- Endelig turte noen å si ifra

Delegatene NRK snakket med på nominasjonsmøte i Østfold Høyre, regner med at kritikken fra Georg Apenes av stortingsrepresentant Martin Engeset, er årsaken til at Engeset ble vraket.

Østfold Høyre

- Etter all sannsynlighet var det kritikken fra Apenes mot Engeset som var årsaken til at han ikke ble valgt på førsteplass, mener delegatene NRK snakket med på nominasjonsmøte i Østfold Høyre.

Foto: Jørgen Gangstøe / NRK

Martin Engeset får trøst av Tage Pettersen

Martin Engeset får trøst av partikollega og leder i Østfold Høyre, Tage Pettersen, på nominasjonsmøte lørdag.

Foto: Jørgen Gangstøe / NRK

Engeset trakk seg fra andreplassen på lista for Østfold Høyre, etter at han ble vraket fra førsteplassen lørdag.

Les: Engeset vraket fra førsteplassen

Les også: - Gledelig overrasket

- Sier det som det er

Før møtet startet virket stemningen svært spent. Folk snakket om uroen etter kritikken mot Engeset og styret i Fredrikstad Høyres ekskludering av Georg Apenes.

Les: Georg Apenes ekskludert

Og: Apenes inn i varmen igjen

Engeset var tydelig rørt da han trakk seg fra andreplassen fra talerstolen på Tivoli Amfi i Moss lørdag, etter at han var vraket fra førsteplassen.

- Etter all sannsynlighet var det kritikken fra Apenes som var årsaken til at Engeset ikke ble valgt på førsteplass på stortingslista. Jeg synes det er bra at noen tør å si fra om ting som de er, slik Apenes gjør, sier nestleder Fredrik Mortvedt i Eidsberg Høyre.

Han er glad for at tidligere sosialminister fra Spydeberg Høyre, Ingjerd Schou, ble valgt på førsteplass.

Har kritisert Høyre også tidligere

Georg Apenes

Tidligere stortingsrepresentant og direktør i Datatilsynet Georg Apenes, har flere ganger vært på kant med sitt eget parti. - Det er bra at han tør å si ting som de egentlig er, sa partidelegater til nominasjonen som NRK snakket med lørdag.

Foto: Tomas Berger / NRK

Tidligere stortingsrepresentant og direktør i Datatilsynet Georg Apenes, har en langvarig karriere i Høyre, og han har flere ganger vært på kant med sitt eget parti.

I 1991 meldte han seg ut av partiet i protest etter; "vedvarende misnøye med Fredrikstad Høyres avgjørelser", som han selv sa det.

I 1993 gikk han ut i media og proklamerte at han ikke ville stemme på Høyre fordi partiet sammen med Arbeiderpartiet gikk inn for kommunesammenslåinger.

- At Kaci Kullmann Five (tidligere partileder red. annm.) og Høyre vet bedre enn meg hva som er best for Fredrikstad, er uforskammet, sa Apenes i forbindelse med sammenslåingen av Fredrikstad til en storkommune.

- En skam for partiet

I uka før nominasjonsmøtet lørdag 22. november i år gikk Apenes også ut, og Fredrikstad Blad slo det opp på førstesiden.

Hvor han sa at Østfold Høyre styres av en junta, bestående av stortingsrepresentant Martin Engeset, leder i Østfold Høyre Tage Pettersen, og Peter Kuran fra Fredrikstad Høyre.

- Partiet nå styres av en junta

Han karakteriserte Engeset som massivt udugelig, selvopptatt, og en skam for partiet.

Dette begrunnet Apenes med at han mener Engeset offentlig tar æren for den nye firefelts E6-en gjennom Østfold, byggingen av nye Moss lutfhavn Rygge, og det kommende nye sykehuset i Østfold på Kalnes. Utover det har ikke Georg Apenes begrunnet karakteristikkene i media.

Ingjerd Schou

Ingjerd Schou kunne fornøyd konstantere at hun klatrer til førsteplassen på stortingslista for Østfold Høyre.

Foto: Jørgen Gangstøe / NRK

Engeset på sin side mener kritikken fra Apenes kommer på grunn av en langvarig konflikt etter avsettelsen av Odd Arild Haugen som sykehusdirektør ved Sykehuset Østfold i 2001.

Haugen er Georg Apenes forlover. Også denne konflikten opptok mye spalteplass i østfoldmediene.

- Jeg er kjempeglad for utspillene

Engeset tapte førsteplassen med èn stemme for Ingjerd Schou under lørdagens møte.

Mortvedt fra Eidsberg Høyre, tror det var kraftsalevene fra Apenes som skulle til for å få byttet ut Engeset med Schou.

- Jeg er kjempeglad for de utspillene Apenes har kommet med. Det var nok det som berget den siste stemmen som trengtes for å få Schou valgt, sier Fredrik Mortvedt til NRK.

På kollisjonskurs med partiveteran Inge Lønning

Her er Østfold Høyre på kollisjonskurs med Inge Lønning i den sentrale partiledelsen.

Stortingsmann Lønning sa i Dagsnytt 18 tidligere denne uken, at Apenes absolutt burde komme med en unnskyldning for personkarakteristikkene han har kommet med mot Engeset.

- Apenes bør snarest komme med en uforbeholden unnskyldning. Slik oppfører man seg bare ikke, så enkelt er det, sa Lønning til NRK. (kommenter saken under bildet)

Inge Lønning

- Apenes bør snarest komme med en uforbeholden unnskyldning. Slik oppfører man seg bare ikke, så enkelt er det, sier Inge Lønning til NRK.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix