NRK Meny
Normal

Heimevernet kalt inn for å avlaste slitne brannmannskaper

Det brenner fremdeles godt flere steder i Sør-Norge. Mandag settes Heimevernet inn i Bykle i Aust-Agder for å avlaste slitne brannmannskaper.

Frivillige bistår ved etterslukking av skogbrann i Halden

Flere frivillige har hjulpet brannvesenet i Halden med å holde brannvakt og slukke branner som er i ferd med å blusse opp igjen.

Foto: Heidi Gomnæs/NRK

Det brenner fremdeles godt flere steder i Sør-Norge. Lørdag formiddag herjet over 20 skogbranner i Telemark og rundt 18 i Agder.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anslår at det har vært 230 skogbranner de siste dagene.

 • Torsdag 12. juli: 110
 • Fredag 13. juli: 80
 • Lørdag 14. juli: 40

Søndag er situasjonen betraktelig bedre, men fremdeles må Sivilforsvaret bistå brannvesenet flere steder.

Totalt sju helikoptre er ute på innsats på branner i Bykle i Aust-Agder, Halden i Østfold og Aurskog-Høland i Akershus. I tillegg er det skogbranner i Telemark, Vest-Agder og Oppland.

Utslitt

Mandag morgen settes Heimevernet inn i slukningsarbeidet av skogbrannene i Setesdal.

– Vi får 40 stykker fra Heimevernet og 30 personer fra Sivilforsvaret. Vi har grei kontroll, men brannmannskapene har stort behov for avslastning nå, sier Egil Kvitne, vakthavende brannsjef i Setesdal til NRK.

Kvitne sier at brannmannskapene er slitne etter flere lange dager med iherdig innsats.

Skogbrannhelikopter i Setesdal

Fem skogbrannhelikoptre bistår med slukking av skogbrannene i Setesdal søndag.

Foto: Hilde Skarvøy Gjestland / NRK

– Noen er slitne, andre er utslitt. Det har vært ekstreme forhold. Vi har brent av sålene på skoene, så det har vært tøft, sier han.

Direktør Cecilie Daae i DSB er svært takknemlig for jobben som har blitt gjort mens skogbrannene har herjet.

– Det er mange slitne mannskaper som har stått på seint og tidlig i flere dager – i svært krevende terreng og i varmt vær. At noen nå får avlastning er ikke bare velfortjent, men også nødvendig for å være klar til nye innsatser i tiden som kommer, sier hun til dsb.no.

Flere helikoptere jobbet fredag med å slukke de mange skogbrannene fra lufta.

SE VIDEO: Brannhelikopter var fredag i gang med å slukke de mange skogbrannene.

Flere branner blusser opp

Selv om det har roet seg betraktelig i løpet av søndag, gjenstår det fremdeles mye jobb for brannmannskapene.

Vaktleder Roger Andersen ved Øst 110-sentral, som dekker Østfold, Follo og Romerike, forteller at de stadig får inn meldinger om slukkede skogbranner som blusser opp igjen.

Skogbrann Halden

Halden brannvesen har hatt så mye å gjøre de siste dagene at de har vært nødt til å kalle inn skogbrannreserven på dugnad.

Foto: Jonas Borge Svendsen/ NRK

– Brannene går gjerne en meter ned i bakken, og der kan de ulme et døgn før de blusser opp igjen. Vi klarer ikke alltid å se dem med varmesøkende kameraer engang, sier han til NRK.

Siden torsdag har Øst 110-sentral registrert 80 skogbrannrapporter fra Minnesund til Svinesund.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende. Men brannvesenet lokalt har vært flinke til å rotere på folk, så nå har vi uthvilte mannskaper tilgjengelig, sier Andersen.

Kalte inn til dugnad

I Halden har brannvesenet kalt inn folk til fellesdugnad for å bistå brannmennene med vakthold og å slukke branner som var i ferd med å blusse opp.

– Nedre aldersgrense er 18 år. Bortsett fra det er det ingen andre krav til de som stiller, sier Aage Signebøen, som har ansvaret for å koordinere de frivillige i skogbrannreserven, til Halden Arbeiderblad.

En av de som har jobbet som har meldt seg til tjeneste, er Daniel Berg. Han har bistått med å holde brannvakt og slukke branner som er i ferd med å blusse opp.

– Jeg hørte at det var en del skogbranner i hele Halden, så jeg tenkte at jeg skulle melde meg for å hjelpe til, sier han til NRK.

Frivillige bistår ved skogbrann i Halden

Underbrannmester Magne Minge i Halden brannvesen får hjelp av de frivillige haldenserne Daniel Berg, Bernt Parmer og Aleksander Iversen.

Foto: Heidi Gomnæs/NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Gjør plass til flere

  Sarpsborg 08 gjør plass til 484 ekstra publikummere under neste ukes play off-kamp før Europa League førstkommende torsdag. Det skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Det er bortetribunen som blir tatt i bruk, da de ikke venter storinnrykk fra Israel.
  VIDEO: Mann av huse for å få billetter

  Lang kø for å sikre seg billetter til neste kamp.
 • Grovt hærverk i Moss

  Omtrent tretti lyssøyler har blitt veltet og ødelagt langs bryggepromenaden i Moss i natt. Det skriver Moss Avis. Politiet har gjort undersøkelser og det er oppretta sak, sier operasjonsleder Ronny Samuelsen til avisa, som også skriver at Hafslund er varsla slik at man kan få tatt strømmen på søylene.