Hopp til innhold

Kniper igjen for å føde på nytt sykehus

Mandag morgen klokka åtte åpner den splitter nye fødeavdelingen på det nye sykehuset i Sarpsborg. Blant annet med noen særs moderne og fargerike fødestoler som Sunniva gjerne vil prøve.

Sunniva Gjelstad kniper igjen for å få føde på nytt sykehus

Sunniva Gjelstad kniper igjen for å få føde på nytt sykehus

Foto: Tomas Berger / NRK

Sunniva har termin 5. november, men mandag 2. november klokka 08:00 så stenger den gamle fødeavdelingen på det gamle sykehuset i Fredrikstad. Samtidig åpner den toppmoderne fødeavdelinga på det nye Sykehuset Østfold på Kalnes i Sarpsborg. Det er der Sunniva aller helst vil føde.

– Nytt er fint

Fødeavdelinga på det nye sykehuset i Østfold

Fødeavdelinga på det nye sykehuset i Østfold har det man måtte ønske seg av moderne hjelpemidler.

Foto: Tomas Berger / NRK

Sunniva Gjelstad

Sunniva Gjelstad gleder seg til barn nummer to, men håper den lille klarer å vente til mandag med å komme.

Foto: Tomas Berger / NRK
Derfor tar hun det svært rolig i trapper, og kniper igjen så godt hun bare klarer – alt for å unngå en fødsel før mandag morgen.

– Jeg innrømmer det, det hadde vært deilig å føde på Kalnes. Det er noe med det at alt er nytt og fresht. Det frister det, sier Gjelstad.

Hjemme hos Sunniva er alt klart for barn nummer to. En liten elefantbamse ligger klar i sprinkelsenga, og de mykeste barnelekene står klare på hylla. Det rosa sengetøyet røper at hun allerede vet hvilket kjønn barnet har.

– Det er litt koselig at alt er klart og ferdig til den nye babyen kommer, smiler den vordende tobarnsmammaen.

Partneren i skapet

Fødeavdeling på nye Sykehuset Østfold på Kalnes

Det er plass til partneren i skapet på fødeavdelinga på det nye sykehuset.

Foto: Tomas Berger / NRK

Mandag morgen klokka åtte åpner fødeavdelingen på Kalnes. Med splitter nye fødestoler for enhver smak.

– Vi har rosa stoler til dem som vil ha litt roligere omgivelser, og oransje til de som føler de trenger litt mer kraft og energi for å få ut babyen, sier jordmor og avdelingskoordinator på Sykehuset Østfold Emma Raagaard som stolt viser oss rundt på avdelinga.

Emma Raagaard

Jordmor og avdelingskoordinator på Sykehuset Østfold, Emma Raagaard, gleder seg til å ta imot fødende og nye østfoldborgere på Kalnes.

Foto: Tomas Berger / NRK

Den nye fødeavdelingen har plass til omtrent like mange som det er på den gamle i Fredrikstad, men her er det også gjort plass til partneren til den som føder. I det som ser ut som et overdimensjonert klesskap kan døra vippes ut og ned, og skapet blir til en foreldreseng nummer to.

En dypt savnet støttespiller er tilbake

Men kanskje viktigst av alt; Lystgassen er på, testa og godkjent. Den ble tatt vekk på det gamle sykehuset i Fredrikstad i mai i fjor fordi utslippene ble målt til et så høyt nivå at det kunne føre til helseproblemer for ansatte som ble utsatt for langvarig eksponering. Sykehuset sa da at de skulle ta i bruk lystgass igjen på Kalnes.

– Her er den!, sier jordmora og viser frem slangen som henger på veggen.

– Den kommer til å bli tilbudt alle fødende på Kalnes.

Blir ikke flytta mellom to rier

Ellers er det meste som før på den nye føden. Som i dag, får man bli i 2 dager etter fødsel om man vil. Og for deg som er usikker på hvor du skal dra hvis vannet går i disse dager: Må du til fødeavdelinga før mandag morgen klokka 08:00, så skal du møte i Fredrikstad. Etter det skal du møte på Kalnes.

Men ta det helt med ro, skulle du starte fødselen i Fredrikstad, så får du føde ferdig der. Du blir ikke flytta til Kalnes mellom to rier.

Men skulle riene komme tidlig for Sunniva, så kommer hun til å prøve å knipe igjen.

– Jeg kommer nok til å sjanse litt. Hvis riene kommer i løpet av natt til mandag, så skal jeg ta det med ro. Vi har spøka litt med at jeg kommer til å henge på dørhåndtaket på Kalnes klokka fem på åtte på mandag, ler Sunniva.

Mandag morgen klokka åtte åpner den splitter nye fødeavdelingen på det nye sykehuset i Sarpsborg. Blant annet med noen særs moderne og fargerike fødestoler som Sunniva gjerne vil prøve.