Hyllene tømmes på Vinmonopolet

Vinmonopol over hele landet melder om tomme butikkhyller som følge av transportarbeiderstreiken.

Butikksjef ved Vinmonopolet på Østsiden i Fredrikstad, Einar Zakariassen

Butikksjef ved Vinmonopolet på Østsiden i Fredrikstad, Einar Zakariassen.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Alle de fagorganiserte ved godsterminalene ble tatt ut i streik tidlig tirsdag formiddag i forbindelse med opptrappingen av streiken i Norsk Transportarbeiderforbund (NIF).

800 speditører har lagt hanskene på hylla på ubestemt tid, i tillegg til de 900 som streiker fra før.

Tomt for whisky og kartong-vin

Tomme hyller på polet

Tomme hyller på Vinmonopolet.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Flere vinmonopol har solgt ut enkelte varer som følge av streiken. Butikksjef ved Vinmonopolet på Østsiden i Fredrikstad, Einar Zakariassen, er lite fornøyd over situasjonen.

– Vi begynner for alvor å bli utplukket. Endel av hyllene er helt tomme. Spesielt for enkelte populære vinmerker på kartong, vodkamerker og noe whisky.

– Men fordelen med vinmonopolet er at vi er så flinke til å finne alternativer til folk som ikke finner sine førstevalg, sier polsjefen med et lunt smil. Han blir imidlertid raskt alvorlig igjen når vi spør hvordan dette kommer til å gå videre fremover.

– Fortsetter streiken blir problemet enda mer alvorlig. Vår nest største leverandør; Vin og Sprit Distribusjon, eller VSD som vi kaller dem, leverer så og si ikke varer lenger i det hele tatt, sier Zakariassen.

– Alle butikkene rammes

– Vi har alternative leverandører som benytter forskjellige transportforeninger, og som dermed ikke er rammet av streiken. Men situasjonen er uholdbar for oss, sier Zakariassen.

Vinmonpolets største leverandør Vectura er heller ikke rammet av streiken foreløpig ifølge polsjefen på butikken i Østfold, men ifølge Vinmonopolet sentralt merkes streiken allerede i samtlige butikker.

Også de største norske nettbutikkene begynner nå å merke transportstreiken. Har du kjøpt ny TV til Fotball-VM, må du belage deg på å vente.

Stor streikevilje

Norsk Transportarbeiderforbund er i streik fordi de krever bedre arbeidsvilkår for midlertidig ansatte og vikarer ved godsterminalene.

Leder i Norsk Transportarbeiderforbund Roger Hansen sier til NRK.no i dag at de har vært i dialog med arbeidsgiverne, men at situasjonen fortsatt er fastlåst.

– Vi hadde en prat med motparten i går, men det kom ikke noe ut av det. Streiken kan se ut til å bli langvarig, sier Hansen som understreker at streikeviljen er på topp blant speditørene.

Tomme hyller på Vinmonopolet

Tomme hyller på Vinmonopolet.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK