Hopp til innhold

Pensjonister redder kriserammet bedrift

En rekke bedrifter mangler arbeidskraft på grunn av stengte grenser. I Halden tar den eldre garden i et tak.

Kai Stenersen fra Halden har vært pensjonist i fire måneder. Men når hans gamle arbeidsgiver mangler folk på grunn av stengte grenser, trår han til.

Pensjonisten Kai Stenersen har jobbet på kabelfabrikken Nexans i mange år. Nå tar han noen ekstraomganger mens grensene er stengt.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

Fredag forrige uke stengte Norges grenser. Samme dag fikk Kai Stenersen en overraskende telefon fra sin gamle arbeidsgiver.

Da var det fire måneder siden han hadde pensjonert seg som maskinoperatør ved kabelfabrikken Nexans i Halden.

– Jeg skjønte at de hadde et problem, sier han.

Nexans holder til ved Iddefjorden, som skiller Norge og Sverige, og har derfor mange ansatte som bor i nabolandet vårt. Da grensene stengte, manglet bedriften plutselig 35 ansatte til å holde driften i gang.

– Siden jeg hadde anledning til å ta noen dager, var det helt naturlig å komme tilbake. Særlig så lenge man fortsatt har kompetansen og er fersk i pensjonisttilværelsen, sier Stenersen.

Avhengige av grensependlere

Det er HR-sjef Linda Nyegaard i Nexans Halden veldig takknemlig for. Så langt har de kontaktet fem pensjonister, og flere har selv meldt seg når de har hørt om problemene bedriften står i.

– Dette er medarbeidere som har lang fartstid og har opparbeidet seg mye kompetanse. Så de kan gå rett inn og gjøre jobben, sier Nyegaard.

Halden i solnedgang

Det 120 meter høye fabrikktårnet tårner ved Iddefjorden.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Hun legger ikke skjul på at bedriften er helt avhengige av grensependlere for å holde produksjonen i gang.

Det har heller ikke gjort det enklere at det har vært et utbrudd av et mutert virus i Halden, slik at flere ansatte er i karantene og skoler er stengt.

– Det er veldig tøffe tider for oss. Så da snur vi hver stein for å finne løsninger, sier Nyegaard.

Rammer en rekke næringer

En rekke arbeidsplasser i Norge sliter med å skaffe nok arbeidskraft etter at grensen i praksis ble stengt. NHO forteller at spesielt oljebransjen, byggenæringen, håndverksnæringen og fiskeindustrien er rammet.

– Dette rammer bredt. Og snart kommer også sesongarbeidere til gartnerier som nå blir nektet innreise, sier Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO.

De strenge innreisereglene rammer grensefylkene hardt. Her har flere bransjer et visst felles arbeidsmarked med naboregioner på andre siden av grensen.

– Vi får mange spørsmål rundt grensependlerproblematikken, nordmenn som bor i Sverige og motsatt, og i hvilken grad de har mulighet til å reise inn i Norge. Akkurat nå er det også en stor utfordring for mange bedrifter å få klarhet i hvordan reglene gjelder, sier Melsom.

Ny grensevurdering

Da regjeringen stengte grensa, sa de samtidig at de skulle ta en ny vurdering før 12. februar.

– Hvis den fortsatt blir stengt, er det kritisk for oss. Det er veldig mange operatører som er ute av jobb nå, og vi har maskiner og utstyr som må gå, sier Nyegaard hos Nexans.

Bedriften får skryt av NHO for hvordan de har løst krisen.

– Det er svært forståelig at Nexans bruker pensjonister nå for å kunne holde bedriften i gang, men det vil jo vanskelig være en varig løsning for bedriften, sier Melsom.

Kai Stenersen fra Halden har vært pensjonist i fire måneder. Men når hans gamle arbeidsgiver mangler folk på grunn av stengte grenser, trår han til.

Kai Stenersen på vei inn til jobben øverst i Nexanstårnet – Norges høyeste bygning.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

NRK møtte Kai Stenersen på parkeringsplassen utenfor fabrikkområdet. Da gjorde han seg klar til å gå på sin første nattevakt etter han ble pensjonist for fire måneder siden.

– Hvordan blir det å komme tilbake på jobb?

– Det er klart det blir trivelig å treffe gamle kolleger. Samtidig er det jo litt spennende å se hva som har skjedd siden sist, for ting er i utvikling. Men jeg regner med at det fortsatt er ganske likt, sier han.