Hopp til innhold

Høgmo skal få FFK tilbake til norsk toppfotball

Tidligere landslagssjef Per-Mathias Høgmo ble ansatt som ny trener for Fredrikstad Fotballklubb på sin egen bursdag.

Høgmo

SJEF: Per-Mathias Høgmo ble fredag presentert som ny trener i Fredrikstad Fotballklubb. Han var sist sjef for det norske landslaget.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Høgmo ble presentert på en pressekonferanse på Fredrikstad stadion klokken 12 fredag, under to uker etter at FFK rykket ned til 2. divisjon.

– Dette gleder jeg meg til, sa Høgmo kort til NRK før pressekonferansen.

Høgmo, som fyller 58 år fredag, trente det norske landslaget fra 2013 til 2016, men har vært uten trenerjobb siden han ga seg som landslagssjef i november i fjor.

Per-Mathias Høgmo presentert som FFK-trener

Per-Mathias Høgmo ser frem til å begynne i jobben som FFK-trener.

Foto: Trond Johnsen/NRK

Nå er han ansatt i FFK for de neste to sesongene.

– Jeg er nå 58 somre, sola skinner og jeg er på Fredrikstad stadion. Det kan knapt bli bedre. Det er bare å se på historien, på byen og fotballklubben. Vi må skynde oss langsomt, sier Høgmo.

Høgmo, som er bosatt i Moss, har tidligere trent klubblag som Tromsø, Rosenborg og Djurgården. Han var også sjef for Norges kvinnelandslag fra 1997 til 2000.

– Med Per-Mathias får vi ikke bare en trener med god fotballkompetanse, men vi får en person med enorm kompetanse på kultur- og klubbutvikling. Han kommer med en ekstra dimensjon, sa styreleder Jostein Lunde på pressekonferansen.

Se intervju med Per-Mathias Høgmo her.

– Hyggelig at Høgmo er tilbake

NRKs fotballekspert Tom Nordlie beskriver Høgmo som en gjennomført profesjonell trener, som kommer til å forlange at det bygges opp et støtteapparat og en utviklingsavdeling.

– Dette handler om mer enn en trener. Det handler om støtteapparatet og hvordan klubben er organisert. Det må bygges kultur. Hvis klubben er beredt på å bruke både menneskelige og økonomiske ressurser på å bygget opp et støtteapprat, så blir dette veldig bra, sier han.

Nordlie var selv trener i Fredrikstad i 2009.

FOTBALLFESTEN 2017

NRKs fotballekspert Tom Nordlie tror at Fredrikstad må bygge et solid støtteapparat for at Høgmo skal lykkes.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Daglig leder Joacim Heier i FFK har flere ganger uttalt at spillerne får en helt annen hverdag neste sesong.

Budsjettet skal kuttes fra 30 millioner til rundt halvparten, og spillerne må blant annet forberede seg på ettermiddagstreninger.

– De er kanskje i 2. divisjon, men med Høgmo kommer det likevel til å bli 100 prosent profesjonelt. Det er hyggelig at Per-Mathias er tilbake i fotballen, sier Nordlie.

Klubben betaler selv

Både Nordlie og Dagbladets sportskommentator Morten Pedersen tror signeringen av Høgmo kan tyde på at Europris-gründer Terje Høili igjen bidrar økonomisk for en ny sportslig satsning i Fredrikstad.

– Kjenner jeg gubben rett går han til jobben med garantier om at klubbens velgjører gjennom mange år, Terje Høili, har sagt ja til å være med på enda en stor satsing, skriver Pedersen i sin egen avis.

Men ifølge styreleder Jostein Lunde i FFK får ikke klubben ekstern investorhjelp for å hente inn Høgmo som trener.

– Ingen trener kommer hit på grunn av de store pengene. Det vil bli en løsning som er innenfor rammene av budsjettet vårt og hva som der er satt av til en hovedtrener, sa han til Fredriksstad Blad tidligere denne uken.