Hopp til innhold

Barneministeren om rusavsløringene i barnevernet: – Vi gjør det kanskje verre

Barn ned i 13-årsalderen kommer for å få hjelp på barneverns­institusjoner, men blir rusavhengige. – Det er mitt ansvar, sier barneminister Kjersti Toppe.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe

– Det blir for enkelt for barn på institusjon å få tak i rusmidler, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe

Foto: Håkon Benjaminsen / NRK

NRK har i prosjektet Instukids vist hvordan veien til sprøyter og piller er kort for barn og unge på norske barneverns­institusjoner.

Vi må bli bedre på å beskytte ungdommene så det ikke går dem ille, og at man ikke blir rusavhengig på barnevernsinstitusjon. Det skal jo ikke skje. Men vi vet at det skjer, sier Kjersti Toppe (Sp).

Ministeren varsler nå at det må skje endringer i norsk barnevern.

– Det er en veldig viktig sak for meg, sier hun.

Dop på døra

I over ett år har NRK snakket med 100 barn og unge som bor eller nylig har bodd på barnevernsinstitusjoner.

De forteller om en hverdag der overdoser, heroinsprøyter på rommet og dopleveranser på døra er vanlig. Over halvparten forteller at de i perioder har brukt ulovlige rusmidler daglig mens de har bodd på institusjon.

Collage av rusmidler: jente med sprøyte i armen, jente med LSD-pille på tunga, forskjellige piller og sopp

Bildene er sendt til NRK fra ulike barn og unge som bor eller har bodd på barnevernsinstitusjoner og er gjengitt med tillatelse.

Foto: Privat

Bildene er sendt til NRK fra ulike barn og unge som bor eller har bodd på barnevernsinstitusjoner og er gjengitt med tillatelse.

Foto: Privat

De 100 NRK har snakket med er i alderen 13 til 23 år og har delt åpent om rus og barnevern på TikTok. De er ikke representative for alle barn i barnevernet.

– Klarer ikke forebygge

Toppe mener barnevernet i dag ikke har de rammene som trengs for å sette grenser.

– Det blir for enkelt for barn på institusjon å få tak i rusmidler.

Hun peker også på at barn som bor på barnevernsinstitusjoner ofte har hatt det vanskelig og opplevd mye ustabilitet.

– Vi vet at mange av disse barna flytter veldig mye, som kan gjøre at de søker til rus mer enn de hadde gjort ellers. Og vi klarer ikke å forebygge rusbruken hos barna godt nok. Vi gir dem ikke den stabiliteten, vi gjør det kanskje heller verre.

– Når dere vet at det skjer, har dere da sviktet disse barna?

– Alle barn som ikke får den hjelpen de skal ha på institusjon, har vi sviktet. De har krav på beskyttelse. Når de ikke får det, er det uakseptabelt. Det er mitt ansvar, og det tar jeg veldig på alvor, sier hun.

Toppe vil også understreke at hun har snakket med mange barn som får den hjelpen de trenger og ikke har begynt med rus.

– Det må vi og huske på i denne debatten.

Les også Dødsfall i barnevernet: Åtte psykisk syke jenter har dødd de siste årene

Kirsti Skogsholm klemmer godt rundt bildet av jentene sine hjemme i sofaen i Askim

Vil ha rusbehandling ut av barnevernet

For to år siden ble Barnevernsinstitusjons­utvalget oppnevnt for å finne ut hvordan barn på institusjoner skal få det bedre. De leverte sin NOU i oktober 2023 der de var tydelige på at psykisk syke og rusavhengige må ut av barnevernet og inn i helsevesenet.

Utredningen ble sendt på høring og fristen for å komme med svar gikk ut i slutten av januar. Toppe sier at regjeringen jobber med en ny strategi for barn på institusjon. Den innebærer også at barna skal få den hjelpen de trenger fra andre sektorer enn barnevernet.

– Den rusbehandlingen som skjer i barnevernet i dag er ikke god nok, sier Toppe.

Hun tror ikke det er mulig å gjøre barnevernsinstitusjoner helt rusfrie.

– Men det er for stor forskjell på det og å ha en tung ruskultur rundt en del barnevernsinstitusjoner. Der ungdommer blir introdusert for rus og kanskje også avhengige av rus under barnevernets omsorg.

– Er barna som bor på institusjoner trygge?

– Jeg forstår godt spørsmålet. Det er for mange barn som ikke er trygge nok og ikke får den beskyttelsen de har krav på, og som ikke opplever den roen og stabiliteten de har krav på når de får et tilbud fra barnevernet. Det er ille, og sånn skal vi ikke ha det.