Hopp til innhold

Mange ulver skadeskutt i Sverige

Nesten halvparten av de 28 ulvene som ble drept i årets jakt, var skadeskutt. Jegerne må bli bedre, mener jaktkonsulent.

Ulv skutt i Sverige

Det ble mye skadeskyting i forbindelse med ulvejakten i Sverige i vinter.

Foto: Länstyrelsen

Det er på tide å kreve treningsskyting for jegere som fortsatt skal være med og jakte på ulv i Sverige.

Det sier Gunnar Glöersen, jaktkonsulent i Värmland og rovdyrsansvarlig i det svenske jegerforbundet til Sveriges Radio .

Skutt fem ganger før den døde

Nesten halvparten av de 28 ulvene som ble drept i vinterens jakt, var skadeskutt, og en hadde fått fem skudd i seg før den døde.

I tillegg ble et flertall av ulvene skutt på for lang avstand. I ett tilfelle ble det skutt fra mer enn 150 meter, ifølge SR.

– Å skyte over 100 meter på en ulv er definitivt ikke å anbefale, og skal man skyte på en ulv i bevegelse, må avstanden være under halvparten av det - maksimalt 30-40 meter, sier Glöersen.

Krever treningsskyting

Derfor bør det kreves av jegerne heretter at de deltar i øvelsesskyting eller avlegger en ferdighetsprøve før de får delta i ulvejakt, mener han.

– Selv om vi synes at ulvejakten stort sett ble gjennomført på en bra måte, må vi se på den biten. Vi har allerede arbeidet med å etablere en form for øvelseskyting. En eller annen for øvelsesskyting kommer vi nok til å kreve av jegerne neste høst, sier Glöersen til SR.

– Må lære hvordan ulven oppfører seg

Men det er ikke bare manglende skyteferdigheter som er problemet.

– Ulven er litt spesiell, så det handler ikke bare om manglende skyteferdigheter, men å lære hvordan ulven den oppfører seg når den kommer mot jegerne. Den er litt smartere enn en elg, sier Glöersen.