Hopp til innhold

Elektrosjokkvåpen: To dagers opplæring for politifolk flest

Før prøveordningen med elektrosjokkvåpen trer i kraft ved nyttår, skal politiet få opplæring i hvordan maktmiddelet skal brukes. Etter en ukes opplæring av instruktører, legges det opp til to dager i politidistriktene.

Elektrosjokkvåpen

Neste år skal fire politidistrikt i Norge innføre en prøveordning med bruk av elektrosjokkvåpen. Bildet viser en modell fra Taser, som brukes i blant annet Finland. Det er ikke bestemt hvilken produsent Norge skal bruke.

Foto: Khampha Bouaphanh / AP

Fra 1. januar er planen at fire norske politidistrikt skal delta i en prøveordning med elektrosjokkvåpen.

– Vi ser at dette er et maktmiddel som politiet i andre land har tatt i bruk med gode resultater. Det gir mindre skader enn enkelte andre maktmidler som politiet tradisjonelt bruker, har beredskapsdirektør i Politidirektoratet, Knut Smedsrud, tidligere uttalt til NRK.

Smedsrud sier mandag at det fortsatt er for tidlig å si noe om hvilken produsent og modell de velger å gå for.

– Det skal være en prosess rundt anskaffelsen, og vi regner med å være i mål i løpet av høsten, sier han.

Opplæring

Politihøgskolen har fått i oppdrag å lage en opplæringsplan og et utdanningsprogram, som så skal godkjennes av Politidirektoratet. Heller ikke det programmet er klart ennå.

– Poenget er at når vi skal iverksette prøveperioden, så skal det skje på forsvarlig måte. Det skal gjøres grundig, sier Smedsrud.

Først skal det kjøres en ukes opplæring av instruktører i regi av Politihøgskolen, før instruktørene skal ut i politidistriktene og drive opplæring.

Knut Smedsrud i POD

Beredskapsdirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Der legges det opp til et opplegg over to dager. Det bør være tilstrekkelig med tid, mener Smedsrud.

– Dette er politifolk som allerede har gått politihøgskolen og er operative tjenestemenn. De er vant til å vurdere situasjonene og tilpasse responsen i lys av at maktbruken må være nødvendig, forsvarlig og forholdsmessig.

– I dette ligger det implisitt å velge korrekt tilnærming der valg av maktmiddel er bare en av flere vurderinger som gjøres. Innsatspersonellet har allerede et ganske høyt kompetansenivå, og vi er fortrolig med at dette blir håndtert på en god måte, fortsetter han.

Planen er at elektrosjokkvåpenet skal bæres i beltet, og at det i politipatruljene vil være en tjenesteperson som utrustes med elektrosjokkvåpen. Den andre skal ha normal politiutrustning.

Smedsrud har forsikret at politiet kun vil bruke elektrosjokkvåpen når det er nødvendig.

Ikke sammenlignbart

Elektrosjokkvåpen brukes blant annet av politiet i USA.

I 153 saker i landet der en person mistet livet etter at politiet brukte elektrosjokkvåpen, er det ifølge Reuters konkludert med at våpenet enten var årsak, eller medvirkende årsak, til dødsfallet. De fleste av sakene fant sted etter år 2000.

– Særlig i USA brukes elektrosjokkvåpen av tjenestepersoner som er veldig dårlig utdannet, har politisk rådgiver Gerald Folkvord i Amnesty International uttalt til NRK.

Smedsrud vil være forsiktig med å sammenligne Norge med USA. Han vil heller se på de andre landene i Europa som har innført maktmiddelet.

– Amerikansk politi er veldig forskjellig fra norsk politi på mange måter, sier han.

Evaluering

Politidirektoratet har blant annet sett mot Sverige, som 1. januar i år startet sin utprøving av elektrosjokkvåpen.

Prøveordningen skal evalueres underveis og i etterkant. Så vil Politidirektoratet kunne gi sin anbefaling til Justisdepartementet om hvorvidt elektrosjokkvåpen bør innføres eller ikke.

AKTUELT NÅ