Hopp til innhold

– Radikalisering blir en viktigere oppgave for kommunene

Flere personer fra Østfold har reist til krigsområder i utlandet, og PST i Østfold tror flere fra fylket kommer til å dra for å delta i krigshandlinger. Dette skal nå hindres, sier ordføreren i Fredrikstad.

Jon-Ivar Nygård

Ordfører i Fredrikstad Jon-Ivar Nygård (Ap).

Foto: Einar Yohsuke Kosaka

I dag ble det kjent at en mann fra Østfold trolig er drept i Syria, mens i går ble det meldt at en haldenser har reist til Syria for å kjempe med IS.

Leder Øyvind Nilsen hos PST i Østfold tror flere personer fra fylket kommer til å reise til utlandet for å delta i krigshandlinger.

– Vår erfaring er at det kan skje når som helst. Det er imidlertid viktig å fokusere på at vi ønsker å forebygge at noen som helst reiser, sa Nilsen til NRK i går.

Skal bygge kompetanse

Ordfører i Fredrikstad Jon-Ivar Nygård mener at radikalisering blir en stadig viktigere oppgave for kommunene.

– Vi ser utfordringene og vi er selvfølgelig også kjent med det som skjer. Vi følger mediene vi også. Vi har i Nedre-Glomma regionen startet et samarbeid sammen med Sarpsborg, Fredrikstad og fylkeskommunen, sier han.

– En av de tingene vi kommer til å gjøre er å ha en fagkonferanse for å bygge kompetanse, først og fremst knyttet til forebygging.

– Ukjent terreng

Ordføreren mener radikalisering er en oppgave som bør prioriteres i flere kommuner.

– Det er nok veldig ulikt hvordan utfordringene er for kommunene. Men våre store kommuner i Østfold bør opplagt prioritere den type oppgaver. Vi hadde ønsket oss at staten hadde vært noe mer offensiv med både å tilføre kompetanse og ressurser til å ta et sånt stykke arbeid. For dette her er jo et ukjent terreng for oss, sier Nygård.

Han sier at problemet er alvorlig.

– Det her er noe vi følger tett og vi vil gjøre det vi kan for å både forebygge og ta hånd om situasjonen når de kommer hjem.