Begynner å merke streiken

De største norske nettbutikkene begynner nå å merke transportstreiken. Har du kjøpt ny tv til Fotball-VM, må du belage deg på å vente.

DHL

Varene hoper seg opp på godsterminalene, etterhvert som streiken trappes opp.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) trappet i morges opp streiken blant ansatte ved godsterminakene i Norge.

800 speditører la hanskene på hylla på ubestemt tid, i tillegg til de 900 som streiker fra før.

– Fra i dag streiker alle ansatte ved terminalene, sier hovedtillitsvalgt for de NTF-organiserte i transportselskapet Schenker, Jon Johannessen, til NRK.

De 1700 streikende transportarbeiderne jobber i selskaper som Schenker, Tollpost Globe, Bring (tidligere Nor Cargo) og DHL.

Venter på disepensasjon

– Vi har ikke hatt de store og alvorlige tilfelle ennå, men vi begynner å få en del henvendelser hvor det kan oppstå problemer, sier kvalitetsdirektør Hanne Andresen i Norsk Medisinaldepot til NRK.

NM ventet i formiddag på dispensasjon fra de streikende for å kjøre ut medisiner og legemidler til apotek og sykehus.

– Transportarbeiderforbundet har sagt alt som har med liv og helse å gjøre, skal innvilges dispensasjon. Det er per nå ikke tilfelle, opplyser Andresen.

– Vi er redd for at det kan ta lang tid fra et behov oppstår og til vi er i stand til å levere legemidler til den enkelte pasient, legger hun til.

(Saken fortsetter under bildet)

Vareplukk hos Norsk Medisinaldepot

Norsk Medisinaldepot venter på disepensasjon fra de streikende for å kjøre ut medisiner og legemidler til apotek og sykehus.

Foto: Norsk Medisinaldepot

Hoper seg opp

I går kunne NRK fortelle at Vinmonopolet risikerer å bli utsolgt for halvparten av sortimentet i løpet av kort tid.

Også de største nettbutikkene opplever at ordrene nå begynner å hope seg opp på lageret. Daglig leder Ole Vinje i Komplett ASA, som omfatter nettbutikkene Komplett og MPX, sier de så langt ikke har merket så mye til streiken.

– Men nå merker vi det gradvis mer og mer. Spesielt på den inngående trafikken, forteller Vinje.

Streikerammede Tollpost Globe står for transporten av de tyngre varene for butikkene, og der må kundene belage seg på å vente på ubestemt tid.

– Store produkter som 60-tommers fjernsyn får vi ikke sendt ut. Men vi tilbyr kundene våre å komme og hente disse selv på våre opplukkingssteder, forteller Vinje.

Han har ikke tall på hvor mange kunder som er berørt, men registrerer at antall ikke-leverte ordrer øker.

(Saken fortsetter under bildet)

Mange varer er utsolgt på Vinmonopolet i Ålesund

Transportstreiken viser nå sine utslag i butikkhyllene. På Vinmonopolet i Bodø mangler de påfyll, mens polets distriktssjef i Trøndelag mener streiken ikke er noe problem.

Foto: Torild Øvrelid / NRK

Vurderer andre selskaper

Også auksjonsnettstedet Netthandelen merker at de store varene hoper seg opp.

– Mesteparten av de varene vi sender ut er via servicepakker, og her går det foreløpig som normalt. Men det er en del av tunggodset som stopper i Oslo, sier Einar Øgrey Brandsdal til NRK.no.

Han forteller at selskapet har 10 kontainere med varer innestengt på kaia i Kristiansand.

– Vi klarte å hente ut 20 kontainere på fredag før de stengte kaia, forteller Brandsdal,

Foreløpig klarer Netthandelen å sende tunggods til Stavanger og Bergen, men i Oslo-området er det vanskelig å få varene ut til kundene.

– Vi vurderer nå om vi skal bruke selskaper som ikke er omfattet av streiken, sier Brandsdal som understreker at de gjør det de kan for å få varene frem.

Allerede hardt rammet

Ved forrige uttak varslet transportnæringen at de ville permittere flere hundre ansatte som følge av streiken.

Minst 450 ansatte skulle etter planen permitteres.

DHL permitterte 30 ansatte i forrige uke, og varslet at ytterligere 50 til 70 ville bli permittert.

– Opptrappingen påvirker oss ikke noe mer, siden vi ble hardt rammet i den første runden. Det er heller ikke aktuelt med flere permitteringer, sier informasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i transportselskapet DHL til NRK.no.

På DHLs lagere står pakker med sko, fritidsklær og elektronikk som ikke kommer fram til mottakerne med det første.

Tollpost Globe sendte ut permitteringsvarsel til 150 ansatte ved første streikeuttak. Etter dagens opptrapping er det kun avdelingsledere igjen på terminalene. Bortsett fra dem er det kun salgsmedarbeidere og de som frakter gods utenom terminalen som er på jobb.

(Saken fortsetter under bildet)

Streikevakter

Schenker er en av åtte transportbedrifter på Sørlandet som er tatt ut i streik.

Foto: Sander Heggheim / NRK

Stor streikevilje

Norsk Transportarbeiderforbund er i streik fordi de krever bedre arbeidsvilkår for midlertidig ansatte og vikarer ved godsterminalene.

Leder i Norsk Transportarbeiderforbund Roger Hansen sier til NRK.no i dag at de har vært i dialog med arbeidsgiverne, men at situasjonen fortsatt er fastlåst.

– Vi hadde en prat med motparten i går, men det kom ikke noe ut av det. Streiken kan se ut til å bli langvarig, sier Hansen som understreker at streikeviljen er på topp blant speditørene.