Folk gir brukte bind og kondomer til barn

Mange organisasjoner samler inn gaver til familier som ikke har råd til å kjøpe det selv. Men flere av pakkene inneholder søppel og stygge meldinger.

Gaver merket med alder og kjønn

Alle gavene som kommer inn til familien Aamodt Dahl i Skiptvet åpnes og sjekkes før de blir pakket inn på nytt og gitt videre til barn.

Foto: GEIR-INGE LØVSTAD/NRK

Hvert år samler Monica Aamodt Dahl og døtrene Michelle, Vanessa og Madelen inn julegaver fra nordmenn som donerer gaver til personer som ikke har råd til å kjøpe selv.

Men i disse førjulsdager må familien pakke opp gavene som allerede er pakket inn. Grunnen er at noen hvert eneste år gir søppel i gavene som skal gis videre.

Familien Aamodt Dahl

Monica Aamodt Dahl og døtrene Michelle, Vanessa og Madelen samler inn julegaver til andre barn. Men de får også søppel som er pakket inn.

Foto: Privat

– Det har vært tomme pepperkakebokser med klementinskall og brukte truser med brukte bind. Jeg fatter ikke hva som får folk til å gjøre slike ting, sier Aamodt Dahl.

Hun har engasjert seg gjennom den frivillige organisasjonen Hjelp oss å hjelpe, og har samlet inn pakker i tre år.

Aamodt Dahl understreker at de fleste donasjonene er fine gaver som kommer til å gjøre barn glade på julaften.

– Men 12-13 av dem har vært rent søppel eller lapper med stygge meldinger, forteller hun.

Ga stygge lapper til 5-åring

De første «søppel-gavene» ble oppdaget for to år siden da de begynte å lukte vondt.

Utenpå pakkene sto det skrevet både alder og kjønn til en potensiell mottaker, men da gavene ble åpnet viste det seg at de inneholdt makrell i tomatbokser som ikke var vasket.

– I boksene lå det lapper hvor det sto: «Foreldrene dine er ikke glade nok i deg til å kjøpe en julegave til deg, din lille drittunge». Hadde ikke vi åpnet disse gavene, så kunne de ha endt opp under juletreet til en fem år gammel gutt, sier Aamodt Dahl.

Derfor må familien fra Skiptvet i Østfold, og flere andre familier og organisasjoner over hele landet, bruke dagene før jul til å pakke opp gaver som er gitt, kontrollere dem, og så pakke dem ned igjen.

Hos Hjelp oss å hjelpe i Rogaland regner de med at fem-seks søppelsekker med ting ender i søpla istedenfor under juletreet, forteller Trine Langeland.

For henne toppet det seg en fredag i november.

– Da hentet jeg en pakke som inneholdt en skjøteledning, en ødelagt duk, en åpnet kondompakke og brukte ballonger, forteller hun til Dagsavisen.

Gaver til gutt 4-6 år

Alle gavene markeres med kjønn og alder til mottakeren.

Foto: Geir-Inge Løvstad/NRK

Ikke problem hos Frelsesarmeen

Også hos Frelsesarmeen har de opplevd enkelte tilfeller av gaver som ikke burde vært gitt. Men kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg understreker at dette langt i fra er et stort problem.

Avdelingssjef for kommunikasjon Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen

Kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen sier at søppel i gaver som samles inn ikke er et stort problem for dem.

Foto: Mette Randem

– Med så store volum som vi får inn, så vil det alltid være et eller annet. Men det er helt unntaksvis og overhodet ikke noe stort problem, sier han til NRK.

Smith-Solevåg synes det er trist å høre at andre frivillige opplever å få innpakket søppel.

– Det er selvfølgelig ikke noe særlig. Men det aller meste som leveres til oss er ting som det er lagt stor omtanke i. Det blir vi rørt av, forteller han.

Les også:

Michelle (9): – Ikke greit

Hos Monica Aamodt Dahl i Skiptvet er alle de tre barna med på å kontrollere pakkene.

Ni år gamle Michelle synes det er trist at noen vil ødelegge jula for andre.

– Jeg hadde blitt veldig lei meg for en sånn gave. For en stygg lapp på julaften er ikke noe hyggelig. Det er ikke greit å gi bort en sånn stygg lapp til de som ikke har så mye, sier hun.

Men Michelle har heldigivis fått inn gaver med ordentlige ting også.

– Nå har jeg nettopp pakket inn en lekebil fra «Biler»-filmen. Jeg tror at den som får denne gaven kommer til å bli veldig glad, smiler hun.