NRK Meny
Normal

Gnir seg i hendene over vasketrend

Østlandsfirmaet Kemetyl har femdoblet salget av spritbaserte desinfeksjonsmidler i høst.

Antibac
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Nå henger det Antibac-dispensere på vegger nær sagt hvor hen vi snur oss - hvis ikke har vi det gjerne som håndkrem eller servietter.

LES: Alt om svineinfluensaen

Mangedoblet omsetning

Frode Kittilsen

anitbac-produkter har for det meste vært tilgjengelig for storkunder og helseforetak, men nå tar daglig leder Frode Kittilsen og Kemetyl Norge AS steget inn i dagligvarehandelen.

Foto: Kemetyl Norge AS

– Omsetningen har mangedoblet seg, sier daglig leder Frode Kittilsen i Kemetyl Norge AS.

– Vi har faktisk opplevd en femdoling av salget vårt på overflatedesinfeksjon siden svineinfluensaen ble kjent.

– Siden media begynte å skrive om dette, så har folk blitt mye mer oppmerksom på dette med håndhygiene, og tatt de rådene som har kommet fra helsemyndighetene, sier Kittilsen til NRK.

LES: Rush etter desinfiserende midler

Slet med å levere nok

De regnet ikke akkurat med at det skulle komme en pandemi, sier Kittilsen. Så svineinfluensaen tok dem på senga - det var vanskelig å levere nok spritvaks i sommer.

Ti nye arbeidsplasser har det ført til i produksjonen i Halden og Fredrikstad.

Kittilsen er inneforstått med at svineinfluensa jo er noe man egentlig vil bli kvitt så fort som mulig - dermed er det begrenset hvor langvarige en del av disse arbeidsplassene kan være.

– Utfordringen er klar, vi kan ikke ansette alle disse fast. Vi må basere oss på en del innleid arbeidskraft for å ta toppene. Vi håper ikke på mange pandemier fremover, men i stille perioder vil det jo ikke være samme behovet for folk, sier Kittilsen.

LES: Svineinfluensaens 14. offer

Nytt tilbehør til lomma

Men på den annen side - flere måneder med spritvask ser ut til å ha gitt Ola og Kari nye vaskevaner. Og langt større etterspørsel på sikt, tror Kittilsen.

– Enten det er tradisjonell såpevask eller spritdesinfeksjon, så har vi fått nye vaner. Nå finner vi disse produktene på bensinstasjoner, i kiosker, på Nille, hvem vet hvor.

Håndholdte er også godt utbredt.

– Vi ser nå at flere og flere har antibac i lomma, det er ikke bare toppidrettsutøverne som går rundt med det. Du og jeg også

LES OGSÅ:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • NAV-brukere må vente i gågata

    NAV-kontoret i Sarpsborg får kritikk av brukerne for at de må stå ute i gågata og vente på å bli sluppet inn av sin saksbehandler, skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Mange føler at de nærmest blir satt i en gapestokk når de står utenfor NAV-kontoret og venter. NAV-lederen sier det vil bli endringer, men først fra nyttår.

  • Hentet penger i Norge

    En polakk ble stanset på vei ut av Norge på Svinesund tidligere denne uka, og da fant tollerne 90.000 norske kroner i bilen. Mannen ville ikke gi noen forklaring på hvor pengene kom fra, så de ble beslaglagt. Mannen ble også kontrollert da ha kom til Norge tidligere samme dag. Da fant tollerne ikke noe av interesse.