Hopp til innhold

Politiet innfører elektrosjokkvåpen fra nyttår

Fra 1. januar neste år skal politiet ta i bruk elektrosjokkvåpen som en prøveordning. Amnesty International mener maktmiddelet må behandles som et dødelig våpen.

Elektrosjokkvåpen

Neste år skal fire politidistrikt i Norge innføre en prøveordning med bruk av elektrosjokkvåpen. Bildet viser en modell fra Taser, som brukes i blant annet Finland.

Foto: Khampha Bouaphanh / AP

Elektrosjokkvåpen gir et støt på 50.000 volt, og brukes av politiet i blant annet USA, Finland og England. Erfaringer fra andre land gjør at også politiet i Norge vil teste ut bruken.

– Vi ser at dette er et maktmiddel som politiet i andre land har tatt i bruk med gode resultater. Det gir mindre skader enn enkelte andre maktmidler som politiet tradisjonelt bruker, sier beredskapsdirektør i Politidirektoratet, Knut Smedsrud, til NRK.

Toårig prøveordning

Politidirektoratet varslet i fjor at de skulle utrede om norsk politi burde utstyres med elektrosjokkvåpen. Nå er det altså bestemt at politiet tar i bruk maktmiddelet fra 1. januar 2019.

I første omgang skal det innføres som en toårig prøveordning i politidistriktene Oslo, Øst, Sør-Vest og Troms. Smedsrud tror elektrosjokkvåpen kan erstatte andre typer våpen.

– Det vil blant annet være et alternativ i mange tilfeller hvor politiet per i dag bruker skytevåpen. Det gjør vi i flere tusen tilfeller per år, så det er absolutt interessant for oss å se på elektrosjokkvåpen som et alternativ. Det kan også være et alternativ til slag- og gassvåpen i enkelte tilfeller, sier han.

Knut Smedsrud i Politidirektoratet.

Beredskapsdirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Må behandles som et våpen

Amnesty International er prinsipielt ikke imot bruken, men mener elektrosjokkvåpen må behandles som et dødelig våpen.

– Det er viktig at man tar innover seg at elektrosjokkvåpen kan påføre mennesker veldig alvorlige skader. Det kan til og med føre til død, sier politisk rådgiver Gerald Folkvord.

– Det skal håndteres på akkurat samme måte et skytevåpen, og kun brukes i de samme situasjonene som man hadde bruk et skytevåpen i – og ikke noe annet.

Over 1000 dødsfall i USA

Flere enn 1000 personer har mistet livet i USA etter at politiet brukte elektrosjokkvåpen på dem, ifølge Reuters. I 153 av tilfellene ble det konkludert med at elektrosjokkvåpenet enten var årsak, eller medvirkende årsak, til dødsfallene, ifølge nyhetsbyrået. De fleste fant sted etter år 2000.

Det bekymrer Folkvord.

– Særlig i USA brukes elektrosjokkvåpen av tjenestepersoner som er veldig dårlig utdannet. De bruker dette for å arrestere folk, og ta tyver som forsøker å rømme. Rett og slett fordi det er relativt enkelt å paralysere noen, sier han.

Gerald Folkvord i Amnesty International.

Politisk rådgiver i Amnesty International, Gerald Folkvord.

Foto: Amnesty

Folkvord har tidligere uttalt at politiet i Finland bruker elektrosjokkvåpen ganske hyppig. Også når det ikke er snakk om akutt fare, ifølge ham.

– Når elektrosjokkvåpen ses på som et nyttig virkemiddel for å gjøre jobben enklere for politiet, kan det gå galt, og internasjonale bestemmelser om dette kan bli brutt, sa han da det ble klart at politiet i Norge skulle utrede bruken av elektrosjokkvåpen.

– Kun når det er nødvendig

Smedsrud i Politidirektoratet forsikrer at norsk politi kun vil bruke elektrosjokkvåpen når det er nødvendig:

– Ved alt av politiets maktbruk skal det være en forholdsmessighet, en ansvarlighet og nødvendig å bruke maktmidler. Det kommer man selvfølgelig til å regulere strengt også her, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger