Han tar dobbeltrolle opp i formannskapet

Halden kommune kan ikke leve med KPMGs dobbeltrolle i ishallgranskingen, mener ordføreren.

Thor Edquist

Ordfører Thor Edquist tar KPMG-granskingen opp i formannskapet.

Foto: NRK / NRK

Haldenordfører Thor Edquist fra Høyre sier at det er vanskelig å svelge KPMGs dobbeltrolle i forbindelse med granskingen av ishallen i grensebyen. I helgen ble det kjent at KPMG, som skal granske ishallbråket, er revisor for ISS, som stod for utbyggingen av ishallen.

Dette er en uheldig rolleblanding, mener Edquist, og han sier han først skal ta det opp i Høyres gruppemøte på mandag, og at det blir en egen sak under formannskapsmøtet torsdag i neste uke.

– Jeg kommer til å ta dette opp på første formannskapsmøte. Om det blir som en orientering eller som en sak, vil jeg komme tilbake til. Så får vi se hvilke vurderinger vi gjør på dette etterpå. Men vi skal ha en ordentlig gjennomgang og vurdering av dette.

– Det må ikke være tvil om habilitet nå, for da må vi gjøre dette på nytt. Så vi skal ha en gjennomgang av KPMG-saken, og så tar vi en vurdering når vi har fått alle fakta på bordet, sier han.

Les også: – Uheldig ishallgransking

Bør starte på nytt

Halden kommune er i søkelyset til korrupsjonsjegerne i Transparency International (TI). Kommunen bør gi oppdraget til noen andre, mener TI Norges generalsekretær Guro Slettemark:

– Min anbefaling er å starte på nytt og velge et selskap som ikke sitter med en slik dobbeltrolle. Man kan reise spørsmål om hvem sine interesser dette selskapet ivaretar.

Les også: – Ishallgransking uten troverdighet

Hun mener at KPMG uansett burde informert kommunen om dette da de ga tilbudet.

– Her burde det ha vært åpenhet fra dag én, og at ikke dette kommer frem ved at journalister tilfeldigvis finner ut av det, sier Slettemark.

Hun understreker at mange store selskaper har tette skott mellom de ulike avdelingene, og at det ikke er noe i veien for at selskapet kunne gi et tilbud.

– Men de burde gjort ettertrykkelig oppmerksom på at de også er revisor for byggherren, i og med at byggherren er en del av granskingen, sier hun.

Les også: Bråket rundt Halden ishall

Dobbelt så dyrt

Formannskapssekretær Martin Vik i Halden har tidligere sagt til NRK.no at kommunen ikke visste noe om dobbeltrollen, før de i ettertid ble gjort oppmerksom på dette i brevs form.

Arbeidet med å granske ishallsaken i Halden er i full gang. KPMG skal undersøke påstander om at ishallen ble dobbelt så dyr som opprinnelig planlagt.

Det er også påstått at saken ble politisk trenert. Halden kommune satte av 300.000 kroner til gransking, og rapporten skal være ferdig den 30. november. KPMG fikk tilbudet fordi de var billigst.