NRK Meny
Normal

Granskingsprosessen er i gang

Granskerne fra KPMG kommer til Halden neste uke, for å gjenoppta ishallgranskingen.

Halden ishall

GRANSKERNE KOMMER. KPMG skal videreføre granskingen av Halden ishall. Kommende mandag stiller KPMGs mannskap i kontrollutvalget.

Foto: Rainer Prang / NRK

Kommunestyret i Halden bevilget den 28. februar i år 100 000 kroner til videre gransking av den såkalte "Ishallsaken".

Fungerende leder av kontrollutvalget i Halden kommune, Jan Moen, varslet i forrige uke, at han ikke så noen grunn til å vente på å videreføre granskingen, på tross av at den tidligere lederen i utvalget ikke er erstattet, og det har pågått tautrekking om utvalgets sammensetning.

Nå kommer granskerne til Halden.

Les også:

- Vi er i gang

Da saken om bevilgninger ble behandlet i kommunestyret den 28. februar i år ble det reist spørsmål om det skulle utlyses en anbudsrunde på oppdraget med videre gransking.

Jan Moen mener dette er helt unødvendig, og årsaken er at KPMG skal fortsette granskingen der de slapp.

Da KPMG i sin tid fikk jobben med å granske ishallen, var det på bakgrunn av en anbudsrunde.

Granskerne leverte en rapport i mars i fjor, og Halden kommune betalte den gang 300 000 til KMPG-granskerne.

Nå legges det nye penger på bordet, og de formelle avtalene gjøres neste uke.

- Prosessen er igang. KPMG møter i kontrollutvalget mandag førstkommende for avklaring av mandat, kostnadsramme og tid for ferdigstillelse, sier Moen til NRK.no.

Les også:

Vil gjennomgå eksterne dokumenter

KPMG-rapporten slo fast at saken om utbygging og ombygging av Halden ishall hadde vært dårlig håndtert fra kommunens side.

Papirene KPMGs granskere hadde til rådighet var plukket ut av rådmannsstaben i Halden kommune.

I alt dreide de kommunale dokumentene seg om 1 210 sider, som de først mottok i digital form, og senere som papirkopier.

KPMG-granskerne foretok også intervjuer av involverte politikere, administrasjon og andre. Det er rundt 20 personer, som står oppført som involverte i ishall-saken i KPMGs rapport.

Thor-Ivar Engebretsen, som fikk sparken fra ishallutbyggingen, har sendt Halden kommune rundt 240 sider til den videre granskingen. Det dreier seg om regnskapsdokumenter, brev og eposter knyttet til ishallsaken.

I følge Jan Moen er Engebretsen den eneste han kjenner til, som har levert nytt materiell til granskerne.

Les også:

Svein Olaussen, Halden Arbeiderparti

SKEPSIS TIL PRIVATE ARKIVER. Arbeiderpartiets Svein Olaussen pekte i kommunestyret den 28. februar i år på, at det som skal granskes er kommunens håndtering av saken og ikke det som ligger utenfor kommunen.

Foto: Halden Dagblad

Ville bevilge 300 000 kroner

KPMG skal nå få seg overlevert dokumentasjonen fra Thor-Ivar Engebretsen, men da spørsmålet om private dokumenter kom opp i kommunestyret den 28. februar i år var det skepsis til å dra inn ikke-kommunale papirer i granskingen.

Arbeiderpartiets Svein Olaussen var under kommunestyrets behandling avvisende til at private arkiver tas inn i saken.

I følge TV-overføringen TV Halden har gjort av kommunestyremøtet * den 28. februar i år peker Olaussen på, at det som skal granskes er kommunens håndtering av saken og ikke det som ligger utenfor kommunen.

Olaussen sa at Halden Arbeiderparti var innstilt på å bruke 300.000 kroner for å få en verdig avslutning på saken.

Da Arbeiderpartiets forslag falt under voteringen gikk partiet inn for et forslag fra Per Egil Evensen (Frp) om at ishallgranskingen skulle avsluttes.

* TV Halden-opptaket starter med en lydfeil, men lyden kommer raskt. Behandlingen av ishallsaken starter 1.17.21 ut i opptaket.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fergetrafikken oppe å går igjen

    Fergetrafikken mellom Moss og Horten er tilbake til normalen. Tidligere i kveld var det ventetider opp mot en time på grunn av tekniske problemer på den ene ferga. Det er nå ordnet opp i, melder Bastø Fosen på sin hjemmeside.

  • Råkjørere i Fredrikstad

    UP har i ettermiddag hatt en trafikkontroll ved Engelsviken i Fredrikstad. Det resulterte i åtte forenklede forelegg for å kjøre over fartsgrensa, tre forelegg for bruk av mobil og en for ikke å ha brukt bilbelte.