NRK Meny
Normal

- Sviktet i mange ledd

Kommunestyret i Halden skal ta stilling til ishallrapportens fremtidige skjebne.

Thor Edquist (H)

MANGE HAR SKYLD. KPMGs rapport kritiserer både Halden kommune og andre involverte i ishallsaken.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Det har sviktet i mange ledd, sier ordfører Thor Edquist om kritikken Halden kommune får i granskingsrapporten av saksgangen rundt byggingen av Halden ishall.

Revisjonsselskapet KPMG – som har gransket hva som gikk galt under utbyggingen av Halden Ishall, leverte sin rapport til kommunen den 1. februar i år.

Granskingen har pågått siden i fjor sommer, og kom i stand etter påstander om overskridelser, feilbygging og politisk torpedering i forbindelse med utbyggingen av Halden ishall.

Rapporten skulle ha vært ferdig 30. november i fjor, men granskingen ble mer omfattende enn KPMG først trodde.

Granskingen er finansiert av midler avsatt til Hovedutvalg for budsjett, finans og økonomisk styring med inntil 300.000 kroner.

Les også:

Halden Ishall

SISTE AKT? Er KPMGs rapport om ishallutbyggingen i Halden endestasjonen for bråket rundt Halden ishall?

Foto: Rainer Prang / NRK

Refser kommunen

KPMG er sterkt kritiske til flere involverte parter i ishallssaken i Halden, men kommunen får mest stryk i revisorselskapets ferske granskingsrapport.

KPMG lister opp en rekke kritikkverdige forhold.

I den 121 sider lange rapporten får kommunen refs for dårlig dokumentasjon og styring, helt tilbake til de ga den opprinnelige bankgarantien for en ombygging av Halden ishall i 2007.

Formannskapet i Halden kommune behandlet rapporten den 7. februar i år, og sender nå saken til kommunestyret.

Edquist sier Halden kommune senere skal avgjøre hva de gjør videre etter at granskingsrapporten er behandlet i kommunestyret.

– Her har mange skyld, sier han.

Les også:

Snevert mandat?

Da mandatet ble lagt for KPMGs gransking var kritikerne mange, og det ble hevdet at mandatet for hva som skulle granskes var for snevert.

Thor Edquist var selv en av de som kritiserte mandatet kraftig, da partiet hans Høyre satt i opposisjon.

Han kritiserte blant annet Ap, SV og KrF – som før valget i høst utgjorde flertallet i Halden kommunestyre, la til rette for en gransking, som ville bidra til å tåkelegge at politiske vedtak i kommunen ikke var fulgt opp.

KPMG skriver i sin ferske rapport at funnene i granskingen er basert på mandatet fastsatt i engasjementsbrevet.

KPMG føyer til at hvis de hadde gjennomført ytterligere eller alternative undersøkelser, ville dette kunne hatt innvirkning på resultatene av arbeidet.

Rapport for skuff, videre gransking eller åpen høring?

Mange i Halden har gitt uttrykk for at de nå er lei av ishallsaken, og at rapporten som nå foreligger bør være et endepunkt for en sak, som har slitt på Haldens innbyggere i flere år.

Andre mener det er flere sider i saken, som fortsatt ikke er belyst gjennom KPMGs gransking. Dermed ønskes saken forfulgt først ved behandling i kommunestyret, og dernest i kontrollutvalget.

Edquist selv var en av de som skrev under på et opprop, der det ble tatt orde for en åpen høring, da striden rundt ishallsgranskingen blåste som verst.

Halden kommunes slunkne pengekasse kan bli tungen på vektskålen, for at det verken blir åpen høring eller videre gransking. En utvidet gransking kan koste flere hundre tusen kroner.

Dermed kan KPMGs rapport bli lagt i en skuff.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: