Hopp til innhold

Politileder: – Det er en veldig intens smerte

For første gang trener norsk politi med elektrosjokkvåpen. Over 500 politifolk skal læres opp i bruk av våpenet før nyttår.

Polititjenestemenn fra Øst politidistrikt trener denne uken på å bruke elektrosjokkvåpen. I videoen forklarer politiførstebetjent Ørjan Lothe hvordan den fungerer.

– Stå stille! Ikke kom nærmere!

En politimann fra Øst politidistrikt roper høyt og løfter et gult våpen. Han trykker bestemt på avtrekkeren. Tråder fylt av strøm flyr gjennom luften og fester seg i en figur.

Samtidig fylles gymsalen på brannstasjonen på Korsegården av en summende elektrisk lyd.

Fra nyttår skal politiet i Øst, Sør-Vest, Troms og Oslo politidistrikter teste ut elektrosjokkvåpen, eller tasere, i et to år langt prøveprosjekt.

Nå læres 500 politifolk opp i bruk av våpenet.

– Det er fornuftig å teste om elektrosjokkvåpen kan medføre mindre risiko for skade ved maktanvendelse. Etter to år vil vi kunne gi en faglig vurdering på om dette er egnet til bruk, sier Ketil Frydenlund, som er fag- og opplæringsansvarlig for operativ trening i Øst politidistrikt til NRK.

Politimann trener på bruk av elektrosjokkvåpen

Rundt 500 politifolk skal gjennom et to-dagers kurs i bruk av elektrosjokkvåpenet.

Foto: Rahand Bazaz/NRK

Prosjektlederen: – En intens smerte

Målet med prøveprosjektet er å finne ut om elektrosjokkvåpen kan bli en fast del av politiets utstyr.

– Vi håper på å finne noe som er mellom batong og pepperspray og skytevåpen, sier politiførstebetjent Ørjan Lothe, som er en av instruktørene i Øst politidistrikt.

Politiet har kjøpt inn 70 elektrosjokkvåpen som skal fordeles i distriktene som er med i prøveprosjektet. Våpenet gir rundt 1500 volt når elektrodene treffer kroppen, og har en strømstyrke på 0,0012 ampere.

Elektrosjokkvåpen

Dette er elektrosjokkvåpenet som skal testes ut av norsk politi de neste to årene.

Foto: Rahand Bazaz/NRK

– Våpenet skyter ut elektroder som sender elektriske støt og lammer musklene til den som blir truffet. Det er et enkelt våpen å bruke, sier Lothe.

Politifolkene som skal bære våpenet får ikke tilbud om å teste effekten på seg selv, men det har alle instruktørene fått. Lederen for prosjektet, Kjetil Lussand i Politidirektoratet, er en av dem som selv har fått kjenne strøm fra elektrosjokkvåpen på kroppen.

– Det er en veldig intens smerte mens det står på. Du blir paralysert. Det varer i fem sekunder, og når de sekundene er over, så er du preget av det, sier han til politiforum.no.

Les også: – Dette er blitt finsk politis vanligste maktmiddel

Bekymret for bruken

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har flere enn 1000 personer mistet livet i USA etter at politiet brukte elektrosjokkvåpen på dem.

I 153 av tilfellene ble det konkludert med at elektrosjokkvåpenet enten var årsak, eller medvirkende årsak, til dødsfallene, ifølge nyhetsbyrået. De fleste fant sted etter år 2000.

I september i fjor uttalte politisk rådgiver Gerald Folkvord i Amnesty International Norge at han var bekymret.

– Når elektrosjokkvåpen ses på som et nyttig virkemiddel for å gjøre jobben enklere for politiet, kan det gå galt, og internasjonale bestemmelser om dette kan bli brutt, sa han.

Beredskapsdirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet ville da være forsiktig med å sammenligne Norge med USA. Han vil heller se på de andre landene i Europa som har innført maktmiddelet.

– Amerikansk politi er veldig forskjellig fra norsk politi på mange måter, sier han.

Ifølge både Politidirektoratet og Bertel O. Steen Defence & Security får man i seg mindre strøm fra våpenet enn hvis man får støt fra et juletrelys.