NRK Meny
Normal

– Jo mer stylet en bolig er, jo mer kritisk bør man være

Forbrukerrådet advarer folk mot å la seg blende av lekkert interiør og pynt.

Bolig, interiør, styling, mote, design

LEKKERT, MEN UNØDVENDIG? Mange boligselgere oppfordres til å bruke stylister, men Forbrukerrådet mener man kommer langt med et ryddig og rent hjem.

Foto: Ap

Flere selgere opplever at de blir oppfordret til å style boligen før salg. Noe som brått kan bli mange tusenlapper ekstra.

Det handler om å få vist fram boligen på en best mulig måte slik at man oppnår best pris

Amund Tvete Hermansen

– En godt rengjort, ryddig og ærlig bolig kan være vel så effektivt for en god handel, sier Linette Heiberg, regiondirektør i Forbrukerrådet i Østfold, Follo, Asker og Bærum.

Store variasjoner

Forbrukerrådet mener styling av boliger er et forstyrrende element i bolighandelen.

– Jo mer stylet en bolig er, dess mer kritisk bør kjøper være. Styling kan komme i veien for det som er viktig om boligen, og bidra til å forkludre fakta om viktige forhold du som kjøper bør vite om og ta stilling til før du kjøper, forklarer Heiberg.

Linette Heiberg

KRITISK: Linette Heiberg hos Forbrukerrådet mener styling kan ta bort fokus fra det som er viktig.

Foto: Forbrukerrådet

– I tillegg er det vanskelig å etterprøve hva som har vært avgjørende for om eller når boligen blir solgt og til hvilken pris, sier hun.

Hun forteller videre at de ønsker en mer faktabasert bolighandel.

– For eksempel ved en bedre og obligatorisk tilstandsrapport og mer tid til handelen. Fakta om boligen og boligens kvalitet bør være avgjørende for pris og ikke reklamen, som vi mener stylingen er.

– Har positiv effekt

Undersøkelser Norges Eiendomsmeglerforbund har gjort viser at profesjonell boligstyling blir foretatt i mindre enn 10 prosent av salgene, men det er imidlertid noe mer utbredt i deler av landet og på noen spesielle typer boliger.

Det forklarer Amund Tvete Hermansen, leder i Østfold Eiendomsmeglerforening.

– Profesjonell styling av boliger hører med til sjeldenhetene. Oftest kommer man langt med de rådene eiendomsmegleren gir før et salg.

Amund Tvete Hermansen

GODE RÅD: Amund Tvete Hermansen sier man også kommer godt med gode råd fra eiendomsmegleren sin, men at det i noen tilfeller kan være lurt å style leiligheten.

Foto: Anette Torjusen / NRK

I hvilken grad oppfordres det til å bruke stylist?

– Vi gjør det noen ganger når boligen ikke er møblert fra før, eller når vi ser at den har større potensial enn det som man kan få til med de møblene som finnes på plass.

– Ser dere at salgssummen øker når det har vært stylist inne i bildet?

– I de tilfellene det skjer mener vi at det har positiv effekt for salgsprisen, men det er vanskelig å anslå i hvor stor grad.

Forbrukerrådet mener at en godt rengjort, ryddig og ærlig bolig kan være vel så effektivt for en god handel.

– I de fleste tilfeller har de rett i det. Men det handler om å få vist fram boligen på en best mulig måte slik at man oppnår best pris.

Selv om Forbrukerrådet er kritisk, mener han det kan være riktig å brukes stylist.

– I noen tilfeller kan det være riktig å bruke profesjonell boligstyling får å få vist frem potensialet i boligen, og dermed få best mulig pris.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kjedekollisjon på Sandesundbrua

    Fire biler har kollidert på Sandesundbrua i sørgående retning. Det har ført til kødannelse i området.

  • Vil ha stasjonen et annet sted

    En ny meningsmåling viser at et flertall av de spurte i Moss mener at det er feil å legge jernbanestasjonen til havneområdet, slik bystyret og Bane Nor har bestemt. Målingen er gjort av InFact for gruppen Bedre Byutvikling Moss. Ordfører Hanne Tollerud sier at en slik meningsmåling ikke endrer noe.