Hopp til innhold

Transport- og renholdsstreiken trappes opp

I morges ble streiken blant transportarbeiderne og renholderne opp. Konsekvensen blir færre varer i hylla og skitne kontorer.

Vaske- og transportstreik

Fagforbundene til speditørene og renholdsarbeiderne trapper opp streiken fra i morgen av.

Foto: NRK

Streiken på godsterminalene har pågått siden forrige helg, men foreløpig er det kun Oslo-området som har blitt rammet.

Når vil også resten av landet merke konsekvensene. Ansatte i blant andre Bring, DHL, Schenker iog Tollpost Globe la i dag ned arbeidet i protest mot vilkårene for vikarer og midlertidig ansatte.

Streiken blant transportarbeiderene virker fastlåst - og det er fortsatt ikke kontakt mellom partene.

Vareleveransen rammes

Så langt har i underkant av 900 speditører vært omfattet av streiken, men nå legger ytterligere 800 medlemmer hanskene på hylla på ubestemt tid.

Dermed vil du som kunde snart oppleve at det blir vanskeligere å få tak i forbruksvarer.

Blant annet kommer Vinmonopolet i løpet av kort tid til å være utsolgt for rundt halvparten av sortimentet.

– Vi vil fortsatt ha varer i butikken, men det vil se litt glissent ut i hyllene våre, sier kjededirektør Lasse Erik Moen i Vinmonopolet til NRK.

Streiken kommer ikke til å ramme distribusjon av matvarer, men den kan ramme deler av fiskeindustrien.

Stor avstand

På godsterminalen på Alnabru i Oslo er streikeviljen fortsatt stor, skal vi tro klubbleder i Tollpost Globe Wiggo Vinje.

– Situasjonen er fastlåst. Det har ikke vært noen kontakt mellom partene hittil, og medlemmene våre står klare, sier Vinje som er innstilt på at streiken kan bli langvarig.

– I og med at partene står så langt fra hverandre så kan det bli langvarig. Streikeviljen er på topp, sier Vinje.

Leder i Norsk Transportarbeiderforbund Roger Hansen sier til NRK.no i dag at de har vært i dialog med arbeidsgiverne.

– Vi hadde en prat med motparten i går, men det kom ikke noe ut av det. Streiken kan se ut til å bli langvarig, sier Hansen.

Skitne kjøpesentre

Også flere bedrifter og kontorer vil merke at ingen kommer for å vaske når Norsk Arbeidsmandsforbund nå har trappet opp streiken for renholdspersonellet.

Blant annet vil militærleiren på Rena, Vigra flyplass i Ålesund og flere kjøpesentre ikke bli rengjort etter at ytterligere 1000 renholdsarbeidere gikk ut i streik i morges.

Også Ålesund videregående skole, Ålesund tekniske fagskole, rådhuset i Halden og politihuset i Moss og Sarpsborg vil bli gradvis mer møkkete.

Sist gang renholderne streiket var i 1974. Målet til de streikende denne gang er å få endret garantibestemmelsen for minstelønn og å få hevet den generelle lønna i bransjen.

Leder i Arbeidsmandsforbundet Erna Hagensen sier hun ikke vet hvor lenge streiken vil vare, og at de ikke har vært i kontakt med motparten.

– Jeg håper at vi skal kunne få noe kontakt, men da er det forutsetning at arbeidsgiverne kommer oss i møte på kravene våre, sier Hagensen til NRK.

2556 renholdsarbeidere er nå omfattet av streiken. Hvis partene ikke kommer til enighet er tredje streikeuttak varslet førstkommende mandag.