NRK Meny
Normal

- Lovstridig av rådmannen

Fagforbundet i Halden kommune raser mot rådmann Eivind Hansen, etter at han fredag i forrige uke ga Geir Aarbu oppsigelse gjennom media.

Eivind Hansen

LEGGER SEG FLAT FOR KRITIKK. Enhetsleder sagt opp av konstituert rådmann Eivind Hansen gjennom media - Fagforbundet raser.

Foto: Privat

Enhetsleder i teknisk avdeling i Halden kommune, Geir Aarbu, ble fredag sagt opp gjennom media av konstituert rådmann Eivind Hansen i forbindelse med den ulovlige avtalen, vedrørende Rokke fyllplass i Halden.

Det får leder av Fagforbundet i Halden kommune, Kirsti Rørmyr, til å se rødt.

- Dette er lovstridig.

Personlige forhold og personsaker er unndratt offentlighet. Og man kjører ikke oppsigelser i det offentlige rom, uansett hva arbeidstaker måtte ha gjort, sier Rørmyr til NRK.no.

Les også:

Rokke avfallsanlegg, Halden

UNDERTEGNET ULOVLIG AVTALE. Intensjonsavtalen Geir Aarbu har skrevet under med Miljø Ressurs Norge AS har ikke vært politisk behandlet. Avtalen inneholder elementer, som gir MRN eksklusiv rett til søppellevering, og en konsulentavtale som ga selskapet en inntekt på 622 500,-kroner.

Foto: Rainer Prang / NRK

Oppsagt for åpen scene

Geir Aarbu, som for tiden har permisjon fra sin jobb som enhetsleder i Halden kommune, er valgt til ordfører i Aremark kommune for perioden 2011-2015.

Det er Aarbus navn, som står skrevet på en ulovlig avtale inngått med selskapet Miljø Ressurs Norge AS (MRN).

Ingen i den politiske eller administrative ledelsen i kommunen vil vedkjenne seg å ha gitt Geir Aarbu klarsignal for å skrive under på avtaen.

- Vi har gitt Aarbu et tilbud om å komme seg ut av denne situasjonen på en annen måte. Han har blitt tilbudt å si opp selv.

Dette har jeg ikke fått noe svar på fra Aarbu, sa konstituert rådmann i Halden kommune, Eivind Hansen, til NRK.no sist fredag.

Ifølge Hansen ville Geir Aarbu denne uka få skriftlig beskjed fra Halden kommune om at han er oppsagt.

Les også:

Kirsti Rørmyr, Fagforbundet Halden kommune

RASER MOT RÅDMANNEN. Konstituert rådmann Hansens håndtering av Geir Aarbu-oppsigelsen, får leder av Fagforbundet i Halden kommune, Kirsti Rørmyr, til å se rødt.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Må rydde opp etter seg

Fagforbundet er den største fagforeningen i Halden kommune.

Geir Aarbu er ikke medlem i Fagforbundet, men Rørmyr reagerer kraftig på den måten Aarbu her er behandlet på.

Nå krever hun at rådmannen rydder opp i det hun beskriver som "oppsigelsesblemmen".

- Først og fremst må Hansen rydde opp etter seg.

Hvis det stemmer det media har presentert, er dette overhodet ikke en grei måte å behandle ansatte på, sier Kirsti Rørmyr til NRK.no.

Les også:

Legger seg flat

Rådmann Eivind Hansen legger seg flat, og tar all skyld for det som har skjedd.

- Jeg synes det var veldig beklagelig at det kom ut noen timer før vi fikk meddelt Aarbu denne oppsigelsen.

Det var en glipp, og det er mitt ansvar. Jeg kan bare beklage, sier Hansen til NRK.no.

På forespørsel fra NRK om hva Hansen vil gjøre for å rydde opp i forholdet det nå er pekt på fra Fagforbundet side, sier konstituert rådmann at det ikke er mye som kan gjøres.

- Gjort er gjort. Vi har prøvd å komme opp med informasjon til Geir Aarbu direkte så fort vi kunne.

Utover det er det ikke annet å gjøre enn å beklage, og det skal vi selvfølgelig gjøre overfor Geir Aarbu også, sier Hansen til NRK.no.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skogbrann i Røysåsen

    Det er skogbrann i området rundt Røysåsen i Moss. Brannvesen og politi er på vei, skriver politiet på Twitter. Det er stor røykutvikling i området, og politiet anbefaler beboere i nærheten om å stenge vinduer og luftinntak.

  • Ny sjef for Østfoldforskning

    Ellen-Marie Forsberg blir ny direktør i Østfoldforskning AS fra oktober. Hun har vært leder for forskergruppa for ansvarlig innovasjon ved Arbeidsforskningsinstituttet siden 2011 og forskningssjef i perioden 2015 til 2018. Forsberg har ledet to EU-prosjekter innenfor ansvarlig innovasjon, og har jobbet mye med både forskningspolitikk og forskningsetikk.