Hopp til innhold

Kritisk til økende overvåking

– Ønsker vi et samfunn hvor folk ikke lenger våger å ringe til hverandre? spør Datatilsynets avtroppende direktør Georg Apenes.

Georg Apenes

Georg Apenes mener at vi må tilstrebe et samfunn basert på tillit snarere enn et samfunn hvor overvåking og ufrihet råder grunnen.

Foto: Tomas Berger / NRK

Apenes, som kommer fra Fredrikstad, går om et par måneder av som direktør i Datatilsynet etter 21 år. 5. april fyller han 70 år.

– Nordmenn er litt naive

Han har i sin tid som tilsynssjef kjempet for et sterkere personvern og ofte gått til kamp mot utbredelsen av det nye overvåkingssamfunnet hvor alle offentlige rom og areaner kan overvåkes.

Han har tidligere påpekt overfor NRK at Norge er den nest mest teleovervåkede nasjon i verden, og i et intervju med Aftenposten sier Apenes at nordmenn er veldig fascinert av nye ting, men at de også er litt naive og glemmer at ny teknologi også kan bidra til økt ufrihet.

- Nordmenn synes det er kjempeflott med det nye. Men det viktige er jo at vi tilstreber et samfunn basert på tillit. Ellers får du aldri kjøpt noe så enkelt som en pølse, sier Apenes til avisen.

– Kan det politiske liv bli mindre fritt?

Han er veldig kritisk til det nye datalagringsdirektivet fra EU som innbærer at politietterforskere skal kunne få tilgang til data innsamlet av tele- og internettoperatører i sammenhenger som ikke hadde noe med politietterforskning å gjøre.

– Virkningene av slike endringer kan i første omgang virke beskjedne, men det er summen av mange små endringer som på lengre sikt kan forandre klimaet i samfunnet. Legger datalagringsdirektivet bånd på et pulserende politisk og kulturelt liv fordi folk tenker seg om både én og to ganger før de ringer til hverandre? Ønsker vi i så fall et slikt samfunn? sier Apenes til Aftenposten.