Hopp til innhold

Vil få bort boligkupping

Forbrukerrådet vil samarbeide med eiendomsmeglerne for å skremme selgere og kjøpere fra å gjøre bolighandel før annonsert visning. De vil «kuppingen» til livs.

Visningavlyst

BEDRE INFORMASJON: Forbrukerrådet vil samarbeide med eiendomsmeglerne for å bli kvitt kuppingen av boligvisninger

– Vi har invitert til samarbeid med eiendomsmeglerbransjen for å få bort kuppingen ved boligsalg. Denne kuppingen av annonserte boliger har økt den siste tiden. Kupping kan gi folk store problemer etter at bolighandelen er gjennomført, sier fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Etter NRKs fokus på fenomenet kupping, tok Forbrukerrådet kontakt med Eiendomsmeglerforbundet og Eiendom Norge for å bidra til nye kjøreregler slik at kuppingen forsvinner.

NRK fortalte før helgen om elleville tilstander i boligmarkedet hvor leiligheter og hus blir solgt lenge før visning.

Den såkalte kuppingen bidrar til at prisene presses i været på de mest populære boligene.

Infografikk som beskriver hvordan "kuppere" kjøper boliger før visning. Grafikk.

KUPPINGEN: Slik er dynamikken bak kuppingen.

Foto: Mari Grafsrønningen / NRK

Pågående kjøpere tar direkte kontakt med selger for å sikre seg drømmeboligen straks den blir lagt ut på Finn.no.

Kjøper byr ofte mange hundre tusener over takst. Selger blir overveldet av drømmebud og tør ikke la være å akseptere budet, av frykt for at tilsvarende bud ikke kommer etter en ordinær visning. Selger aksepterer kuppe-budet.

Den ordinære visningen blir avlyst.

Salget forgår på siden av megler, som likevel får full provisjon for salget.

Tydeligere informasjon

Forbrukerrådet mener informasjonspakken ved et boligsalg er stor. Viktig informasjon kan lette forsvinne i mengden av fakta.

Forbrukerrådet Thomas Bartholdsen

HJELPE MEGLERE: Forbrukerrådet inviterer til samarbeid med eiendomsmeglere for å bli kvitt kupping av boliger

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi i Forbrukerrådet tilbyr oss å gi en hjelpende hånd til meglere ved å bidra til å lage bedre og mer tydelig forbrukerinformasjon ved boligsalg. På sentral plass i prospektet bør det fremgå at megleren fraråder kupping og bud før visning, sier Bartholdsen.

Dessuten bør eiendomsmeglerne bli flinkere til å presisere overfor boligselger når de inngår kontrakt at man bør unngå å akseptere bud før visning og fremheve hvilken risiko dette innebærer.

Fallgruver ved kupping

Kjøper kan ha oversett betydningsfulle feil eller mangler ved boligen. Selger kan få problemer med å gjennomføre salget ved at kjøper likevel ikke får finansiering i banken.

– Hvis det oppstår uenighet om feil eller mangler kan for eksempel kjøper få problemer ved å vinne frem i en reklamasjonssak. Kjøper kan få problemer med å vinne frem i en tvist eller rettsak nettopp fordi han eller hun ikke har brukt god nok tid til å undersøke boligen, sier Bartholdsen.

Selger løper risiko ved at budgiver har vært for rask på avtrekkeren og likevel ikke får tilstrekkelig finansiering av banken.

Boliger Majorstua Oslo

PRESSOMRÅDER: Kupping er et Oslofenomen, men foregår også i andre pressområder i Akershus og i Bergen

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Uting

Både Norges Eiendomsmeglerforbund og meglerforetakenes Eiendom Norge er positive til å samarbeide med forbrukermyndighetene.

– Risikoen ved kuppingen er stor for både selger og kjøper. Dette ønsker vi å bidra til at forbrukerne skal få kunnskap om, sier administrerende direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Både kjøpere og selger har mest å vinne på at boligen går til auksjon, fremhever Geving.

– Kupping er en uting. Det er ikke positivt at kjøpere møter stengte dører ved annonsert visning og det er heller ingen god følelse for selger og ikke få testet om prisen er riktig i markedet, sier Christian Dreyer i Eiendom Norge.

AKTUELT NÅ