NRK Meny
Normal

Kontrollutvalget får ishallsaken

Kommunestyret vedtok enstemmig at granskingsrapporten fra ishallen skal gå til Kontrollutvalget.

Halden ishall

KAN BLI LAGT DØD. I torsdagens vedtak i kommunestyret bes Kontrollutvalget vurdere behov for eventuell videre behandling i saken. Det betyr dog ikke at det helt sikkert blir mer gransking i regi av Halden kommune, dersom Kontrollutvalget konkluderer med å legge saken vekk.

Foto: Rainer Prang / NRK

Kommunestyret i Halden behandlet torsdag KPMGs granskingsrapport fra Halden ishall, og det ble ingen debatt, da Venstres Geir Helge Sandsmark foreslo å sende rapporten til Kontrollutvalget.

- Da rapporten fra KPMG kom, ønsket vi å se hva de hadde fått fram, innenfor de rammene granskerne var gitt av Halden kommune, sier Sandsmark.

KPMG skriver i rapporten at hvis det hadde foreligget mer og annen informajson, ville rapporten kunne ha sett annerledes ut.

- KPMGs konklusjon er klar på at her kunne resultatet ha vært et annet. Kontrollutvalget har bred tillit, og det er derfor naturlig at utvalget tar saken videre, sier Geir Helge Sandsmark til NRK.no.

Vedtaket fra kommunestyret torsdag 8. mars 2012 lyder:

"Saken oversendes kontrollutvalget. Kontrollutvalget bes vurdere behov for eventuell videre behandling i saken."

Les også:

Geir Helge Sandsmark, Venstre Halden

INHABIL ADMINISTRASJON. - Administrasjonen er fullstendig inhabil i saken, og derfor er det naturlig at Kontrollutvalget håndterer dette, sier Geir Helge Sandsmark (V).

Foto: Kjetil A. Berg

- Ikke naturlig å legge saken død

Folk i Halden har delte meninger rundt spørsmålet om videre gransking.

Det er brukt 300 000 kommunale kroner på KPMGs gransking av saken, og flere har ment at kommunen, som er i en vanskelig økonomisk situasjon, ikke kan bruke mer penger på videre gransking.

Motsatt er det hevdet at sannheten rundt hva som skjedde, da Halden ishall ble stengt, ishockeyklubben Comet gikk konkurs og hvorfor det gikk flere år før hallen stod fullt ferdig til bruk, må opp på bordet for enhver pris.

Sandsmark er ikke overrasket over at kommunestyret enstemmig gikk inn for at Kontrollutvalget skulle få saken oversendt.

- Det er en konklusjon med usikkerhet vi har sett i rapporten fra KPMG. Det er et stort folkelig engasjement, og mange har meninger. Det er derfor ikke naturlig å legge denne saken død, sier han.

Les også:

Kronerulling for ishall-gransking

Folk i Halden vil ikke at ishallgranskingen legges bort, og det er startet en kronerulling for at hele sannheten skal komme på bordet i en fortsettelse av KPMGs gransking av saken så langt.

- Responsen har vært enorm, etter at det ble kjent at en innsamlingsaksjonen var igangsatt, sa Klaus Offenberg, som er initiativtaker til en kronerulling og et spleiselag med kommunen for mer gransking av ishallsaken.

Uttalelsene i saken har gjennom årene spriket i flere retninger.

Det er blant annet hevdet fra Halden Arbeiderparti at utbyggingen av ishallen har vært nærmest en skandale, og at ishallen er bygd stikk i strid med tegningene.

Motsatt har det vært hevdet at det var Halden Arbeiderparti, godt hjulpet av administrasjonen i kommunen, som bidro til at ishall-utbyggingen endte som den gjorde.

Det er nå startet en facebook-side for innsamlingsaksjonen.

Les også:

Nedringt av interesserte

- Jeg har blitt kontaktet av enormt mange via telefon, sms og mail. Folk stopper meg på gaten, og takker for intitiativet, sier Klaus Offenberg.

Det er allerede brukt 300 000 kommunale kroner på en granskningsrapport, som beskyldes for å være et bestillingsverk.

Det var Halden kommune selv, som plukket ut dokumentene granskerne skulle gå igjennom.

Ifølge KPMG ville rapporten fra ishallen kunne ha endt med et annet resultat, dersom andre dokumenter var lagt til grunnen.

Halden kommune har signalisert at de er tvilende til om de kan bruke mer penger på gransking, på grunn av skadeskutt økonomi.

Torsdagens vedtak i kommunestyret ber Kontrollutvalget vurdere behov for eventuell videre behandling i saken.

Det betyr ikke nødvendigvis at det blir mer gransking i regi av Halden kommune, dersom Kontrollutvalget konkluderer med å legge vekk saken.

Initiativtaker til kronerullingen, Klaus Offenberg, håper at haldenserne legger noen kroner hver seg i kassa, og inngår et spleiselag med kommunen, dersom det blir nødvendig.

- Det er så stor hockeyinteresse i denne byen, at jeg tror alle vil til bunns i saken. Jeg støtter en videre gransking, og jeg har også gitt økonomisk støtte, sier Offenberg til NRK.no.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Deler av Østfoldbanen stengt

    Østfoldbanen mellom Fredrikstad og Sarpsborg er lørdag kveld stengt for trafikk grunnet en signalfeil, melder Bane NOR. Det gir forsinkelser og innstilte tog. Det er ikke klart når feilen blir rettet.

    Laster Twitter-innhold
  • Bil snurret på E6 ved Rygge

    En bil har snurret rundt på E6 i nordgående retning ved avkjøringen til Rygge/Karlshus, melder politiet på Twitter. Det skal ikke være personskade.