NRK Meny
Normal

Hurtigtog-saken til Riksdagen

Spørsmålet om hurtigtogsforbindelse mellom Oslo og Göteborg blir nå et tema i den svenske Riksdagen.

Dobbeltspor Gøteborg

Spørsmålet om utbygging av jernbanen mellom Oslo og Göteborg blir et tema i Riksdagen.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Riksdagsrepresentanten Lars Johansson har stilt infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd spørsmål om hvorfor Sverige ikke vil delta i utredningsarbeidet, melder Sveriges Radio Väst.

Regjeringen her i landet vil bruke 100 millioner kroner på utredningen om jernbane for hurtigtog mellom Oslo og Göteborg, men den svenske infrastrukturministeren har tidligere sagt at «Norgestrafikken ikke er et prioritert spørsmål».

Les også: Ti milliarder ga ikke kortere reisetid

– Hvorfor vil ikke Sverige delta i det arbeidet den norske regjeringen nå setter i gang, undrer riksdagsmannen Lars Johansson. – Infrastrukturministeren har sagt at det ikke er et prioritert spørsmål. Jeg synes i høyeste grad at det burde det være, sier Johansson til SR Väst.

Til nytte for hele regionen

Johansson mener hele Västra Götaland vil kunne dra nytte av en raskere togforbindelse mellom Göteborg og Oslo. Han sier det vil øke mulighetene på arbeidsmarkedet og mulighet for økt handel.

Riksdagsmannen peker på at det bor halvannen million mennesker i Västra Götaland og enda flere på norsk side av grensen.

– Det er utrolig viktig å bygge ut kommunikasjonen der det er så mange mennesker, så mye gods og hvor det finnes et så omfattende næringsliv, sier Lars Johansson.

Vil utrede sammen med Norge

Spørsmålet om utredning av jernbaneforbindelsen Oslo-Göteborg opptar flere av Socialdemokratenes riksdagsrepresentanter.

Partiets talsmann for samferdsel, Anders Ygeman, tar til orde for en felles utredning sammen med norske myndigheter, melder SVT Västnytt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mest grasrot til Lions

    Lions Club Fredrikstad er den foreningen i Østfold som mottok mest støtte gjennom Grasrotandelen i fjor, melder Norsk Tipping. Klubben fikk inn over to millioner kroner på dette og hadde også flest grasrotgivere i fylket. Videre fulgte Sarpsborg 08, Dyrebeskyttelsen i Fredrikstad, Sparta og Stjernen.

  • Se TV-nyhetene 22.55