Hopp til innhold

Raser mot kennelklubben

Norsk Kennel Klub mottar massiv kritikk etter at NRK fortalte om reven Ingrid som brukes i hitrening.

Kommentarer til NKK

Dette er blant meldingene som folk har skrevet til Norsk Kennel Klub.

Foto: Skjermdump/Facebook / NRK

Sølvreven Ingrid er sju år og har vært brukt til hitrening hele livet. Treningen foregår ved at reven settes i en kasse med gitter foran. Hundene skal snuse seg frem til reven gjennom ganger og bjeffe på den. På den måten kan hundene forberede seg på reell revejakt. Det er aldri fysisk kontakt mellom rev og hund.

På Facebook skriver folk blant annet at dette er «galskap», «dyreplageri», «sykt» og «forferdelig».

Sendte e-post til NKK

Wibekke Omdahl

Wibekke Omdahl engasjerer seg i hitreningssaken. Her er hun sammen med hunden Molly.

Foto: Privat

Onsdag kveld la Norsk Kennel Klub ut en melding på sine Facebook-sider hvor de skriver at reven, som Mattilsynet i Østfold og Follo var på tilsyn hos, er flyttet til et sted med større boareal, generelt bedre boforhold og selskap. De skriver også at de arbeider videre med å få myndighetenes tilbakemelding for revehold og hitrening. Under deres eget innlegg hagler det med kritikk.

En av dem som har kommentert er Wibekke Omdahl fra Bergen. Hun skriver at det er fint at NKK følger opp saken, men at hitrening må avvikles. Til NRK utdyper hun at det var en overraskelse å høre at hitrening med levende rev foregår.

– Jeg trodde ikke det jeg leste. Siden jeg er medlem i NKK sendte jeg en e-post for å høre om dette virkelig stemte. Da skrev de at de er i kontakt med myndighetene for å finne ut av om det skal være lovlig eller ikke. Men jeg forventer høyere etisk nivå hos NKK enn hos andre, sier hun.

Omdahl sier hun har hatt hund i over 20 år og at hun vil følge opp saken.

– Det er på tide det blir en skikkelig diskusjon om emnet. Hvis dette skal fortsette må det være veldig gode argumenter for det, mener hun.

– Dette er skammelig

En annen som har kommentert er Mette Norill. Hun er ikke medlem i Norsk Kennel Klub, men er aktiv i Norske Redningshunder.

– Det er trist at NKK holder på med dette. Det er dyreplageri og det er straffbart. Å la et lite dyr lide for at folket skal få heder og ære er rett og slett skammelig, mener hun.

Heller ikke hun visste at det foregikk slik trening.

– Jeg har holdt på med hund i over 30 år, men dette ante jeg ikke noe om, sier hun.

Vi spurte Norsk Kennel Klub om hva de mener om at det har kommet massiv kritikk på Facebook. I en e-post svarer administrerende direktør Trine Hage:

«På generelt grunnlag er vi svært glade for at folk er opptatt av dyrs velferd. Vi opplever imidlertid at mange av reaksjonene er et resultat av NRKs personifisering av en enkelt rev».

De skriver videre at NKK har bedt om klare og tydelige retningslinjer på overordnet nivå når det gjelder bruken av rev i forbindelse med trening av hund. (Se svaret under).