Mener Apenes har gått over streken

Høyreleder Erna Solberg mener partiveteranen Georg Apenes har gått over streken i sine karakteristikker av Martin Engeset.

Erna Solberg

Erna Solberg synes uttalelsene fra Georg Apenes er helt urimelige. Hun skryter av innsatsen Martin Engeset har gjort på stortinget og bemerker hans innsats for Østfold-sakene.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Apenes har kalt stortingsrepresentant Engeset for udugelig og inkompetent, og i går trakk Engeset seg fra politikken etter at han ble vraket som 1. kandidat på Østfold Høyres Stortingsliste.

- Jeg synes Georg Apenes har vært helt over streken for hvordan man omtaler og uttaler seg om stortingsrepresentanter, sier Erna Solberg til NRK.

Engeset vraket fra førsteplassen

Skryter av Engeset

Østfold Høyre

Nominasjonsmøtet i Østfold Høyre vraket Martin Engeset lørdag fra førsteplassen på partiets liste før stortingsvalget i 2009.

Foto: Jørgen Gangstøe / NRK

Georg Apenes har beskrevet Martin Engeset som "massivt udugelig" og "en skam for sitt parti". Apenes mener også at Engeset har vært usynlig på stortinget.

- Jeg har et helt annet inntrykk av mitt samarbeide med Martin Engeset. Han har vært en bra medarbeider i stortinget og han har jobbet masse for Østfold-sakene, sier Erna Solberg.

Erna Solberg mener kritikken Martin Engeset har fått fra Apenes er helt urimelig.

- Apenes-kritikken skadet mitt kandidatur

Martin Engeset, stortingsrepresentant fra Østfold Høyre

Engeset mener at Georg Apenes sine utspill har skadet hans kandidatur til førsteplassen på Østfold Høyres liste.

Foto: Jørgen Gangstøe / NRK

Martin Engeset ble vraket på Østfold Høyres nominasjonsmøte lørdag.

Han har vært førstekandidat for partiet ved de to foregående stortingsvalgene, og var nominert til førsteplass av nominasjonskomiteen.

Men nominasjonsmøtet landet på 29 stemmer for Ingjerd Schou og 28 for Martin Engeset.

Selv tror Engeset at de sterke uttalelsene fra Apenes kort tid før nominasjonsmøtet hadde en innvirkning på utfallet på nominasjonsmøtet.

- Jeg har jo merket og hørt om utspillene fra flere hold, og jeg er helt sikker på at det har skadet mitt kandidatur, sier Engeset til NRK.

Da det ble klart at Engeset ikke ville bli førstekandidat, trakk han seg også fra andreplassen på lista.

Refses av partifeller

André Oktay Dahl

- Grensen er nådd. Apenes viser ingen medmenneskelighet i forhold til mennesker som kanskje har havnet i en vanskelig situasjon. Det reagerer jeg på, sier Oktay Dahl til NRK.

Foto: NRK

I etterkant av nominasjonsmøtet lørdag ble Georg Apenes kontaktet av NRK og spurt om hvordan han opplevde utfallet av nominasjonsmøtet.

- Jeg synes dette var gledelig, men jeg synes det er smått av ham ikke å stille opp på andreplassen på lista, sier Georg Apenes til NRK.

- Gledelig overrasket

For disse og andre uttalelser, og kraftsalvene i forkant av nominasjonsmøtet, får nå Apenes refs av partifeller.

- Georg Apenes bør vurdere sin stilling som direktør for Datatilsynet etter uttalelsene mot stortingsrepresentant Martin Engeset, mener Høyres leder i Akershus Andre Oktay Dahl.

Oktay Dahl sier til NRK at han synes Apenes bidrar mer til personforfølgelse enn personvern.

Veteranen Inge Lønning er også skarp i sin Apenes-kritikk.

- Apenes bør snarest komme med en uforbeholden unnskyldning. Slik oppfører man seg bare ikke, så enkelt er det, sier Lønning til NRK.

- Endelig turte noen å si ifra

- Bør vurdere sin stilling i Datatilsynet