Hopp til innhold

Haldenreaktoren legges ned

Styret ved Institutt for Energiteknikk (IFE) har besluttet at Haldenreaktoren stenges.

Haldenreaktoren

IFE har bestemt at Haldenreaktoren stenges.

Foto: IFE

De ansatte ble informert om avgjørelsen onsdag ettermiddag.

– Vi er kjempeskuffa. Vi hadde håpet at IFEs styre ville beslutte videre drift, eller at de i det minste ville utsette spørsmålet om nedleggelse, sier tillitsvalgt for de ansatte ved Haldenreaktoren, Monica Guldhaugen til NRK.

Haldenreaktoren var verdens eldste tungtvannsreaktor i drift. Den ble åpnet i 1959. Nedbyggingen av reaktoren og håndtering av atomavfall vil ta flere tiår.

– Vi har tapt store penger på Haldenreaktoren i flere år. Når vi ser fremover så ser vi at rammebetingelsene for å drive denne virksomheten blir mer krevende og dyrere. Det er ikke realistisk at inntektene skal bli mye høyere, slik at det er vanskelig å se at vi skulle klare å få balanse i denne virksomheten. Det er hovedårsaken, sier styreleder Olav Fjell.

Han viser også til utfordringer med å håndtere avfall som en grunn til stenging.

Tidligere i dag sendte regjeringen ved en feiltakelse ut en pressemelding om at reaktoren legges ned. Men nå er det bekreftet av IFE. I en pressemelding opplyser de at de skal satse videre i Halden på forskning og aktiviteter som ikke er avhengige av reaktoren.

Måtte stenge reaktoren i mars

Haldenreaktor interiør

Haldenreaktoren ble åpnet i 1959.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

I mars måtte forsøksreaktoren stenge, da det ble oppdaget feil i en svært viktig sikkerhetsventil. Ifølge IFE-direktør Nils Morten Huseby, ville det koste 500 millioner å reparere ventilen, slik at reaktoren kunne starte opp igjen.

Statens strålevern har flere ganger kommet med krass kritikk av sikkerheten ved Haldenreaktoren. Så sent som i fjor avdekket strålevernet store mangler i sikkerhetsrutinene, og i oktober 2016 var det utslipp av radioaktiv gass i reaktorhallen.

I flere år har virksomheten ved Haldenreaktoren gått med underskudd på grunn av sviktende inntekter, og staten har måttet bidra med store ekstraordinær midler det siste året.

– I fjor alene var underskuddet på 80 millioner kroner, sier styreleder Fjell.

Frykter for jobbene sine

IFE opplyser selv at de planlegger ikke nedbemanning.

– Vi frykter for jobbene våre. Styrelederen sa på allmøte tidligere i dag at det var mulig at det kunne bli nedbemanning i 2019. Vi er redde for det, sier tillitsvalgt Monica Guldhaugen.

– Vi har ingen planer om nedbemanning neste år heller. Vi håper vi skal kunne klare å bygge en virksomhet fremover som ikke er mindre enn i dag, sier styreleder Olav Fjell i IFE.

Miljøvernere jubler

– Fantastisk god nyhet! Dette har vi kjempet for i mange år. Atomreaktoren i Halden har vært en risikofaktor i 20 år, så dette er en stor seier, sier leder av Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv.

Også Bellona mener det er en gledens dag når reaktoren er vedtatt stengt.

– Vi har kjempet for en stenging av Halden-reaktoren i rundt 30 år. Nå må regjeringen komme på banen med en detaljert plan for en trygg demontering med en langsikt finansieringsplan. Dette blant annet fordi det er viktig å sikre kompetansen som de ansatte ved reaktoren besitter, sier atomfysiker og daglig leder, Nils Bøhmer.

Greenpeace feirer avgjørelsen om stenging.

– Dette er en stor seier for hele den norske miljøbevegelsen. Sammen har vi gjennom mange år jobbet for å få reaktoren stengt, sier leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen i en e-post til NRK.