Hopp til innhold

Vurderer å be EU om vannbombefly til brannene i Sør-Norge

De mange skogbrannene i Sør-Norge og den ekstreme skogbrannfaren gjør at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har varslet EU om at de kan komme til å trenge bistand i slukkearbeidet.

Skogbrann i Rauland

SKOGBRANNKAOS: Det er 25 branner i Telemark fredag kveld, og brannvesenet sliter med å få kontroll på flere av dem.

Foto: Anne Lognvik / NRK

110-sentralene får stadig inn nye meldinger om skogbranner over hele Sør-Norge.

Fredag var alle de 16 helikoptrene DSB hadde i beredskap, i bruk i slukkearbeidet samtidig. Det har gjort at DSB nå øker antallet helikopter i beredskap.

– Fra tidlig lørdag formiddag kommer vi til å ha 22 helikoptre tilgjengelig, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB til NRK.

– Det er fortsatt svært krevende i store deler av landet, vi får beskjed om nye branner nesten en gang i timen. Det er ekstremt krevende forhold for brann- og redningsmannskapene, som sammen med Sivilforsvaret og frivillige gjør en heltemodig innsats. Det er ulendt terreng, og de stedene hvor det brenner, ligger ofte vanskelig tilgjengelig til, sier hun.

Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør for Næringsliv, produkter og farlige stoffer

Anne Rygh Pedersen i DSB sier de har økt helikopterberedskapen og vurderer å be EU om hjelp.

Foto: Anita Andersen / DSB

Har bare skjedd én gang før

I tillegg til å øke helikopterberedskapen har DSB sendt et såkalt forhåndsvarsel til EU, hvor DSB varsler at de kan komme til å måtte be om hjelp.

– Vi sender ikke et slikt varsel hvis vi ikke mener at det er en viss mulighet for at vi kan måtte trenge bistand fra EUs vannbombefly. Vi har bare sendt et tilsvarende forhåndsvarsel én gang før, i forbindelse med brannene i Lærdal, på Frøya og i Flatanger i 2014, sier Pedersen.

– Da endte vi opp med å ikke måtte be om bistand, men nå er vi i en situasjon hvor det har vært ekstrem tørke over veldig lang tid, samtidig som vi nå har et veldig ustabilt vær når det gjelder lyn og torden. Da tar vi ingen sjanser.

Ulike steder i landet har politiet og brannvesenet fredag meldt om utrykninger for å slukke bål.

Pedersen mener det er skremmende og ber alle ta hensyn til tørkeperioden.

– Hvis noen lar seg lure av den lille nedbøren som kom torsdag, og tror de kan fyre opp bål nå, tar de feil. Nå må alle ta ansvar, vi trenger alle våre 5 millioner forebyggere i den situasjonen vi er i nå.

Brannbombefly i Spania

DSB har sendt en henvendelse til EU og varslet at de kan komme til å måtte be om bistand fra EUs vannbombefly.

Foto: ALBERT GEA / Reuters

– Østlandet og Trøndelag utsatt

Fredag har det brent en rekke steder i Sør-Norge, særlig i Telemark og Agder.

– Det blir mer tordenvær i ettermiddag og kveld. I helgen er det mest sannsynlig kun områdene nord på Østlandet og sør i Trøndelag som er utsatt, skriver meteorologene på Twitter.

I Telemark har det brent rundt 25 steder.

Det er mest prekært i Drangedal, hvor det var minst sju branner.

– Der har det brent i et gammelt branntårn, og en bygning har brent på Sandvik gård, sier vaktleder ved 110-sentralen, Martin Haugen til NRK.

Skogbrannhelikopter i Setesdal

En rekke helikoptre jobber med å slukke branner i Setesdal.

Foto: Hilde Skarvøy Gjestland / NRK

Heftig i Agder

Fredag kveld brenner det over 30 steder i Agder. Blant annet i kommunene Sirdal, Valle, Bykle, Bygland, Åmli, Hægebostad, Åseral, Marnardal, Evje og Hornnes, Birkenes, Froland og Risør.

– Situasjonen er uoversiktlig. Det blåser opp og det begynner å bli utfordrende for brannmannskapene, sier Egil Kvitne, fungerende brannsjef i Setesdal.

Flere branner som er slått ned blusser opp igjen når vidnen tar tar. En brann er på vei mot riksvei 9 som går opp hele Setesdal.

Sju helikoptre har vært i aksjon for å slukke branner i Agder-fylkene.

Brannvesenet i Halden i Østfold er ute på tre skogbranner i Halden og Askim. Lyn har ført til at det har vært flere skogbranner, men vaktleder ved 110-sentralen tror det verste er over nå.

Rundt klokken 18 rykket brannvesenet i Ringerike ut til en skogbrann i Nes i Ådal.

Branner blusser opp igjen

Brannen i Siljan i Telemark, som startet i går, har blusset opp igjen.

– I Siljan har vinden tatt seg opp, og vi har ikke helt kontroll. 5000 meter med slange er rullet ut, og vi jobber på spreng. Der har vi og bedt om hjelp av helikopter, sier Martin Haugen ved 110-sentralen i Telemark.

Ved Elgsjø på Notodden er det fortsatt full fyr i skogen. Der har brannvesenet omringet brannen, men det er fortsatt store områder i brann.