Hopp til innhold

Gnir seg i hendene over vasketrend

Østlandsfirmaet Kemetyl har femdoblet salget av spritbaserte desinfeksjonsmidler i høst.

Antibac
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Nå henger det Antibac-dispensere på vegger nær sagt hvor hen vi snur oss - hvis ikke har vi det gjerne som håndkrem eller servietter.

LES: Alt om svineinfluensaen

Mangedoblet omsetning

Frode Kittilsen

anitbac-produkter har for det meste vært tilgjengelig for storkunder og helseforetak, men nå tar daglig leder Frode Kittilsen og Kemetyl Norge AS steget inn i dagligvarehandelen.

Foto: Kemetyl Norge AS

– Omsetningen har mangedoblet seg, sier daglig leder Frode Kittilsen i Kemetyl Norge AS.

– Vi har faktisk opplevd en femdoling av salget vårt på overflatedesinfeksjon siden svineinfluensaen ble kjent.

– Siden media begynte å skrive om dette, så har folk blitt mye mer oppmerksom på dette med håndhygiene, og tatt de rådene som har kommet fra helsemyndighetene, sier Kittilsen til NRK.

LES: Rush etter desinfiserende midler

Slet med å levere nok

De regnet ikke akkurat med at det skulle komme en pandemi, sier Kittilsen. Så svineinfluensaen tok dem på senga - det var vanskelig å levere nok spritvaks i sommer.

Ti nye arbeidsplasser har det ført til i produksjonen i Halden og Fredrikstad.

Kittilsen er inneforstått med at svineinfluensa jo er noe man egentlig vil bli kvitt så fort som mulig - dermed er det begrenset hvor langvarige en del av disse arbeidsplassene kan være.

– Utfordringen er klar, vi kan ikke ansette alle disse fast. Vi må basere oss på en del innleid arbeidskraft for å ta toppene. Vi håper ikke på mange pandemier fremover, men i stille perioder vil det jo ikke være samme behovet for folk, sier Kittilsen.

LES: Svineinfluensaens 14. offer

Nytt tilbehør til lomma

Men på den annen side - flere måneder med spritvask ser ut til å ha gitt Ola og Kari nye vaskevaner. Og langt større etterspørsel på sikt, tror Kittilsen.

– Enten det er tradisjonell såpevask eller spritdesinfeksjon, så har vi fått nye vaner. Nå finner vi disse produktene på bensinstasjoner, i kiosker, på Nille, hvem vet hvor.

Håndholdte er også godt utbredt.

– Vi ser nå at flere og flere har antibac i lomma, det er ikke bare toppidrettsutøverne som går rundt med det. Du og jeg også

LES OGSÅ: