Engeset vraket fra førsteplassen

Martin Engeset er vraket fra førsteplassen i Østfold Høyre. Han trekker seg fra stortingslista etter at han ble slått av Ingjerd Schou med 29 mot 28 stemmer lørdag.

Martin Engeset

Martin Engeset sier til NRK at han er svært skuffet over at nominasjonsmøtet vraket ham fra førsteplassen under møtet i Østfold Høyre lørdag.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Det er klart at de uttalelsene som har kommet i media preger stemningen mellom oss i Høyre, sa Martin Engeset til NRK lørdag, før nominasjonsmøtet i Østfold Høyre startet på Tivoli Amfi i Moss.

I uka som har gått har Georg Apenes` sine uttalelser om at Engeset blant annet er "massivt udugelig" og "usynlig på stortinget" preget mediene.

Senere ble Apenes utelukket og deretter tatt inn igjen i Fredrikstad Høyre.

Strid i Østfold Høyre

Engeset vraket

Martin Engeset, som har stått i et særskilt fokus etter at Georg Apenes fyrte av sin bredside mot ham, er vraket fra førsteplassen.

Nominasjonsmøtet startet klokka 1000 lørdag, og allerede en time ut i møtet ble det klart at Østfold Høyre ikke stiller med Engeset som toppkandidat foran stortingsvalget i 2009.

- Jeg er naturligvis både veldig skuffet og lei meg over resultatet av avstemningen, men jeg har respekt for nominasjonsmøtets valg, sier Engeset til NRK lørdag formiddag.

Georg Apenes, Høyre

Georg Apenes, som har sagt at han ikke ville stemme på Høyre, hvis Martin Engeseth ble satt på topp på stortingslisten før valget i 2009, har fått ønsket sitt oppfylt.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Nominasjonskomiteen hadde ham på førsteplass.

- Mange av Høyres medlemmer er nok forundret over at dette kunne skje, sier han.

Martin Engeset har vært vararepresentant nr 2 for Østfold, 1985 - 1989.
Vararepresentant nr 1 for Østfold, 1993 - 1997. Representant nr 2 for Østfold, 2001 - 2005 og representant nr 5 for Østfold, 2005 - 2009.

Han har sittet i en rekke stortingskomiteer i perioden 2001-2005.

Apenes-effekten slo til

På spørsmål fra NRK om Engeset tror at Georg Apenes`sine utspill har hatt en effekt på avgjørelsen nominasjonsmøtet falt ned på, sier Engeset ja.

- Jeg har jo merket og hørt om utspillene fra flere hold, og jeg er helt sikker på at det har skadet mitt kandidatur, sier Engeset.

Han trekker seg fra 2. plassen på partiets liste.

- Etter å ha vært førstekandidat de to foregående valg, var det ikke naturlig for meg å stille på 2. plass. Nå fullfører jeg mitt oppdrag på stortinget ut perioden med stil og verdighet og orienterer meg mot annen virksomhet fra neste høst, sier han til NRK.

Schou inn på topplass

Ingjerd Schou, Høyre

Nominasjonsmøtet har satt Ingjerd Schou på topp lørdag.

Foto: NRK/Anja Lillerud

Ingjerd Schou er satt på topplassen av nominasjonsmøtet i Østfold Høyre.

Hun ble innvalgt på Stortinget fra Østfold i 2001, og var statsråd i Sosialdepartementet i Kjell Magne Bondeviks annen regjering («Bondevik II») fra (19. oktober 2001 til 18. juni 2004, stortingspolitiker i stortingsperioden 2001-2005.

19. oktober 2001 - 18. juni 2004 var hun sosialminister.

Tage Pettersen tok 2. plassen på lista i votering mot Peter Kuran.

Peter Kuran var i en årrekke fylkespolitiker. Nå er han med i kommunestyret i Fredrikstad, hvor han også er leder i oppvekstutvalget.

Tage Pettersen er gruppeleder for Høyre i Moss bystyre og fylkesleder,

- Høyre styrket etter Apenes-debatt

Regnet med kraftige innspill

Leder i Østfold Høyre Tage Pettersen kommenterte uroen fra talerstolen, da han åpnet møtet lørdag klokka 1000.

- Utspillene som har kommet viser bare at vi er parti med sterke meninger, og kloke hoder, sa Pettersen.

Han regnet med knallhard debatt før avstemningen.

- Nå har representantene mulighet for å komme med innspill om toppkandidatene, og jeg regner med at mange vil gjøre det, sa han.

Georg Apenes er ikke delegat til Østfold Høyres nominasjonsmøtet og han var heller ikke tilstede i Tivoli Amfi lørdag.

Når katten er borte...

NRK Østfold følger møtet.