Hopp til innhold

Over 100 branner i Sør-Norge – stor spredningsfare

Lynnedslag og kraftig uvær førte til at store områder i flere fylker i Sør-Norge har stått i brann.

Denne hytta på Gautefallheia i Telemark ble trolig antent av lynnedslag

BRENNER NED TIL GRUNNEN: Her brenner en hytte på Gautefall i Telemark ned. Årsaken er et lynnedslag i sikringsboksen i hytta ifølge hytteeieren. Brannvesenet vil holde vakt i området i natt i frykt for at brannen kan blusse opp igjen.

Torsdag ettermiddag var det over 100 skogbranner fordelt på Agder-fylkene, Telemark, Vestfold, Østfold, Buskerud, Akershus og Hedmark og Oppland.

Like før klokken 19 torsdag opplyste Hovedredningssentralen i Sør-Norge til NRK at flere enn 100 skogbranner var registret i landsdelen.

  • I Agder-fylkene er det registrert rundt 25 skogbranner.
  • I Telemark er det rundt 50 skogbranner.
  • I Buskerud-regionen er det registrert 52 branner, og i Innlandet åtte store skogbranner. Alle brannene i Innlandet er under kontroll, bortsett fra en brann på Østre Toten.
  • I Østfold er det registrert mer enn 30 branner.

– En ekstrem situasjon som kan vare lenge

Ved 22-tiden torsdag kveld hadde Hovedredningssentralen i Sør-Norge fem helikoptre i innsats: I Bø i Telemark, Åseral i Vest-Agder, Bykle i Aust-Agder, Tolga i Hedmark og Aurskog i Akershus.

– Vi har også 16 helikoptre i beredskap, og vi flytter rundt på dem til de områdene hvor vi antar at skogbrannfaren til enhver tid er størst. Akkurat nå antar vi at skogbrannfaren er størst på Østlandet, så nå flytter vi noen helikoptre dit, sier Anders Fevik, pressevakt hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

I en normalsituasjon er det ett skogbrannhelikopter i beredskap, men nå er det altså 16.

Fevik betegner situasjonen som svært uvanlig.

– Det er en ekstrem situasjon nå, med så mange branner samtidig. Heldigvis ser det foreløpig ut til at går bra de fleste stedene. Brann- og redningsvesenet har gjort en god jobb, og de får god støtte fra skogbrannhelikoptre, sivilforsvarsmannskaper og fra lokale frivillige som hjelper til, sier Fevik.

Han anslår at den ekstreme skogbrannfaren vil vedvare i mange dager, kanskje flere uker.

– Den skyldes i hovedsak at det er ekstremt tørt. Da er vi ekstra sårbare når det kommer lyn og tordenvær, som det har vært flere steder i Sør-Norge i dag, sier Fevik.

– Det vil fortsette å være ekstremt tørt i lang tid fremover, fordi et lite regnskyll hjelper fint lite. Vi trenger store nedbørsmengder, regn over flere dager – kanskje uker – for at skogbrannfaren skal bli mindre prekær.

DSB oppfordrer alle til å være forsiktige med for eksempel sigarettsneiper og grilling, og til å lytte til lokale advarsler.

Skjermdump fra lightningmaps.org

Lynet har slått ned mange steder i flere fylker i Sør-Norge. Kilde: Lightningmaps.org, lyndata fra Blitzortung.org og bidragsytere. Kart: Google

Brannvesenet: – Det blir ikke mer bananas enn dette

Det har torsdag brent også mange steder i Akershus. Brannvesenet hadde rundt 40 biler ute ved Minnesund, Aurskog-Høland og Sørum. og fikk etter hvert kontroll.

Det var også en ny skogbrann nær Suleskarvegen i Nomeland. Brannen var rett ved fylkesgrensa mellom Agder og Rogaland.

– Det blir ikke mer bananas enn dette her, hva angår antall branner, sier brannvesenet.

Jørund Jorde

Fungerende brannsjef Egil Kvitne i Setesdal ser alvorlig på situasjonen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Begrenset hvor mange branner vi klarer å håndtere samtidig

Torsdag kveld sier fungerende brannsjef i Setesdal, Egil Kvitne, at han aldri har opplevd så mange kritiske branner samtidig.

– Vi får stadig inn nye meldinger. Det kommer til å ta lang tid å få kontroll her. Akkurat nå er det elleve branner bare i Setesdalen, sier Kvitne.

– Jeg ser alvorlig på situasjonen, for vi har så mange samtidige branner, og det er begrenset hvor mange vi klarer å håndtere samtidig. Vi har hatt ett helikopter en stund, og nå har vi fått inn én maskin til, som vi håper vi kan få god hjelp av.

