Boligsalget går treigt

I sommer har mange fått erfare at det kan lang tid å selge en bolig. Familien Tyler i Kristiansand har vært nødt til å legge flytteplanene på is.

Rekkehus Tinnheia

Familien Tyler la rekkehuset i Kristiansand ut for salg før sommerferien. Pågangen har ikke svart til forventningene.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Før skoleferien var familien Tyler i Kristiansand klar til å starte på en ny epoke i livet. Nytt hus var kjøpt. Det eneste som gjenstod var å selge rekkehuset de hadde bodd i de siste årene.

– Vi visste at det begynte å nærme seg sommerferien, men i og med at vi har et ganske stort rekkehus i et barnevennlig område nær byen, trodde vi at vi skulle få solgt nesten med en gang, sier Anette Kvarenes Tyler.

Anette Kvarenes Tyler

Anette Kvarenes Tyler har fått erfare at det kan ta tid å selge en bolig.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK
Ellen Katrine Nyhus

Professor Ellen Katrine Nyhus ved Universitetet i Agder.

Foto: UiA

Det skulle vise seg å bli vanskeligere enn det de hadde trodd.

Etter første visning var skuffelsen stor. Pågangen svarte slett ikke til forventningene. Siden har det blitt flere visninger, både planlagte og private.

Salget gikk treigere i 17 av 19 fylker

Familien Tyler er slett ikke de eneste som har erfart at boligsalget har gått treigt i sommer. Ifølge statistikken på finn.no, har 17 av 19 fylker hatt en økning i annonseringstiden i juli i år sammenlignet med samme måned i fjor.

Den prosentvise økningen har vært størst i Nord-Trøndelag. Der var økningen på hele 64 prosent. Annonseringstiden økte fra 53 dager i juli i fjor til 87 dager i juli i år. Sogn og Fjordane, Oppland og Nordland hadde også en økning på over 50 prosent.

Kun to fylker har hatt en nedgang. Det er nabofylkene Aust-Agder og Telemark.

Dårlig tro på egen økonomi

Forventningsbarometeret som ble publisert på Finans Norge sine nettsider i dag, viser et sterkt fall i nordmenns tro på egen og landets økonomi.

Ifølge forventningsbarometeret er troen på neste års økonomi det laveste som er notert på 24 år.

Det har også betydning for boligmarkedet.

– Dette påvirker folks vilje til å ta opp store lån. De tenker seg om før de investerer i bolig. Mange tenker nok at den positive prisutviklingen på boliger ikke vil fortsette og at prisene kan falle. Selv om rentene er lave nå, er det nok færre som har lyst til å ta på seg risikoen som følger med dette, sier professor Ellen Katrine Nyhus ved Universitetet i Agder.

Sitter med to hus

Over to måneder etter at rekkehuset ble lagt ut for salg, sitter familien Tyler i Kristiansand med to boliger. De bor ennå i rekkehuset. Et møblert hus er lettere å selge. Det nye huset står tomt foreløpig.

– Hvordan er det å være i en slik situasjon?

– Vi synes det har vært ganske vanskelig. Det er dyrt å sitte med to hus. Rentene løper og vi må betale strøm for to boliger. På toppen kommer de vanlige regningene. Det har ikke vært så lett, selv om det har gått bra til nå.

Familie på terasse

Familien Tyler fra Kristiansand skulle egentlig flytte inn i det nye huset i sommerferien. Det er lagt på is foreløpig.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

I Kristiansand har annonseringstiden økt fra 81 dager i juli i fjor til 85 dager i juli i år, en økning på fire prosent. Det er lite i forhold til resten av landet, men økningen i annonseringstiden fra juni til juli i år, har imidlertid vært større enn den pleier å være.

Gikk ned i pris

Familien Tyler har tatt grep for å få fortgang på salget. På eget initiativ har de valgt å senke prisen på rekkehuset betraktelig.

– Det hjalp. Flere har meldt sin interesse. Likevel synes vi det er synd, fordi vi mener at huset er verdt prisantydningen det hadde i utgangspunktet.

Gjennomsnittlig annonseringstid for boliger (antall dager)

Fylke

juli 2014

juli 2015

Endring i prosent

Aust-Agder

128

114

- 10%

Akershus

52

55

+ 5%

Buskerud

50

55

+ 10%

Finnmark

64

72

+ 12%

Hedmark

55

72

+ 30%

Hordaland

37

41

+ 10%

Møre og Romsdal

61

74

+ 21%

Nordland

51

81

+ 58%

Nord-Trøndelag

53

87

+ 64%

Oppland

51

83

+ 62%

Oslo

35

35

uendret

Rogaland

63

82

+ 30%

Sogn og Fjordane

103

161

+ 56%

Sør-Trøndelag

38

49

+ 28%

Telemark

116

64

- 44%

Troms

41

55

+ 34%

Vest-Agder

88

90

+ 2%

Vestfold

65

70

+ 7%

Østfold

50

56

+ 12%

Norge

54

62

+ 14%

Kilde: finn.no