Hopp til innhold

Masse sol + lite nedbør = skogbrannfare

Stekende sol og rekordvarme er ikke bare positivt – fredag brenner det fra Finnmark i nord til Hokksund i sør. – Ikke ta noen sjanser i helgen, sier Oslo brann- og redningsetat.

Skogbrann ved Lunner

DET BRENNER: Det oppstod en skogbrann ved Lunner utenfor Oslo torsdag, som førte til stans på Gjøvikbanen

Foto: Lunner - Gran brann og redning

I dag kom den strålende nyheten om varmerekorder i store deler av Sør-Norge, men det finnes også en bakside ved det fantastiske været: Brannfaren.

– Det er stor skog- og gressbrannfare fra midten av Trøndelag og sørover. Det har faktisk ikke regnet i Oslo på to uker, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

– Vi er veldig bekymret

Oslo brann- og redningsetat advarer nå på det sterkeste mot å tenne så mye som en fyrstikk i naturen de kommende dagene.

– Det eneste som er lov i Oslo-området er å grille i egen hage og i byparkene i tettbebygde strøk. Men det må foregå forsvarlig, under oppsikt og på et ikke-brennbart underlag, sier vakthavende stabssjef i Oslo brann- og redningsetat, Lars Magne Hovtun.

Ny 110-sentral for Asker, Bærum og Oslo.

ADVARER: Vakthavende stabssjef i Oslo brann- og redningsetat, Lars Magne Hovtun, advarer mot grillfester i helgen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Hvis det er så stor fare, hvorfor er det lov å grille i paker?

– Hvis det går galt i en bypark er vi der om tre minutter, skjer det noe i skogen eller på øynene kan det ta lang tid før vi kommer oss dit. Det er så tørt nå at vi er veldig bekymret for at det kan bli flere skogbranner. Vi forbereder oss og har gode beredskapsplaner for hvordan det skal håndteres, problemet er at skogbranner ofte blir vannvittigs store og det er enormt krevende å få kontroll på dem, sier Hovtun.

Stabssjefen presiserer viktigheten av at folk ikke tar noen sjanser i helgen.

– Det er ikke for å virke kjip, men dette er en reell fare. Så lenge det er vegetasjon og skog er det ikke lov med grill.

Gnister fra godstog kan være brannårsak

Bare i dag har det kommet inn flere meldinger om skog- og gressbrann i henholdsvis Trøndelag, Hokksund og Finnmark.

Laster Twitter-innhold
Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl sjekker været.

PERFEKT VÆR FOR SKOGBRANN: Det er meldt varmt og tørt vær i lang tid fremover, ifølge statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

Foto: Magne Hansen / NRK

– Det er veldig tørt og veldig varmt i store deler av landet. Det pleier å være mindre fare når det spirer og blir grønt, men vi er ferdig med den perioden nå. Det har ikke regnet på veldig lang tid, – da kan det lett at fyr, sier Løvdahl.

– Hva bør man tenke på når man beveger seg ute?

– Du må følge de rådene som er; ikke bruke åpen ild i skogen, plukke opp glasskår hvis man knuser glass, – for å unngå refleksjoner, og ikke slipper røyksneiper ut bilvinduet.

Lyngbrann ved Ulsberg

BRANNHELIKOPTER: Et skogbrannhelikopter går i skytteltrafikk mellom brannstedene og Buvatnet, ifølge NRKs reporter på stedet.

Foto: Benth Owesen

Klokken 14.00 fredag stengte Dovrebanen mellom Berkåk og Fagerhaug på grunn av lyngbrann flere steder langs jernbanelinjen. Fredag ettermiddag hadde brannvesenet satt inn helikopter i slukkearbeidet.

– Gnister fra en brems som har hengt seg opp kan være en sannsynlig årsak til brannene. Men dette kan vi ikke vite med sikkerhet, sier pressevakt Olav Nordli i Bane NOR, til NRK.

Dovrebanen er stengt mellom Berkåk og Fagerhaug på grunn av flere lyngbranner.

SE VIDEO: Det brenner langs jernbanelinja på Dovrebanen. Foto: Olav Syrstad

Det er foreløpig uvisst hvor lenge Dovrebanen mellom Berkåk og Fagerhaug blir stengt.

I går stengte også Gjøvikbanen på strekningen mellom Roa og Harestua på grunn av skogbrann.

To jenter solar seg i parken, samstundes som dei les til eksamen

STEKER: Det er ikke bare mennesker som steker i sola. Skogbrannfaren er høy over store deler av landet.

Foto: Bente Kjøllesdal / NRK

– Må komme en ordentlig regnskyll for å stanse faren

Flere uker med strålende sol og varmerekorder gjør at det ikke bare er litt regn som skal til for å hindre brann i naturen, forteller statsmeteorologen.

Rafael forteller om været

MÅ MYE REGN TIL: Det holder ikke med lokale byger for å stanse skogbrannfaren, forteller statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

Foto: Maria Knoph Vigsnæs

– Det kommer nok litt regn i Oslo på mandag og tirsdag neste uke, men det er bare bitte littog ikke nok til å stanse faren. Det må en ordentlig stor regnskyll til, en så kalt rotbløyte, det holder ikke med lokale regnbyger, sier Løvdahl.

Men det er ikke bare sol og høye temperaturer over hele landet, presiserer han.

– I Finnmark er det nokså kaldt og regnfullt, så det er nok ikke på grunn av sol og varme at det brenner der. Men det blåser en del og det kan jo forårsake brann.

Laster Twitter-innhold

Fredag utvidet brannvesenet på Sørlandet forbudet for å unngå skogbrann. All maskinaktivitet innen skogbruk og landbruk vil nå få begrensninger av brannvesenet i regionen.

– Situasjonen er såpass kritisk med tanke på skogbrann at vi er nødt til å gjøre den type tiltak, sier Jan Røilid i Kristiansand brannvesen til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger