Tranportstreik fører til tomme hyller

Transportstreiken på godsterminalen viser nå sine utslag i butikkhyllene, på Vinmonopolet i Bodø mangler de påfyll.

Tomme hyller polet

TOMME HYLLER: Butikksjef Ole Petter Bang på Vinmonopolet på City Nord i Bodø sier det er trist å se glisne hyller, han mener at ved enden av denne uka vil de ha kun halvparten av varebeholdninga igjen. Disse bildene er tatt på Vinmonopolet inne i Bodø.

Foto: Knut Haarvik / NRK

– Årsaken til at vi har tomme hyller, er at vi har littegranne problemer i forhold til streiken. I forrige uke var vi tom for 30 % av varelinjen vår, sier butikksjef Ole Petter Bang ved Vinmonopolet på City Nord i Bodø.

Han mener at vinsalget verken har gått opp eller ned etter at transportstreiken startet, men han beregner at ved slutten av denne uka vil sitte igjen med bare halvparten av merkene de fører. Det vil si en god del tomme hyller på polet.

– Stort sett tar de fleste kundene det hele med et smil, for blant den varebeholdningen som er igjen så finnes det veldig gode alternativer. Så når kundene ikke finner sin faste vin, så finner vi gode alternativer, sier Bang.

– Hvordan er det for deg som butikksjef å se tomme butikkhyller?

– Det er littegranne ondt, men dersom vi er litt kreativ og kundene er litt kreativ så blir det bra til slutt. Så synes jo kunder, de aller fleste, at det er artig å prøve nye ting.

Tomme polhyller

UTSOLGT: Transportstreiken har gjort seg synlig på Vinmonopolet i Bodø. Disse bildene er tatt på Vinmonopolet inne i Bodø.

Foto: Knut Haarvik / NRK

– Ingen grunn til hamstring

Ved streik er det vanlig at folk begynner å hamstre forbruksvarer, dersom det er en overghengende fare for at streiken blir langvarig og produktene vanskelig tilgjengelig. Men Bang mener det ikke er noen grunn til hamstring hos dem.

– Det er ingen grunn til hamsting, for det er godt med varer igjen, poengterer butikksjefen.

Bildet fra Vinmonopolet viser at streiken også rammer utenfor Oslo-området. Streiken på godsterminalene har pågått siden forrige helg, og nå er rundt 1 700 transport- og godsarbeidere gått ut i streik på ubestemt tid. Butikksjefen i Bodø håper den ikke varer så altfor lenge.

– Jeg håper streiken blir så kortvarig som overhodet mulig, men når transportørene er ute i streik så er vi bare nødt til å froholde oss til det. jeg får ikke gjort noe med det, så slik er det bare, sier Bang.

I første omgang er det Vinmonopolet som blir hardest rammet, i neste omgang er det blant annet klesbutikkene, som ikke får tilsendt varene fra godsterminalene. I tillegg vil også fiskeindustrien også rammes.

Vil ha bedre arbeidsvilkår

Schenker på Alnabru

SCHENKER STREIKER: På Alnabru er Schenker tatt ut i streik og satt opp streiketelt ved godsterminalen. Det fører til at godset på terminalene blir stående der.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Årsaken til streiken blant transportarbeiderne er at de ønsker trygge og faste arbeidsplasser, i tillegg til at arbeidmiljøloven blir brutt ved bruk av midlertidig ansatte.

– I tillegg leies det inn arbeidere fra bemanningsselskaper som går på lavere lønn enn det de fast ansatte har. Dette er sosial dumping i stor stil, og det vil vi ha en slutt på, sier Hovedtillitsvalgt for de NTF-organiserte i Schenker, Jon Johannessen til Norsk Transportarbeiderforbunds nettsider.

Fastlåst situasjon

Men det ser ikke ut til at butikksjefen på Vinmonopolet i Bodø kan vente en kortvarig streik. For på godsterminalen på Alnabru i Oslo er streikeviljen fortsatt stor og situasjonen fastlåst, ifølge klubbleder i Tollpost Globe Wiggo Vinje.

– I og med at partene står så langt fra hverandre så kan det bli langvarig. Streikeviljen er på topp, sier Vinje til NRK.no.