjor.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Moss lufthavn Rygge har rapportert at 1 423 809 passasjerer brukte lufthavnen i 2010. Det er mer enn en dobling fra året før, da 640 000 passasjerer ble registrert på Rygge. Lufthavnen åpnet offisielt i februar 2008.

- Prognosen er at mellom 1,8 millioner og 2 millioner passasjerer vil benytte Rygge i 2011, sier markedssjef på Moss lufthavn Rygge, Silje N. Thoresen.

Økningen vil i hovedsak komme som følge av at Ryanair setter inn et fjerde basefly på Rygge fra april. Ryanair er den klart største aktøren på Rygge etter at de etablerte seg på østfoldflyplassen i oktober 2009.

Ryanair på Moss lufthavn Rygge

Ryanair vil bidra kraftig til at Rygge har mulighet for gå i pluss i 2011.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Ryanair har økt fra rundt ti ruter høsten 2009 til 33 ruter i dag, og Ryanair-sjef Michael O'Leary betegner Rygge som den raskest voksende lufthavnen i Europa nå.

Norwegian i skyggen

Bjørn Kjos og Norwegian var først ute med å ta i bruk Rygge i 2008, men er i dag kraftig forbigått av Ryanair. Norwegian var på det meste oppe i sytten ulike ruter fra Rygge, men har redusert antallet til sju.

Det er ruter i direkte konkurranse med Ryanair som er lagt ned av Norwegian. Rutene Norwegian hadde til øst-Europeiske destinasjoner er borte, inkludert Berlin, og ruta til London.

Samtidig har Norwegian lagt ned innenriksruter fra Rygge til nord-Norge og Stavanger, på grunn av for dårlig belegg.

Forhandlinger

Det som skaper usikkerhet rundt veksten på Rygge, er de pågående forhandlingene mellom lufthavnen og flyselskapet Norwegian.

Norwegian har fortsatt ikke lagt ut sitt sommerprogram for Rygge i 2011. I følge lufthavnen skal det komme en avklaring snart.

Silje Thoresen er markedssjef ved Moss lufthavn Rygge

Silje Thoresen, markedssjef på Moss lufthavn Rygge, venter en betydelig trafikkøkning, også i 2011.

Foto: Moss lufthavn Rygge

- Ting tar tid, men vi har som mål å bli ferdige med forhandlingen med Norwegian innen utgangen av januar, sier Silje N. Thoresen ved Moss lufthavn Rygge.

Nøyaktig hva forhandlingen omhandler er ikke kjent, men etter det NRK kjenner til, har Norwegian forlangt å få betingelsene på linje med det Ryanair har.

Kan gå i pluss

Moss lufthavn Rygge har vært et solid tapsprosjekt siden åpningen. Investorene Olav Thon og Orkla har lagt ned opp mot en milliard kroner i en topp moderne lufthavn.

De to første driftsåra gikk lufthavnen med underskudd i hundre millioners-klassen, og Olav Thon uttrykte på et tidspunkt at han angret på investeringen. For 2010 er det anslått et underskudd på rundt 40 millioner på Rygge.

Nå kan det gå mot det første året med overskudd.

- Det har kostet mye å etablere lufthavnen, og myndighetene har gjort det de kan for å hindre veksten på Rygge. Men, jeg tror på overskudd i 2011, sa Olav Thon da Ryanair hadde pressekonferanse om det fjerde baseflyet sent i høst.

Olav Thon på Moss lufthavn Rygge

Olav Thon på åpningen av Moss lufthavn Rygge i 2008.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Senterpartiet vil fjerne villsvin

    Det er fortsatt bred politisk enighet på Stortinget om at villsvin er uønsket i Norge. Samtidig gjør den svenske villsvin-politikken et fullstendig uttak vanskelig. Landbrukspolitisk talsperson i Senterpartiet, Geir Pollestad, mener det må på plass en utryddingsplan, skriver Nationen. Han mener villsvin er en fremmedart som bør skytes, ikke forvaltes.

  • Til sykehus etter brann i Gressvik

    To personer er fraktet til sykehus etter en brann i en bolig i Gressvik i Østfold, melder politiet. Den ene skal ifølge politiet ha fått brannskader på en arm, og den andre har skader i et bein etter å ha hoppet fra 2. etasje.