Hopp til innhold

Forberedt på å kjempe for oppmerksomheten

Etter 10 år som ordfører drar Jon-Ivar Nygård (48) til Stortinget for å bli rikspolitiker. Der ligger han an til å møte 30 andre eks-ordførere.

Ordfører i Fredrikstad, Jon Ivar Nygård, med ordførerkjedet i en eske

Jon-Ivar Nygård (Ap) sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre. Ellers har han brukt mest tid på lokalpolitikken i Fredrikstad. Det endrer seg etter valget.

Foto: Per Øyvind Fange/NRK

– Jeg er faktisk ikke lei av å være ordfører. Så det er ingen kamp for å bli kvitt ordførervervet som ligger bak, sier Jon-Ivar Nygård og ler.

48-åringen hilser på den ene etter den andre han møter i Fredrikstads hovedgate. Den som har hatt navnet Nygaardsgata siden lenge før han selv ble født som en Nygård.

I denne byen har han sittet i bystyret mer enn halve livet. Og her har han klatret helt til topps.

Kanskje kunne han sittet trygt i mange år til. For under hans ledelse har Arbeiderpartiet vært overlegent størst i en kommunen med over 80.000 innbyggere.

Om en måned bytter han likevel ut alt dette med en langt mer usikker tilværelse som en av 169 på Stortinget.

Hver femte har vært ordfører

Nygård er klar over at han risikerer å bli mindre synlig fremover.

– Mediene har veldig mye oppmerksomhet rundt ordførervervet, mens en vanlig stortingsrepresentanter må kjempe seg mer til oppmerksomhet. Det er jeg veldig klar over og innstilt på, sier han.

Mange av politikerne på Stortinget har styrt hjemkommunen på vei til Stortinget. Minst 29 av dem som ligger an til en plass på Stortinget etter valget, har vært ordførere. I tillegg har to vært fylkesordførere eller fylkesrådsledere.

Åtte av disse er ordførere nå. De må altså overlate klubbe og kjede til noen andre bare halvveis inn i perioden.

I Nygårds valgkrets, Østfold, har fem av de åtte erfaring som ordførere.

– Jeg er ikke tilhenger av at en ordfører skal sitte til evig tid. Selv om ingen dager er like, så kan man tenke at det blir en sirkel etter hvert. Da er det sunt å slippe til nye krefter i den typen oppgaver.

Mandatfordeling august 2021 for Nasjonal

Endring sammenlignet med nåværende Storting
Mandatfordeling per parti
AP: 47 mandater, endring -2
H: 38 mandater, endring -7
SP: 32 mandater, endring +13
FRP: 19 mandater, endring -8
SV: 12 mandater, endring +1
R: 9 mandater, endring +8
MDG: 8 mandater, endring +7
KRF: 2 mandater, endring -6
V: 2 mandater, endring -6
Utført av Norstat 28 juli.–11. august11,400 svar
Les mer om NRKs meningsmålinger

– Kjenner hvor skoen trykker

For fire år siden var Tage Pettersen (H) i nabobyen Moss og Ole André Myhrvold (Sp) i Trøgstad blant dem som gjorde det samme som Nygård gjør nå.

Myhrvold mener hjembygda havnet i gode hender da en god partikollega overtok jobben. Han er overbevist om at erfaringen fra lokalpolitikken har vært nyttig for ham på Stortinget.

Statsminister Erna Solberg deltar i den muntlige spørretime i Stortinget, Ole André Myhrvold.

Ole André Myhrvold (Sp) har prøvd seg på Stortinget i en periode.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Som ordfører ser du hvordan ting henger sammen og ikke henger sammen. Det var nyttig å kjenne hvor skoen trykker, sier Myhrvold.

Tradisjon

I Jon-Ivar Nygårds hjemby er det i ferd med å bli en tradisjon at ordføreren forsvinner til toppverv utenfor kommunen.

Svein Roald Hansen (Ap) satt 20 år på Stortinget etter perioden som ordfører på 90-tallet. Den forrige ordføreren, Ole Haabeth (Ap), endte som fylkesordfører.

Også Eva Kristin Andersen (Frp) havnet høyt på listene til Stortinget, men måtte nøye seg med noen gjesteopptredener som vikar.

Nygård står øverst på partiets Østfold-liste. Han innrømmer at det var viktig å få en høy plassering når han først skulle prøve seg på Stortinget.

– Man kan se for seg en situasjon der man blir vararepresentant høyt oppe og må møte mye i Stortinget. Da må man samtidig fortsette ordfører. Det ville vært krevende både for jobben på Stortinget og som ordfører, sier han.