NRK Meny
Normal

Nedringt av haldenserne

Intiativtaker til kronerulling for mer gransking av ishallsaken, har blitt nedringt av folk fra Halden.

Klaus Offenberg

ENORM RESPONS. - Jeg har blitt kontaktet av enormt mange via telefon, sms og mail. Folk stopper meg på gaten, og takker meg for intitiativet, sier Klaus Offenberg.

Foto: Rainer Prang / NRK

Folk i Halden vil ikke at ishallgranskingen legges bort, og starter kronerulling for at hele sannheten skal komme på bordet.

- Ishallgranskingen må fortsette. Responsen har vært enorm, etter at dette om innsamlingsaksjonen ble kjent i går, sier Klaus Offenberg, som er initiativtaker til en kronerulling og et spleiselag med kommunen for mer gransking.

Det er nå startet en facebook-side for innsamlingsaksjonen.

Les også:

Halden ishall

STRENG KONTROLL MED UTTAK. Offenberg forteller at uttak fra konto kun kan gjøres av ham selv og en jurist sammen. Initiativtakeren håper nå at mange haldensere legger små eller store beløp i en videre gransking.

Foto: Rainer Prang / NRK

Nedringt av interesserte

- Jeg har blitt kontaktet av enormt mange via telefon, sms og mail. Folk stopper meg på gaten, og takker for intitiativet, sier Klaus Offenberg.

Det er allerede brukt 300 000 kommunale kroner på en granskningsrapport, men rapporten beskyldes for å være et bestillingsverk.

Det var Halden kommune selv, som plukket ut dokumentene granskerne skulle gå igjennom.

Ifølge granskerne selv ville rapporten fra ishallen kunne ha endt med et annet resultat, dersom andre dokumenter var lagt til grunnen.

Halden kommune har signalisert at de er tvilende til om de kan bruke mer penger på gransking, på grunn av skadeskutt økonomi.

Initiativtaker Klaus Offenberg håper at haldenserne legger noen kroner hver seg i kassa, og inngår et spleiselag med kommunen.

- Det er så stor hockeyinteresse i denne byen, at jeg tror alle vil til bunns i saken. Jeg kommer til å støtte en videre gransking, og jeg vil også gi økonomisk støtte, sier Offenberg til NRK.no.

Les også:

Comet

TIL BARNEIDRETT. Hvis det ikke blir mulig å få et spleiselag med kommunen, og det ikke blir videre gransking av ishall-saken, vil initiativtaker Offenberg gjerne at innsamlede midler går til barne-, ungdoms- og breddeidretten i ishockeyklubben Comet.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Ishallsak i kommunestyret

Halden-ordfører Thor Edquist har tidligere sagt til NRK at han ikke vet om det finnes penger til videre gransking.

Forslaget om et spleiselag ser han positivt på.

- Jeg synes dette vitner om et sterkt engasjement fra folk i Halden for denne saken. Vi kommer tilbake til hva vi skal svare på en slik spleise-invitasjon, når den blir mer konkret, sier Edquist til NRK.no.

Edquist var svært kritisk til hvordan mandatet ble lagt for granskingen, og til det han beskrev som en snever gransking, da han uttalte seg om saken i fjor.

Han bad i 2011 om en åpen høring av ishall-saken, slik at flere sider av saken kunne bli kjent for offentligheten.

- Jeg har hele tiden ment at dette har vært en styrt gransking, sier Edquist til NRK.no.

Saken skal opp i kommunestyret torsdag denne uka, og til saken har ordføreren lagt ved en del av de dokumentene tidligere byggeleder i ishallen Thor-Ivar Engebretsen har presentert fra ishallen, men som granskerne aldri fikk tilgang til.

- Kunne fått ut andre granskingsresultater

KPMG AS ble ved engasjementsbrev av 18. august 2011 gitt i oppdrag av Halden kommune å gjennomføre undersøkelser knyttet til ombyggingen av Halden Ishall.

Det ble umiddelbart stilt spørsmålstegn ved KPMGs troverdighet som gransker fra blant annet Norges Kommunerevisorforbund. Grunnen var at KPMG også var revisor for utbygger i ishallen; ISS.

I følge granskingsrapporten, som ble presentert tidligere i februar i år, er funnene i rapporten basert på mandatet fastsatt i engasjementsbrevet, og den dokumentasjonen Halden kommune hadde hentet fram til granskerne.

"Hadde vi gjennomført ytterligere eller alternative undersøkelser, ville dette kunne hatt innvirkning på resultatene av vårt arbeid", skriver KPMG.

Ole Jakob Øglænd, som har ledet granskingen på vegne av KPMG, bekrefter overfor NRK.no at selskapet kun har hatt de dokumentene kommunen valgte å presentere for granskerne som underlag for sin gransking.

I alt dreide de kommunale dokumentene seg om 1 210 sider, som de først mottok i digital form, og senere som papirkopi.

-Vi har forholdt oss utelukkende til det vi har fått fremlagt oss av dokumentasjon fra oppdragsgiver, Halden kommune, sier Øglænd til NRK.no.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Innbrudd på Lisleby

    Det har vært innbrudd i en blomsterbutikk på Lisleby, melder Fredrikstad Blad. Politiet forteller at det er knust et vindu, men vet ikke om noe er tatt. Det skal ha vært observert en mann og en kvinne i området like før hendelsen.

  • Sauer i veibanen

    Politiet melder om 30 sauer i veibanen på fylkesvei 114 ved Trøskenbru. Vegvesenet varsler at sauene er i en 80km/t-sone.