Hopp til innhold

– Det kommer trusler mot muslimer hele tiden, men jeg skal feire id

Etter truslene mot tre moskeer i Oslo på lørdag morgen, bevæpnet politiet seg i hele landet. Den generelle bevæpningen ble fjernet på kvelden, men terrorfrykten blant enkelte muslimer er fremdeles til stede.

eid

Ilyas Ismail Hirsi (til venstre) og Akil Anniyi Ahmed skal begge feire id. Men de medgir at truslene som ble fremsatt mot moskeene i helgen gir et visst ubehag.

Foto: Dana Khalouf / NRK

– Trusler er ikke bra. Vi som samfunn og politiet burde reagere. Det må tas på alvor. Og jeg synes det er bra at politiet reagerte slik de gjorde, blant annet med at de bærer våpen og har beskyttelse.

Det sier Ilyas Ismail Hirsi (18) fra Drammen.

Han får støtte av kameraten, Akil Anniyi Ahmed (20).

– Personlig blir ikke jeg redd, men jeg blir redd på vegne av andre. Det har jo vært hendelser før. Man kan ikke utelukke at noe kan skje.

Nå begynner id al-fitr, gjerne bare kalt id eller eid, den muslimske høytiden som markerer slutten på fastemåneden ramadan.

....

Ilyas Ismail Hirsi og Akil Anniyi Ahmed klare til å feire id sammen.

Foto: Dana Khalouf / NRK

PST har tidligere advart mot at id-feiringen kan være et symbolmål for høyreekstreme.

– Det kommer trusler mot muslimer hele tiden, men jeg skal feire id, forsikrer Ilyas.

Politiet bevæpner seg til id

Lørdag morgen informerte politiet om at tre moskeer i Oslo hadde mottatt trusler.

Seniorrådgiver i PST Martin Bernsen bekreftet overfor NRK at det gjaldt ytringer som ble framsatt på nettstedet Discord, en chatplattform ofte brukt i forbindelse med videospill.

– Tenk om vi får en Utøya-skyter nummer to, en Oslo-bombing nummer to.

Yasin Ismail

Mandag ble det kjent at det var en mindreårig gutt i et europeisk land som stod bak truslene.

Ifølge PST har gutten høyreekstreme sympatier, og han blir fulgt opp av myndighetene i sitt hjemland.

Les også Politiet går tilbake til vanlig beredskap etter moske-trusler

Våpen og sekk

Etter truslene mot moskeene i Oslo gikk politiet til bevæpning i hele landet. Den generelle bevæpningen ble fjernet samme dag.

Politiet har imidlertid tidligere meldt at de skal bevæpne seg under feiringen av den muslimske høytiden, i perioden 9. til 13. april.

Har styrket sikkerhetstiltakene i moskeen

Nasir Gondal er styreleder i Drammen moské, og sier til NRK at de i forkant av større arrangementer alltid informerer politiet, «for sikkerhets skyld».

Nasir Gondal, styreleder i Drammen moské

Styreleder i Drammen moské, Nasir Gondal.

Foto: Privat

Allerede før denne trusselen hadde jeg snakket med politilederen og fortalt at mer enn 200 mennesker sannsynligvis vil samles i morgen på grunn av id.

Gondal sier at politiet hadde forsikret dem om ekstra patruljering denne dagen.

Slike trusler skaper sikkert frykt, sier han om det som skjedde i Oslo i helgen.

Han forteller at de har informert alle sine medlemmer om at de har styrket sikkerhetstiltakene i moskeen, og at de holder øye med omgivelsene.

– Men det er ikke hensiktsmessig å fortelle her hva har vi gjort.

Moske

200 mennesker sannsynligvis vil samles i Drammen moskeen i morgen på grunn av id.

Foto: Privat

– Sammen er vi sterke

Flere muslimer sier de er redde i etterkant av truslene, og at de vurderer å ikke la barna sine dra til moskeen for eid-bønnen. Andre sier de likevel vil dra uansett.

Hvilken oppfordring vil du gi til folk?

Vi fordømmer enhver trussel eller handling som gjøres for å ødelegge freden i samfunnet eller for å spre frykt. Du kan ikke leve med frykt. Etter slike trusler må vi stå mot dem med mer solidaritet og å styrke sikkerhetstiltakene for oss selv, som vi gjør. Vi skal feire id som normalt, som planlagt. Fordi vi sier at sammen er vi sterke, avslutter Gonda.

«Sara» er muslim, og drikker alkohol.

– Jeg havner ikke i helvete om jeg drikker

– Selvfølgelig skal vi feire id og dra til moskeen

– Det er veldig skummelt. Vi har sett bilder av våpen og trusler på Discord. Det er litt sånn som Anders Behring Breivik holdt på. Han startet på et nettforum og fikk backet opp meningene sine om at utlendinger og muslimer er dårlige mennesker.

Walid Al-Shabi (15) og Yasin Ismail (18) snakker ivrig sammen om helgens moskétrusler. De sier at slike trusler skaper frykt, ikke bare blant muslimer, men blant alle mennesker.

– Dette var i Oslo. Men vi vet ikke hva som kommer til å skje. Det kan hende noe i Drammen, sier Walid.

Eid

Walid Al-shabi og Yasin Ismail gleder seg til å feire id.

Foto: Dana Khalouf / NRK

– Tenk om vi får en Utøya-skyter nummer to, en Oslo-bombing nummer to. For ikke mange år siden var det en som angrep en moské i Bærum, følger Yasin opp.

– Er du redd?

– Personlig er jeg ikke redd. Da kommer man ikke langt i livet. Men man må ha det i bakhodet, at noe kan skje.

Trusler til tross, kameratene lar seg ikke styre av frykten.

Snart er det muslimenes høytid som markerer slutten på fastemåneden ramadan. De har ikke tenkt til å gå glipp av hverken markeringen eller feiringen.

– Selvfølgelig skal vi feire id og dra til moskeen! Med venner og familie. Hvert år tar jeg også med en norsk venn til moskeen. Spiser mat sammen, feirer og jeg gir ham tradisjonelle klær – og så kjører vi rundt i byen og koser oss, forteller Yasin.

Id mubarak