NRK Meny
Normal

– Leger blir straffet for uttalelser

Helsepersonell som uttaler seg kritisk offentlig har opplevd mye vondt når de forsøker å varsle om forhold som går utover pasientsikkerheten. Det kan lege og forsker Eli Berg ved Universitetet i Oslo bekrefte.

Helsepersonell med båre

Lege og forfatter Eli Berg forteller at helsepersonell blir straffet for å uttale seg kritisk om helsetjenesten.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

I boka hennes "Hold munn eller gå, makt og avmakt i helsevesenet", forteller flere leger om hvordan de har blitt straffet av ledelsen når de har varslet om kritikkverdige forhold som kan gå utover pasientsikkerheten.

– Ledelsen burde jo være glad for at ansatte forteller om slike forhold, og ikke straffe dem, sier Berg.

Hun har reist rundt i Norge og samlet historiene til de som mener seg forfulgt etter sine uttalelser.

Ikke småtteri

Hold munn eller gå bokomslag

'Hold munn eller gå, makt og avmakt i helsevesenet'.

Foto: Emilia forlag

– Det er ikke småtteri disse ofte veldig erfarne og dyktige fagfolk har opplevd. Og jeg mener det er foretaksmodellen vi driver sykehusene våre etter som bygger opp denne ukulturen. Vi skal liksom drive sykehusene som om de var produksjonsbedrifter og ha fokus på inntjening. Det vi burde hatt fokus på var tjenestene pasientene skal ha, slår Berg fast.

Hun sier jordmødrene i Østfold som gikk ut med sin bekymring, føyer seg inn i en lang rekke tilsvarende historier.

Les også:

På ville veier

– En yrkesutøver skal og har full rett til å ytre seg offentlig om hva man erfarer og tenker, på vegne av seg selv og sitt fagfelt. Vi er virkelig på ville veier når ledelsen forsøker å forhindre dette, sier forfatteren.

Hun anbefaler alle som ønsker å gå offentlig ut med bekymring og kritikk og alliere seg med fagforeningen og verneombudet, slik at de har noen i ryggen hvis reaksjonene blir sterke.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha mer allsang på grensen

    Halden kommune bør bidra med penger for å videreføre TV2-programmet "Allsang på grensen" fra Fredriksten festning, mener rådmannen i Halden. Dette kan koste kommunen tre millioner kroner i året de kommende tre år, skriver Halden Arbeiderblad.

    Totalbilde Allsang
    Foto: Arkiv / NRK
  • Lastebil forårsaket kjedekollisjon

    En lastebil var årsak til kjedekollisjonen ved Susebakke i Mysen. Lastebilen kjørte inn i en bil som igjen traff bilen foran. Føreren av lastebilen blir anmeldt og får førerkortet beslaglagt, melder politet. En av personbilførerne er kjørt til legevakt med nakkesmerter.