Skogbrann i Bø i Telemark

Store områder står nå i brann i flere fylker i Sør-Norge. Lynnedslag er trolig årsaken til de mange brannene. Bildet er fra en skogbrann i Bø i Telemark.

Foto: Lars Idar Waage

Har satt inn ekstra ressurser

I Telemark var det torsdag ettermiddag branner i Siljan, Vinje, Tokke, Nissedal, Drangedal, Seljord og Notodden.

Den sistnevnte brannen betegnes av politiet som særlig alvorlig.

– Den er den eneste brannen vi er involvert i. Brannen befinner seg øst for Notodden, og bebyggelse står ikke umiddelbart i fare, men flammene er i nærheten av E134. Brannvesenet har spurt om ekstra ressurser for å håndtere den, sier operasjonsleder
Erik Gunnerød i Sørøst politidistrikt.

– I Østfold brenner det så mange steder at brannvesenet har vært nødt til å sette flere på vent, forteller Jan Karlsen ved 110-sentralen.

Gjestene i Bø Sommarland i Telemark kan se skogbrannene fra parken.

Ute med alt mannskap

Situasjonen har også vært krevende i Hedmark, der det var registrert branner i Spekedalssætra i Rendalen og i Tynset. Det har brent i Skjeberg, Sarpsborg, Fredrikstad, Halden, og Rakkestad.

– Det er spredt overalt, sier vaktleder Jan Karlsen til NRK.

I Oppland ble det meldt om skogbrann i Glitterdalen på Kvamsfjellet og et branntilløp forårsaket av et lynnedslag sør for Bagn i Valdres. Det er også meldt om en rekke andre
branntilløp, og det er mistanke om at de skyldes lynnedslag, melder Innlandet politidistrikt.

Noen av stedene er utenfor vei. Brannvesenet er ute med alt mannskap, opplyser politiet.

Laster Twitter-innhold

Alle badegjester måtte ut av vannet

I Bø Sommarland i Telemark ble alle badegjestene bedt om å gå opp av vannet på grunn av uværet.

I videoen over, filmet av Sandra Bjørk Olafsdottir Bjerkan, kan du se røyken fra en av de mange skogbrannene i Telemark.

– Videoen ble tatt kort tid etter at alle gjestene ble bedt om å gå opp fra bassengene og vekk fra apparatene på grunn av det kraftige tordenværet i nærheten. Vi kunne se lynet slå ned ikke langt unna, og kort tid etter så vi en gul sky som vokste i størrelse. Mannen min og jeg hadde nylig bemerket hva som kunne skje hvis et lyn slo ned på et tørt sted. Surrealistisk at det kort tid etter viste seg å være tilfellet, sier hun.

Video: Tipser

Det har også vært flere skogbranner i Åseral i Vest-Agder torsdag ettermiddag.

Laster Twitter-innhold

Så tørt at alt antennes

Det har vært tordenvær fra Treungen i Nissedal til Haukeli i Vinje i Telemark. Dette har ført til flere skogbranner i området, fordi lynet har slått ned.

– Det er så tørt nå at hver minste ting antenner, forteller Oddbjørn Wikan på 110-sentralen i Telemark.

Brannvesenet skal ha mottatt mellom 100 og 200 telefoner om branner i Vest-Telemark.

Brann i Froland

Skogbrannen i Froland i Aust-Agder er bare en av de mange brannene i Sør-Norge torsdag ettermiddag.

Foto: Tipser

Et annet lynnedslag medførte ifølge Bane Nor torsdag ettermiddag at det ble strømløst på hele Arendalsbanen fra Nelaug, noe som medførte forsinkelser og innstilte tog.

Meteorologisk institutt har farevarsel på både skogbrann og styrtregn i Sør-Norge. De opplyser at det skal tordne frem til i kveld.

– I dag er en dag vi må være ekstremt på vakt for skogbranner, forteller Håkon Mjelstad på Meteorologisk institutt.

Laster Twitter-innhold

Tar lang tid å oppdage

Skogbranner som oppstår av at lyn treffer trær, tar lang tid å oppdage. Både fordi det ofte skjer steder langt unna befolkning, men også fordi brannene starter under jorda i trærnes røtter.

– Det kan dukke opp brannsituasjoner etter lynnedslagene i ett og to døgn etter dette, sier Hans Henrik Bakke, avdelingsleder for beredskap i Aust-Agder.

Han forteller også at Sør-Norge er inne i en kritisk fase hva gjelder bemanning. Allerede har brannmannskap jobbet i over et døgn for å slukke de første brannene.

– Nå har vi ute alt vi kan klare. For øyeblikket har vi ikke mer enn vi er nødt til å ha. Nå er det tøft. Vi ønsker at de mannskapene som tilhører oss tar kontakt. Vi trenger alle som har muligheten til å hjelpe oss nå.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold