NRK Meny
Normal

Gnir seg i hendene over vasketrend

Østlandsfirmaet Kemetyl har femdoblet salget av spritbaserte desinfeksjonsmidler i høst.

Antibac
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Nå henger det Antibac-dispensere på vegger nær sagt hvor hen vi snur oss - hvis ikke har vi det gjerne som håndkrem eller servietter.

LES: Alt om svineinfluensaen

Mangedoblet omsetning

Frode Kittilsen

anitbac-produkter har for det meste vært tilgjengelig for storkunder og helseforetak, men nå tar daglig leder Frode Kittilsen og Kemetyl Norge AS steget inn i dagligvarehandelen.

Foto: Kemetyl Norge AS

– Omsetningen har mangedoblet seg, sier daglig leder Frode Kittilsen i Kemetyl Norge AS.

– Vi har faktisk opplevd en femdoling av salget vårt på overflatedesinfeksjon siden svineinfluensaen ble kjent.

– Siden media begynte å skrive om dette, så har folk blitt mye mer oppmerksom på dette med håndhygiene, og tatt de rådene som har kommet fra helsemyndighetene, sier Kittilsen til NRK.

LES: Rush etter desinfiserende midler

Slet med å levere nok

De regnet ikke akkurat med at det skulle komme en pandemi, sier Kittilsen. Så svineinfluensaen tok dem på senga - det var vanskelig å levere nok spritvaks i sommer.

Ti nye arbeidsplasser har det ført til i produksjonen i Halden og Fredrikstad.

Kittilsen er inneforstått med at svineinfluensa jo er noe man egentlig vil bli kvitt så fort som mulig - dermed er det begrenset hvor langvarige en del av disse arbeidsplassene kan være.

– Utfordringen er klar, vi kan ikke ansette alle disse fast. Vi må basere oss på en del innleid arbeidskraft for å ta toppene. Vi håper ikke på mange pandemier fremover, men i stille perioder vil det jo ikke være samme behovet for folk, sier Kittilsen.

LES: Svineinfluensaens 14. offer

Nytt tilbehør til lomma

Men på den annen side - flere måneder med spritvask ser ut til å ha gitt Ola og Kari nye vaskevaner. Og langt større etterspørsel på sikt, tror Kittilsen.

– Enten det er tradisjonell såpevask eller spritdesinfeksjon, så har vi fått nye vaner. Nå finner vi disse produktene på bensinstasjoner, i kiosker, på Nille, hvem vet hvor.

Håndholdte er også godt utbredt.

– Vi ser nå at flere og flere har antibac i lomma, det er ikke bare toppidrettsutøverne som går rundt med det. Du og jeg også

LES OGSÅ:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Trøbbel for hustransport

    I Elingårdsveien i Fredrikstad har det oppstod tproblemer i forbindelse med transport av et hus. Det jobbes febrilskt på stedet for å løse problemet og en patrulje på vei for å se om de kan bistå, melder politiet på Twitter.

  • Knuste moskévindu

    Rett før klokken 03:00 i natt fikk politiet i Sarpsborg melding om et knust vindu i en moské. To menn i 20-årene ble innhentet av politiet, og en av de fortalte at kameraten hans hadde hoppet inn i det store vinduet, og at det derfor hadde blitt knust. Politiet tror på forklaring, og at det var rølpete oppførsel som forårsaket hendelsen. Operasjonsleder ved Politiet Øst, Gisle Sveen, sier at de tror på forklaringen, og at det var helt tilfeldig vindusvalg.