Hopp til innhold

Denne knyttneven kan redde liv etter fødsel

Antallet kvinner som får store blødninger etter fødsel øker. Sykehuset Østfold har snudd statistikken med en «glemt» manøver.

Vi trykker med knyttneven og flat hånd. Egentlig skal vi helt ned til vi kjenner ryggraden.

Jordmor Tone Henriksen på Sykehuset Østfold demonstrer manøveren på en nybakt mor.

Grepet, som kalles aortakompresjon, kan være livreddende for kvinner som nettopp har født, men som har store blødninger.

Ved å presse ned i hovedpulsåren like over navlen, kan helsepersonell midlertidig stanse blødninger. Det gir tid til å finne årsaken til blødningene og riktig behandling.

Manøveren har vært kjent i flere tiår, men med tiden har den gått i glemmeboka hos mange på grunn av ny teknologi og utvikling.

En jordmor presser hånda si ned i magen til en kvinne som ligger i en seng.

Jordmor Tone Henriksen kan grepet som kan redde liv.

Foto: Caroline Bergli Tolfsen/NRK

Ved disse store blødningene spruter det godt ut, da kan vi se at det stopper helt, forteller Henriksen.

Vi sparer mye blod på kort tid hvis vi handler raskt. Aortakompresjon har vært et ekstra tiltak for oss som absolutt har vært med på å redusere totalmengden blod.

Har færre store blødninger

I Norge er det i overkant av 40 av 1000 kvinner som blør mer enn halvannen liter rett etter fødsel, viser tall fra Medisinsk fødselsregister.

I landet som helhet er det en jevn økning i antallet kvinner med store blødninger, men på Sykehuset Østfold peker kurven nedover.

Siden de innførte manøveren i 2018 har antallet kvinner med store blødninger gått ned.

En av de vanligste årsakene til store blødninger er at livmoren ikke trekker seg sammen slik den skal i tiden etter fødsel.

Kvinne med blondt hår i sykepleier-uniform

– Hvis vi raskt begynner med aortakompresjon når det blør etter en fødsel, så sparer vi tid slik at vi kommer i gang med å gjøre de tiltakene som faktisk behandler årsaken til at det blør, sier seksjonsoverlege Kathrine Sjøborg.

Foto: Caroline Bergli Tolfsen/NRK

For kvinner som mister mye blod, kan den første tiden etter fødsel være utfordrende.

– Da blir mor blodfattig og det kan bli en redusert kvalitet på barseltiden, sier seksjonsoverlege Kathrine Sjøborg.

NRK forklarer

Hvorfor får man blødninger etter fødsel?

Hvorfor får man blødninger etter fødsel?

Hva er normalt?

Det er vanlig at man blør inntil en halv liter etter en fødsel. Det er først når man blør mer enn dette, at det kan være nødvendig med flere tiltak. Av 1000 fødsler, er det omlag 300 av kvinnene som blør mer enn en halv liter. Det viser tall fra medisinsk fødselsregister. 

Hvorfor får man blødninger etter fødsel?

Hvorfor blør man?

Den største årsaken til at det kan oppstå store blødninger etter en fødsel er at livmoren ikke trekker seg sammen igjen som den skal. Andre vanlige årsaker er for eksempel rifter eller at morkaken blir hengende fast inne i livmoren. 

Hvorfor får man blødninger etter fødsel?

Hva regnes som alvorlig blødning?

Store, alvorlige blødninger er sjeldent i Norge. Det er i overkant av 40 av 1000 fødsler hvor kvinnen blør mer enn halvannen liter, ifølge Medisinsk fødselsregister. Men de siste fem årene har det vært økende antall kvinner som opplever dette.

Hvorfor får man blødninger etter fødsel?

Kan det være dødelig?

I Norge handler det mest om å sikre at kvinnen ikke skal få skader eller en tung barseltid. Dødsfall ved fødsel er ytterst sjeldent. Men på verdensbasis er det rundt 70.000 kvinner som dør av dette i året, ifølge Verdens helseorganisasjon. 

Hvorfor får man blødninger etter fødsel?

Hvordan behandles slike blødninger?

Det avhenger av årsaken til at det blør. En jordmor eller en lege må raskt finne ut hvorfor og behandle det. Dersom det skyldes at livmoren ikke har trukket seg sammen, finnes det blant annet medisiner som kan gjøre noe med dette. Mister man mye blod, kan man få intravenøs væske eller oksygen. I sjeldne tilfeller gis det blodoverføring. 

Læres bort verden over

Sykehuset Østfold tok i bruk manøveren etter initiativ fra anestesilege Grethe Heitmann.

– På et sykehus i Malawi hadde vi en skjellsettende opplevelse. Det var en kvinne som lå i koma etter en blødning. Det var da vi bare bestemte oss for at dette vil vi gjøre noe med, sier Heitmann.

Hvert år dør rundt 70.000 kvinner på verdensbasis av store blødninger.

Kvinne med hvitt år peker på en dukke mens en gruppe studenter står rundt.

Gjennom firmaet Exac har Grethe Heitmann utviklet dukker som helsepersonell kan øve på. Her får studenter fra Høgskolen i Østfold en innføring.

Foto: Caroline Bergli Tolfsen/NRK

I dag reiser Heitmann verden rundt for å informere og lære opp helsepersonell.

På kvinnedagen 8. mars var hun invitert til Dubai av Verdens helseorganisasjon for å holde foredrag om det livreddende grepet.

– Å redusere mødredødelighet er veldig komplekst. Jeg tenker at aortakompresjon er en liten, men viktig puslespillbrikke, sier hun.

Les også Enorm mangel: Mistet fem jordmødre på en sommer

Jordmor Carina Borgersen foran fødeavdelingen på Sykehuset Østfold

Les også Remi fikk hjerneslag – tok timer før han havnet på sykehus

Remi Drageset fikk hjerneslag som 43-åring. Nå bruker han sin tid på å få folk til å ta kontakt direkte på nødnummer 113, ikke gå via fastlege eller legevakt. 
Hjerneslag er en tidskritisk tilstand, men fremdeles ankommer under halvparten av pasientene sykehus innen fire timer fra symptomdebut. En mulig forklaring på forsinkelsen kan være at første kontakt med helsevesenet er hos legevakten eller fastlegen, opplyser Høgskolen i Østfold

Hei!

Hei! 

Takk for at du har lest deg helt ned hit. 

Tenkte du på noe da du leste saken? Eller har du tips til hva min neste artikkel skal handle om? Send meg gjerne en e-post!